ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall_street_flag
Πηγή: Shutterstock

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, «ανακούφιση» στις αγορές

Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 3% το προηγούμενο μήνα και έναντι πρόβλεψης ότι θα φθάσει στο 3,3%. Διατηρήθηκε η «επιμονή» του δομικού που έφθασε στο 4,7%.

Χαμηλότερα του αναμενόμενου κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και έφθασε στο 3,2% σε ετήσια έναντι 3,3% που ανέμεναν οι αναλυτές και 3% που ήταν τον Ιούνιο. 

Η ανακοίνωση έδωσε το έναυσμα για ενίσχυση των προθεσμιακών συμβολαίων της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,57%, ενώ θετικά συνεχίζουν να κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να έχει κέρδη 0,44%.

Η πορεία του ενισχύει τις εκτιμήσεις όσων προβλέπουν ότι ο κύκλος αύξησης επιτοκίων από τη Fed έχει ολοκληρωθεί αν και οι περισσότεροι αναλυτές, πλέον, θεωρούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικό υψηλό για διάστημα μεγαλύτερο του μέχρι σήμερα αναμενόμενου. 

Την ίδια ώρα ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια έφθασε στο 4,7% έναντι πρόβλεψης ότι θα διαμορφώνονταν στο 4,8%. 

Μαζί με τη χαλάρωση της σφιχτής αγοράς εργασίας, η χαλάρωση πληθωρισμού ήταν ο κύριος στόχος της πολιτικής της Fed κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της. Αφού κορυφώθηκε στο 9,1% το περασμένο καλοκαίρι, ο γενικός δείκτης επιβραδύνεται σταθερά πιο κοντά στον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%, αν και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πιο επίμονος. 

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της, η Fed επέλεξε να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης και σημείωσε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις της πολιτικής της θα είναι «εξαρτώμενες από τα δεδομένα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Στο 3,2% ενισχύθηκε ο γενικός πληθωρισμός, με τον δομικό να εμφανίζει ήπια άνοδο στο 3,8%, με τις τιμές ενέργειας και το κόστος στέγασης να «στηρίζουν» τον βασικό δείκτη. Ψύχραιμη αντίδραση των αγορών.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναπάντεχη άνοδος για τον αμερικανικό πληθωρισμό, «πάγωσαν» οι αγορές

Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε για τον Ιανουάριο στο 3,1%, έναντι 2,9% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, με τον δομικό να σκαρφαλώνει στο 3,9%. «Βουτιά» στα futures της Wall Street, με το κόστος στέγασης να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση.