ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kina, china
Φωτο: Shutterstock

Η «αδύναμη» Κίνα απειλεί να παρασύρει σε πτώση τη διεθνή οικονομία

Πλήγμα για το διεθνές εμπόριο λόγω του υψηλού μεριδίου σε αυτό μπορεί να προκαλέσει η Κίνα, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η «εξαγωγή» αποπληθωριστικών πιέσεων.

Η Κίνα έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια δύναμη με τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία μέσω δεκαετιών σταθερής ανάπτυξης, τεράστιου όγκου εμπορίου και ενός αυξανόμενου, παραγωγικού πληθυσμού. 

Αφού ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήρε τις ακραίες πολιτικές "μηδενικού covid"  τον Δεκέμβριο, οι εμπειρογνώμονες ανέμεναν ότι η κινεζική ζήτηση και οι επιχειρήσεις θα επανέρχονταν τόσο δυναμικά που ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα αισθανόταν τις επιπτώσεις της επαναλειτουργίας της. Όμως συνέβη το αντίθετο και οι ειδικοί λένε ότι οι επιπτώσεις των οικονομικών προβλημάτων της Κίνας δεν επηρεάζουν μόνο την ίδια αλλά μπορούν να πλήξουν σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται εντυπωσιακά αδύναμη βγαίνοντας από την πανδημία και τα προβλήματά της έχουν διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό αυτόν τον μήνα που η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε για τους κινδύνους της Κίνας για τις ΗΠΑ την ίδια εβδομάδα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την παρομοίασε με «ωρολογιακή βόμβα». 

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους εμπειρογνώμονες να μη δίνουν αρνητική εικόνα για την οικονομία, αν και τα στοιχεία δίνουν μια σαφή εικόνα μιας οικονομίας που αντιμετωπίζει προβλήματα. 

Βάσει των πιο πρόσφατων ανακοινώσεων η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι εξαγωγές της Κίνας είχαν όλες ασθενέστερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες, ενώ η ανεργία των νέων έφθασε στο ιστορικό υψηλό του 21,3% τον Ιούλιο. Όλα αυτά εκτυλίσσονται σε ένα σκηνικό ασταθούς τομέα ακινήτων, με πιο πρόσφατη αιχμή την αίτηση πτώχευσης της Evergrande, της πιο υπερχρεωμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, και τις δύο χαμένες πληρωμές κουπονιών για τα ομόλογά της Country Garden Holdings

Παρατεταμένα προβλήματα στην Κίνα μπορούν να προκαλέσουν: 

Κατάρρευση του εμπορίου 

Δεδομένου του μείζονος ρόλου της στο παγκόσμιο εμπόριο, κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο της Κίνας. Ο Αλφρέντο Μοντουφάρ-Χελού, επικεφαλής του China Center στο Conference Board, δήλωσε στο Insider ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης και οποιαδήποτε εγχώρια ολίσθηση θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές σε όλο τον κόσμο.

«Σε αντίθεση με τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, η Κίνα δεν θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19», δήλωσε. «Καθώς η οικονομία της συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις, η αναπτυξιακή της δυναμική ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, επιδεινώνοντας με τη σειρά της τις ήδη σημαντικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία».

Ένας τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται ήδη αισθητό είναι η αποδυνάμωση της κινεζικής ζήτησης, η οποία έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση του εμπορίου. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν για τρεις συνεχόμενους μήνες και οι εισαγωγές υποχώρησαν για πέντε μήνες. 

Από τη θετική πλευρά, η χαμηλότερη ζήτηση αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τη ζωή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών, καθώς συνεχίζουν να μάχονται τις υψηλές τιμές στις οικονομίες τους. 

Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους παραγωγούς και τους εξαγωγείς στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές, δήλωσε ο Μοντουφάρ-Χελού, και η αντικατάσταση της ελλείπουσας ζήτησης μπορεί να μην είναι εύκολη. 

Ο Κιθ Χάρτλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης εφοδιαστικής αλυσίδας LevaData, σημείωσε ότι η Κίνα καταναλώνει σημαντικό μέρος των παγκόσμιων εμπορευμάτων και η ηπιότερη ζήτηση εκεί σημαίνει πλεόνασμα αποθεμάτων για τις αμερικανικές εταιρείες και συρρίκνωση των κερδών, καθώς και λιγότερες επιχειρήσεις για τις χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές εμπορευμάτων. «Για τις ΗΠΑ, τομείς όπως η γεωργία και η μεταποίηση που εξαρτώνται από τις εξαγωγές στην Κίνα θα μπορούσαν να δουν μειωμένες πωλήσεις, προκαλώντας ενδεχομένως οικονομική επιβράδυνση και απώλειες θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Χάρτλεϊ στο Insider. 

Ενώ μια παρατεταμένη ύφεση για τις κινεζικές εξαγωγές θα μπορούσε να επιβαρύνει τις μεταποιητικές βιομηχανίες των εθνών και να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, είπε ότι ανοίγει επίσης την πόρτα για άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ να διαφοροποιήσουν τις στρατηγικές προμηθειών τους και να αρχίσουν να μεταφέρουν την παραγωγή εκτός Κίνας.

Εξαγωγή αποπληθωρισμού

Οι αμερικανικές εταιρείες με δεσμούς με την Κίνα αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης. Μία σειρά χημικών και μεταποιητικών εταιρειών ανακοίνωσαν χαμηλότερες πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο και ορισμένες έχουν μειώσει τις προοπτικές τους για το υπόλοιπο του έτους.  

Ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης μείωσης των τιμών καταναλωτή στην Κίνα, πολλοί Αμερικανοί θα μπορούσαν να δουν ακριβότερα αυτοκίνητα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να χάσουν έσοδα και να καταφύγουν σε απολύσεις.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι ότι η Κίνα θα αρχίσει να εξάγει αποπληθωρισμό στον κόσμο, πλήττοντας τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο» σημειώνει ο Ντέξτερ Ρόμπερτς, στέλεχος του Atlantic Council. «Μια κινεζική ύφεση θα πλήξει τόσο τις πολλές αμερικανικές εταιρείες που αντλούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους από την Κίνα, όσο και εκείνες που μπορεί να μην έχουν άμεσες επενδύσεις ή πωλήσεις στην Κίνα, αλλά θα πληγούν από τον παγκόσμιο αποπληθωρισμό».

Κραχ στον στεγαστικό τομέα

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα και οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τους κινδύνους στην εγχώρια αγορά ακινήτων, αλλά υπάρχουν και δευτερογενείς κίνδυνοι από τον εν λόγω τομέα. 

Ο Μοντουφάρ-Χελού του Conference Board δήλωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κατοικιών εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών και η αβεβαιότητα κάνει τους ανθρώπους να κρατούν τα μετρητά τους αντί να τα ξοδεύουν.

Η αναταραχή στην αγορά ακινήτων επιβαρύνει τη συνολική ανάπτυξη της Κίνας, είπε, περιορίζοντας τη βιομηχανική παραγωγή, αποθαρρύνοντας τις δαπάνες, διαβρώνοντας τα επίπεδα των κρατικών εσόδων και αυξάνοντας τους κινδύνους σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

«Η έκρηξη των ακινήτων την τελευταία δεκαετία προσέλκυσε σημαντικά ποσά ξένων κεφαλαίων, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «οι Κινέζοι εργολάβοι αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς ρευστότητας και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους σε ομόλογα σε αμερικανικό νόμισμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Με προσφορές προσπαθεί να «κρατήσει» την Generation Z ο κλάδος ειδών πολυτελείας

Οι νεαροί καταναλωτές, κυρίως από την Κίνα, αρχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους λόγω και της τρέχουσας κρίσης, με τους κορυφαίους ομίλους πολυτελείας να αναζητούν νέα «εργαλεία» προσέλκυσής τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι πέντε κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, εξασθένηση της ανάπτυξης στην Κίνα, ψηλά επιτόκια, εμπορικός κατακερματισμός και κλιματική αλλαγή είναι οι κύριες απειλές για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Brookings Institute.