ΓΔ: 2489.44 -0.90% Τζίρος: 89.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:16:34
σημαία του Μεξικού

Οι γυναίκες που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την εξουσία στο Μεξικό

Δύο γυναίκες για πρώτη φορά ενδέχεται να διεκδικήσουν την προεδρία στις εκλογές στο Μεξικό, καθώς είναι τα φαβορί τόσο στην αντιπολίτευση όσο και την συμπολίτευση.

Θα εκλεγεί για πρώτη φορά στην ιστορία γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό το 2024; Η απάντηση ίσως δοθεί την Τετάρτη 6η Σεπτεμβρίου, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, που εισέρχονται σήμερα στην αποφασιστική τους φάση, με δυο γυναίκες φαβορί.

Η χώρα ζει «μεταμόρφωση» και «είναι καιρός για τις γυναίκες», επανέλαβε η πρώην δήμαρχος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ μπροστά στους χιλιάδες υποστηρικτές της οι οποίο συγκεντρώθηκαν προχθές Σάββατο στην πρωτεύουσα στην κορύφωση της εκστρατείας της.

Η κυρία Σέινμπαουμ, 61 ετών, θεωρείται φαβορί, μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, για το χρίσμα του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA, εθνικιστική αριστερά), που βρίσκεται στην εξουσία.

Από σήμερα, θα διενεργηθεί δημοσκόπηση που θα κρίνει ποιο από τα δυο φαβορί -συμμετέχουν άλλοι τέσσερις λιγότερο δημοφιλείς υποψήφιοι- θα μπει στην κούρσα για τη διαδοχή του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί την 6η Σεπτεμβρίου.

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» στον αντίπαλό της, που την κατηγόρησε ότι χρηματοδότησε την εκστρατεία της με δημόσιο χρήμα.

«Όλοι μιλάνε για ενότητα, το θέμα είναι να τηρούν αυτά που συναποφασίσαμε», αντέτεινε σαρκαστικά ο αντίπαλός της Μαρσέλο Εμπράρδ.

«Θα θριαμβεύσουμε», είπε κατά τη διάρκεια της δικής του συγκέντρωσης μπροστά σε 10 ως 15.000 υποστηρικτές του, που συνοδεύτηκε από εμφάνιση του Dinamita Sonora, συγκροτήματος της salsa, ιδιαίτερα δημοφιλούς στη Λατινική Αμερική.

Και οι δυο δυνητικοί δελφίνοι διεκδικούν την πολιτική κληρονομιά του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου βρίσκεται γύρω στο 60%. Φαβορί των επόμενων προεδρικών εκλογών, το κόμμα του έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και κυβερνά στις 23 από τις 32 πολιτείες του Μεξικού.

«Είναι τιμή να είσαι με τον Λόπες Ομπραδόρ», είπε η κυρία Σέινμπαουμ στο πλήθος προχθές, υπερασπιζόμενη τον απολογισμό του απερχόμενου αρχηγού του κράτος («για το καλό όλων, πρώτα απ’ όλα οι φτωχοί», «η οικονομία μας είναι ισχυρή»).

«Αναγνωρίζω το σπουδαίο έργο που έφερε σε πέρας ο φίλος μου Λόπες Ομπραδόρ. Αλλά θέλουμε να σκεφτούμε το 2030», είπε χθες Κυριακή ο κ. Εμπράρδ, υποσχόμενος μεταξύ άλλων περισσότερη ασφάλεια και «έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας επιπλέον».

Στις τάξεις της αντιπολίτευσης, η γερουσιάστρια της δεξιάς Σότσιλ Γκάλβες είναι το φαβορί έναντι της Μπεατρίς Παρέδες, της δεύτερης επικρατέστερης υποψήφιας.

Το μέτωπο της αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της δικής του διαδικασίας την 3η Σεπτεμβρίου, έπειτα από δημοσκόπηση και λαϊκή «διαβούλευση» την Κυριακή.

Ιθαγενής της φυλής Οτομί, με ταπεινή καταγωγή, η Σότσιλ Γκάλβες εξασφάλισε την υποστήριξη μορφής του PAN (φιλελεύθερη-συντηρητική δεξιά), του Σαντιάγο Κριλ.

Η επιχειρηματίας, που ενσαρκώνει την αφύπνιση της αποδυναμωμένης και διχασμένης αντιπολίτευσης, βρίσκεται στο στόχαστρο συνεχών επιθέσεων του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ αφότου έγινε σαφές πως θα ήταν υποψήφια, τον Ιούνιο.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στο Μεξικό τη 2η Ιουνίου 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε τροχαίο με φορτηγό στη Χαλίσκο του Μεξικού

Δέκα άτομα, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Χαλίσκο του Μεξικού, όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε οχήματα και διασώστες που είχαν σταματήσει λόγω προηγούμενης σύγκρουσης, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής προστασίας.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Προσφυγές για θανάτους Μεξικανών πολιτών στις ΗΠΑ από τις αρχές

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ ανακοίνωσε την κατάθεση προσφυγών στις ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενη για τον θάνατο 17 Μεξικανών πολιτών υπό κράτηση ή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της ICE μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ.
Σήμα αστυνομικού ICE
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός Μεξικανός από πυρά πράκτορα της αστυνομίας μετανάστευσης στο Τέξας

Αστυνομικός της αμερικανικής ICE πυροβόλησε και σκότωσε μεξικανό οδηγό στο Χιούστον κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψη.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος της απαχθείσας δημοσιογράφου Γκουσμάν

Η δημοσιογράφος Ροξάνα Γκουσμάν, που απήχθη στο σπίτι της στη Βερακρούς, Μεξικό, βρέθηκε νεκρή, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. Η ταυτότητά της επιβεβαιώθηκε μέσω ιατροδικαστικών εξετάσεων.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρή εντοπίστηκε δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στο Μεξικό

Βρέθηκε νεκρή η δημοσιογράφος Ροξάνα Γκουζμάν, διευθύντρια τοπικού μέσου στο Μεξικό, μετά την απαγωγή της από δύο κουκουλοφόρους τον Ιούνιο. Η ταυτότητα της σορού επιβεβαιώθηκε από τις αρχές της Βερακρούς.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν ανανεώνεται η NAFTA – Συνεχίζονται οι συνομιλίες με Καναδά-Μεξικό

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν θα ανανεώσουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με Καναδά και Μεξικό (USMCA), αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για βελτιώσεις, μετά από άκαρπη βιντεοδιάσκεψη των τριών χωρών.