ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σκιά όπλου Κολομβίας

Οι ένοπλες οργανώσεις απειλή για τις εκλογές του Οκτωβρίου στην Κολομβία

Υπάρχουν 113 δήμοι που διατρέχουν ακραίο κίνδυνο βίας ενόψει των εκλογών της 29ης Οκτωβρίου και άλλοι 284 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας παράνομων ένοπλων οργανώσεων.

Ένοπλες οργανώσεις απειλούν να αναμιχθούν στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στην Κολομβία, σε περίπου το ένα τρίτο των δήμων, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο Συνήγορος του Λαού, ο Κάρλος Καμάργο.

«Υπάρχουν 113 δήμοι που διατρέχουν ακραίο κίνδυνο» βίας ενόψει των εκλογών της 29ης Οκτωβρίου και άλλοι 284 διατρέχουν «αυξημένο κίνδυνο» εξαιτίας «της παρουσίας παράνομων ένοπλων οργανώσεων», τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας της Λατινικής Αμερικής ο κ. Καμάργο.

Αυτοί οι 397 δήμοι είναι εκτεθειμένοι σε βίαιες ενέργειες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των νομαρχών και των βουλευτών στο 35% της επικράτειας, επέμεινε.

Αναφέρθηκε ιδίως στην «έκρηξη χειροβομβίδας» προχθές Κυριακή «μέσα στο σπίτι των γονιών υποψηφίου (για το αξίωμα του δημάρχου) στην Τουλουά» (νοτιοδυτικά), πόλη η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές που διατρέχουν «ακραίο κίνδυνο».

Η επίθεση δεν είχε θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο συνήγορος στάθηκε επίσης στους νομούς Αντιόκια (βορειοδυτικά), όπου «τουλάχιστον 15 υποψήφιοι καταγγέλλουν πως έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους», και Κάουκα (νοτιοδυτικά), όπου με την ίδια κατάσταση είναι αντιμέτωποι 7.

Ο μεγαλύτερος αριθμός δήμος που διατρέχουν κίνδυνο συγκεντρώνεται στον νομό Ναρίνιο (νότια), που γειτονεύει με τον Ισημερινό, πεδίο σύγκρουσης ένοπλων οργανώσεων που διεκδικούν τον έλεγχο των οδών εξαγωγής της κοκαΐνης προς τη βόρεια Αμερική.

Το καρτέλ Clan del Golfo -η ισχυρότερη συμμορία στην Κολομβία- έχει παρουσία σε 331 δήμους και χαρακτηρίζεται η κυριότερη πηγή απειλών για την εκλογική διαδικασία, πάντα σύμφωνα με το γραφείο του Συνηγόρου.

Ακολουθούν οι διαφωνούντες των πρώην FARC (που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε το 2016 η πρώην οργάνωση μαρξιστών ανταρτών), ειδικά αυτοί που είναι γνωστοί με την ονομασία «Κεντρικό Γενικό Επιτελείο» (EMC), με παρουσία σε 234 δήμους· και ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), που διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από τον Νοέμβριο και θεωρείται ενεργός σε 231 δήμους.

Όλες αυτές οι ένοπλες οργανώσεις εισήλθαν σε διαδικασία «ενίσχυσης και επέκτασης» μετά τη συμφωνία του 2016 που είχε αποτέλεσμα να διαλυθούν οι FARC, σύμφωνα με τον Συνήγορο.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2022, είναι ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας και έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με οργανώσεις ανταρτών και άλλες ένοπλες ομάδες (συμπεριλαμβανομένων του ELN και των διαφωνούντων των πρώην FARC), δεν θεωρεί πάντως τόσο σοβαρή την κατάσταση. «Δεν είναι 300 οι δήμοι που απειλούνται» αλλά «17» και «θα είμαστε παρόντες», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι θα γίνουν εκλογές «στο σύνολο της επικράτειας» καθώς «η κολομβιανή κοινωνία έχει αποφασίσει πως θέλει ειρήνη και θα την επιτύχει».

Η δεξιά αντιπολίτευση, που επικρίνει με σφοδρότητα την πολιτική του κ. Πέτρο, ερίζει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες αύξησαν την ανασφάλεια.

Θεσμοί και παρατηρητές, ανάμεσά τους η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για τη «συνεχιζόμενη εδαφική εξάπλωση των ένοπλων οργανώσεων και τις βίαιες στρατηγικές τους για τον κοινωνικό έλεγχο άμαχων πληθυσμών και οργανώσεων βάσης, παρά τη διαδικασία διαλόγου που πρότεινε» η κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισημερινός και ΗΠΑ: Στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα με Κολομβία

Ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού και των ΗΠΑ πραγματοποιούν εδώ και μήνες κοινές επιχειρήσεις κατά διακινητών ναρκωτικών στα βόρεια σύνορα με Κολομβία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Εσμεράλδας, Χουάν Χαραμίγιο.
Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός στην Κολομβία: Έκτακτη ανάγκη σε 15 νομούς, 319 νεκροί

Η Κολομβία κήρυξε 30ήμερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 15 νομούς μετά τον φονικό σεισμό της 10ης Αυγούστου. Ο απολογισμός φτάνει τους 319 νεκρούς, 4.500 τραυματίες και 260 αγνοούμενους. Η κυβέρνηση κινητοποιεί άμεση βοήθεια.
Χρυσωρυχείο στοά υπόγεια
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 13 νεκροί από κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο

Δεκατρείς νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός από κατάρρευση σε παράνομο χρυσωρυχείο στη νοτιοδυτική Κολομβία. Όπως ανέφερε αξιωματούχος, τα ατυχήματα σε τέτοιες παράνομες εξορύξεις είναι συχνά λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σακίρα υπόσχεται βοήθεια για τα σχολεία στο Τσοκό μετά τον σεισμό

Η Σακίρα θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση σχολείων στην Κολομβία, μετά τον φονικό σεισμό της 10ης Αυγούστου. Το ίδρυμά της, Pies Descalzos, στηρίζει εκπαιδευτικά έργα στο Τσοκό για πάνω από 20 χρόνια.
Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος στην Κολομβία: Υπουργός χαλαρώνει σε παραλία μετά τον σεισμό

Ο υπ. Στεγαστικής Πολιτικής της Κολομβίας δέχτηκε σκληρή κριτική όταν φωτογραφήθηκε να χαλαρώνει σε παραλία, λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό που άφησε χιλιάδες άστεγους και σχεδόν 300 νεκρούς στη χώρα.
Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Γυναίκα θυσιάστηκε για να σώσει τον σκύλο της στο σεισμό στην Κολομβία

Ο Μίτσαελ Ρουίς εξιστορεί πως η αδελφή του Λένι θυσιάστηκε για να σώσει τον σκύλο της, Σαλομόν, κατά τον φονικό σεισμό στην Κολομβία. Η συγκινητική ιστορία τους έχει διαδοθεί στα κοινωνικά δίκτυα.