ΓΔ: 2579.36 -0.89% Τζίρος: 39.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:37:38
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Ο Ζελένσκι «παραίτησε» τον υπουργό Άμυνας λόγω σειράς σκανδάλων

Στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του προς το έθνος ο Ζελένσκι επεσήμανε χθες Κυριακή ότι θα ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο της χώρας να αποπέμψει τον Ρέζνικοφ και να τον αντικαταστήσει με τον Ρουστέμ Ουμέροφ.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του στο κοινοβούλιο, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τον αντικαταστήσει, έπειτα από σειρά σκανδάλων στο υπουργείο.

«Υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου στον Ρουσλάν Στεφαντσούκ, πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου», έγραψε στο X (πρώην Twitter) ο Ρέζνικοφ, ο οποίος βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2021.

«Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τον ουκρανικό λαό και να εργαστώ για τον ουκρανικό στρατό τους τελευταίους 22 μήνες, την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του προς το έθνος ο Ζελένσκι επεσήμανε χθες Κυριακή ότι θα ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο της χώρας να αποπέμψει τον Ρέζνικοφ και να τον αντικαταστήσει με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι είπε ότι αναμένει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει επίσης τον διορισμό του Ουμέροφ.

Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε «μια πολύ σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση» των Ουκρανών πιλότων στη Γαλλία. «Ο συνασπισμός των σύγχρονων μαχητών μας ισχυροποιείται», είπε. Πρόσθεσε ότι με τον Μακρόν συζήτησαν και το τι θα μπορούσε να κάνει η Γαλλία για να βοηθήσει να προστατευθεί η Οδησσός και η ευρύτερη περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Μερτς

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Βερολίνο για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει στο Αμπού Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο Μερτς

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο για συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, ενώ νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Αμπού Ντάμπι.
Ουκρανία σε βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες επιθέσεις Ρωσίας σε ουκρανικές υποδομές, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα

Η Ρωσία πραγματοποίησε νυχτερινή επίθεση σε ουκρανικές ενεργειακές και λιμενικές εγκαταστάσεις σε Βινίτσια, Ντνιπροπετρόφσκ, Χάρκοβο και Οδησσό. Ζημιές υπέστη διυλιστήριο στη ρωσική Γιάροσλαβ από ουκρανικά drones.
Drone μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: 493 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν πριν φτάσουν στη Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 493 ουκρανικά drones που κατευθύνονταν στη Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σεργκέι Σαμπιάνιν. Οι ουκρανικές επιθέσεις συνεχίζονται.
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε στην Πολωνία η πρώτη άσκηση πολυεθνικής δύναμης υπέρ Ουκρανίας

Περίπου 2.800 στρατιώτες από 10 χώρες θα συμμετάσχουν στην άσκηση "Koalicja" στην Πολωνία, υπό γαλλική και βρετανική ηγεσία, ελέγχοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολυεθνικής δύναμης για την Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ζητούν από το ΝΑΤΟ περισσότερα χρήματα για όπλα στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να ζητήσει από τους συμμάχους στο NATO να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για τα όπλα στην Ουκρανία, δείχνοντας ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο παραμένει, σύμφωνα με το Bloomberg.