ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
country garden-china
Φωτο: Shutterstock

H Country Garden απέφυγε προς το παρόν την στάση πληρωμών

Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος θεωρείτο στέρεη από χρηματοοικονομική σκοπιά, δεν μπόρεσε να καταβάλει στις αρχές Αυγούστου τόκους 22,5 εκατ. δολαρίων σε πιστωτές της.

Η εταιρεία Country Garden, από τις μεγαλύτερες του τομέα των ακινήτων στην Κίνα, αλλά με αστρονομικά χρέη, μπόρεσε να αποπληρώσει οφειλές και να αποφύγει σήμερα τον κίνδυνο να κηρύξει στάση πληρωμών, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος θεωρείτο στέρεη από χρηματοοικονομική σκοπιά, δεν μπόρεσε να καταβάλει στις αρχές Αυγούστου τόκους 22,5 εκατ. δολαρίων σε πιστωτές της, καθώς ο κλάδος των ακινήτων βιώνει κρίση άνευ προηγουμένου στην Κίνα.

Έπειτα από περίοδο χάριτος 30 ημερών, που θεωρητικά τουλάχιστον εξέπνεε σήμερα, η Country Garden έπρεπε οπωσδήποτε να κάνει πληρωμές για να αποφύγει την κήρυξη στάσης πληρωμών.

Ο όμιλος ενημέρωσε στους πιστωτές του πως κατέβαλε το κουπόνι που τους όφειλε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλέστηκε πηγές του που δεν κατονόμασε. Κινεζικά οικονομικά ΜΜΕ μεταδίδουν την ίδια πληροφορία.

Η Country Garden δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής.

Πέρυσι, η εταιρεία ήταν η μεγαλύτερη του τομέα των ακινήτων στην Κίνα.

Αν η εταιρεία δεν κατέβαλε το ποσό και κήρυσσε πτώχευση, θα πυροδοτείτο σοκ στον τομέα των ακινήτων, που ήδη έχει χτυπηθεί από την κρίση της πανδημίας και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Η Country Garden δεν διαθέτει «επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους» για να καλύψει προσεχείς πληρωμές, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Moody’s, υποβαθμίζοντας την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική της ικανότητα κατά τρεις βαθμίδες, στο «Ca» — επίπεδο συνώνυμο «της χρεοκοπίας» αν και υπάρχουν «κάποιες ελπίδες ανάκαμψης».

Η τιμή της μετοχής της έπεφτε 3% νωρίτερα σήμερα.

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους 1,4 τρισεκ. γιούαν, ή περίπου 180 δισεκ. ευρώ. Στα ταμεία της υπήρχαν διαθέσιμα στα τέλη Ιουνίου 147,9 δισεκ. γιούαν (18,6 δισεκ. ευρώ).

Ενώ ανακοίνωσε ζημίες άνευ προηγουμένου το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καλείτο επίσης να αποπληρώσει εταιρικό ομόλογο 3,9 δισεκ. γιούαν (περίπου 500 εκατ. ευρώ) το Σάββατο.

Πιστωτές της ωστόσο συμφώνησαν in extremis την Παρασκευή να αναβληθεί η αποπληρωμή ως το 2026, δίνοντάς της ανάσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα στις 19-20 Μαΐου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα στις 19-20 Μαΐου για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας και την ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά θέματα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-ΗΠΑ: Συμφωνία για πλήρη τήρηση των εμπορικών συμφωνιών

Κίνα και ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών και θα ιδρύσουν συμβούλια για το εμπόριο και τις επενδύσεις, μετά τη συνάντηση Σι Τζινπίνγκ-Τραμπ στο Πεκίνο, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σι για τον Τζίμι Λάι του Χονγκ Κονγκ

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για τον Τζίμι Λάι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για υπονόμευση στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε τη δυσκολία της υπόθεσης για τον Κινέζο ηγέτη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες για ιρανικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και θα αποφασίσει σύντομα. Επίσης, θα δεχόταν 20ετή παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση από το Ιράν.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα η απόφαση για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Ο Τραμπ συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, σημείο έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Τόνισε ότι δεν δεσμεύτηκε για το ζήτημα και σύντομα θα πάρει σχετική απόφαση.