ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
maduro
Shutterstock

Βενεζουέλα: 11.500 και πλέον χρυσωρύχοι διώχτηκαν από εθνικό δρυμό

Οι χρυσωρύχοι διώχτηκαν από τον εθνικό δρυμό Γιαπακάνα, που έχει έκταση 3.200.000 στρεμμάτων, στο νότιο τμήμα της χώρας, διότι επιδίδονταν σε «συστηματική και συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος».

Ο στρατός της Βενεζουέλας έδιωξε πάνω από 11.500 παράνομους χρυσωρύχους από τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της χώρας από τον Ιούλιο, διότι όπως καταγγέλλει εκχέρσωναν δασικές εκτάσεις και μόλυναν το νερό, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής επιχείρησης προς τον σκοπό αυτό.

Οι χρυσωρύχοι διώχτηκαν από τον εθνικό δρυμό Γιαπακάνα, που έχει έκταση 3.200.000 στρεμμάτων, στο νότιο τμήμα της χώρας, διότι επιδίδονταν σε «συστηματική και συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος», τόνισε ο στρατηγός Ντομίνγκο Ερνάντες Λάρα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι χρυσωρύχοι έκοψαν και έκαψαν δέντρα στο δάσος, μόλυναν το νερό και έκαναν παράνομα υπόγεια εξόρυξη, πρόσθεσε.

Στις αρχές Ιουλίου, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωνε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης προκειμένου να εκδιωχθούν πάνω από 10.000 παράνομοι χρυσωρύχοι από το τμήμα του Αμαζονίου που περνά από το έδαφος της Βενεζουέλας, υπογραμμίζοντας πως η δραστηριότητά τους «καταστρέφει» οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

Η εξάπλωση της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας «καταστρέφει τον Αμαζόνιο της νότιας Αμερικής και της Βενεζουέλας», είχε υπογραμμίσει ο κ. Μαδούρο αναγγέλλοντας την ανάπτυξη του στρατού για να «απελευθερωθούν» ο Αμαζόνιος και «τα εθνικά πάρκα της Βενεζουέλας».

Οπτικό υλικό που είχαν δώσει τότε στη δημοσιότητα οι αρχές έδειχνε τις ζημιές, σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες, σε δασικές εκτάσεις και ποταμούς, που πρακτικά καταστράφηκαν εξαιτίας της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Orinoco, 22.270 στρέμματα στον εθνικό δρυμό Γιαπακάνα –επιφάνεια ίση με 3.200 γήπεδα ποδοσφαίρου– καταστράφηκαν εξαιτίας της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας μόνο το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

benezyela flag
ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υποστηρίζει τον Γκονζάλες ως προεδρικό υποψήφιο

Η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να ορίσει υποψήφιο για τον διαγωνισμό της 28ης Ιουλίου από τότε που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απαγόρευση του αξιώματος για τη νικήτρια των προκριματικών της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάντο.
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες συλλήψεις έγιναν στη Βενεζουέλα για τις πυρκαγιές που την πλήττουν

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικοσοσιαλισμού, οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν «επιτυχώς» και δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Ωστόσο τραυματίστηκαν πυροσβέστες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.
maduro
ΔΙΕΘΝΗ

Με τον πρόεδρο της Γουιάνας αντάλλαξε δώρα ο Νικολάς Μαδούρο

Η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, μέρος της επικράτειας της Γουιάνας που όμως διεκδικείται από τη Βενεζουέλα, βρίσκεται στην καρδιά προαιώνιας διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία αναζωπυρώθηκε τους τελευταίους μήνες.