ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iliosporoi
Φωτο: Shutterstock

Η Βουλγαρία «έκοψε» τις εισαγωγές των ουκρανικών ηλιόσπορων

Τον Απρίλιο, η ΕΕ είχε επιτρέψει στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους

Η βουλγαρική κυβέρνηση συμφώνησε για μια προσωρινή διακοπή των εισαγωγών ουκρανικών ηλιόσπορων μετά τις διαδηλώσεις αγροτών στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ, δεσμευόμενος να στηρίξει την παραγωγή Βούλγαρων αγροτών.

Τον Απρίλιο, η ΕΕ είχε επιτρέψει σε πέντε κράτη - μέλη - τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία - να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, μια απόφαση που έγινε με στόχο την προστασία των δικών τους αγροτών, που απέδιδαν σε αυτές τις εισαγωγές την πτώση των τιμών στις δικές τους εγχώριες αγορές. Την περασμένη Παρασκευή οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην παρατείνουν τις απαγορεύσεις αυτές, αλλά η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν την μονομερή συνέχιση του εμπάργκο.

Αντιθέτως η Βουλγαρία αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Τη Δευτέρα, συνδικάτα και ενώσεις αγροτών, που διαμαρτύρονταν για την άρση της απαγόρευσης αυτής, προχώρησαν σε εθνική κινητοποίηση αποκλείοντας μεγάλες οδικές αρτηρίες και συνοριακές διαβάσεις.

Σήμερα, ο Ιλίγια Προντάνοφ, ένας εκπρόσωπος αγροτικού συνδικάτου, επιβεβαίωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV ότι η συμφωνία για την προσωρινή διακοπή εισαγωγής ουκρανικών ηλιόσπορων επιτεύχθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ με την κυβέρνηση.

Η εισαγωγή ουκρανικών ηλιόσπορων θα σταματήσει έως ότου η Βουλγαρία και η Ουκρανία συμφωνήσουν για τις αντίστοιχες ποσοστώσεις εισαγωγής.

Οι Βούλγαροι παραγωγοί σιτηρών απαιτούν επίσης την απαγόρευση των εισαγωγών σίτου, καλαμποκιού και ελαιοκράμβης από την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις των γεωργών για την υπερπροσφορά των ουκρανικών σιτηρών

Αντιμέτωπη με αυτή τη δυσαρέσκεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα πρώτο πακέτο 56,3 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τους πλέον πληγέντες παραγωγούς, προτού προτείνει αυτή την εβδομάδα την αποδέσμευση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
Oukrania-Kievo-antallagi aixmaloton
ΔΙΕΘΝΗ

Kαταδικάζει η Ουκρανία τα ρωσικά σχέδια για εκλογές σε κατεχόμενα εδάφη

Η άνω βουλή της Ρωσίας όρισε τις προεδρικές εκλογές της χώρας αυτή την εβδομάδα για τον επόμενο Μάρτιο και η πρόεδρος Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι οι κάτοικοι σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές θα μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Κλειδί για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ η έγκριση νομοσχεδίων

Ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ ότι τα μέλη του κοινοβουλίου ψήφισαν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, λαμβάνοντας υπ όψιν την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.