ΓΔ: 1460.05 0.54% Τζίρος: 36.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:16:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
USA-Congress
Φωτο: Shutterstock

Κοντά σε συμφωνία στην Γερουσία για την αποφυγή shutdown στις ΗΠΑ

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν τις διαπραγματέυσεις για την παράταση της χρηματοδότησης μέχρι και έξι εβδομάδες, με το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Γερουσία βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ψήφιση ενός μεσοπρόθεσμου νομοσχεδίου δαπανών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την 1η Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg επικαλούμενο μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συνομιλίες.

Το νομοσχέδιο θα παρατείνει τη χρηματοδότηση για τέσσερις ή έξι εβδομάδες σύμφωνα με την ίδια ανώνυμη πηγή. Αυτό είναι ένα μικρότερο χρονικό πλαίσιο από την παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο που αρχικά ήθελαν οι Δημοκρατικοί, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς μερικοί από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσονται κατά της ψηφοφορίας για την εξεύρεση μιας προσωρινής λύσης.

Παραμένει ασαφές αν το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα περιλαμβάνει έκτακτη βοήθεια για καταστροφές ή βοήθεια προς την Ουκρανία για τον συνεχιζόμενο αγώνα της κατά της Ρωσίας. Τα στοιχεία αυτά, που επιδιώκει ο Λευκός Οίκος, δεν έχουν αγκαλιαστεί από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ιδίως το πακέτο για την Ουκρανία. Η Γερουσία σχεδιάζει να ψηφίσει σήμερα ένα νομοσχέδιο για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το μέσο για το προσωρινό μέτρο.

Εάν η Γερουσία μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο της προσωρινής χρηματοδότησης και το στείλει στη Βουλή, ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι θα βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή σχετικά με το αν θα διεξαχθεί ψηφοφορία. 

Μέχρι στιγμής, ο Μακάρθι δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους Ρεπουμπλικάνων για ένα αντίπαλο μέτρο αναστολής που θα μείωνε τις δαπάνες κατά 27% και θα άλλαζε την πολιτική των συνόρων, κάτι που ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας θα απέρριπταν. Εάν ο Μακάρθι θέσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο της Γερουσίας, οι συντηρητικοί έχουν απειλήσει ότι θα προσπαθήσουν να τον εκδιώξουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, θα έπρεπε να είμαι νεκρός

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ όπως δήλωσε πηγαίνοντας στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών όπου αναμένεται να λάβει και επίσημα το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές, η απόπειρα εναντίον του ήταν «μια πολύ σουρεαλιστική εμπειρία».
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα κατά Τραμπ: Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο τρίτο επίσημο διάγγελμά του από το οβάλ γραφείο κάλεσε να πέσουν οι τόνοι στην προεκλογική εκστρατεία. Παράλληλα ανέβαλε συγκεντρώσεις και απέσυρε τηλεοπτικά μηνύματα.