ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
turkey terror
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας

Από τον Μάιο του 2022, ο Ερντογάν κωλυσιεργεί στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι είναι επιεικής απέναντι στο PKK.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπολύθηκε σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. «Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων», ανέφερε η ένοπλη ομάδα στο μέσο ενημέρωσης ANF που πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση. Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και από πολλές χώρες της Δύσης.

Από τον Μάιο του 2022, η Τουρκία κωλυσιεργεί στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι είναι επιεικής απέναντι στο PKK. Ο Ερντογάν τηρεί διφορούμενη θέση λέγοντας πως το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και μόνο αυτό μπορεί να αποφασίσει, ή όχι, να άρει το βέτο. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η χώρα του «επιβεβαιώνει γι΄άλλη μια φορά τη δέσμευσή της υπέρ μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την Τουρκία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι προσέφεραν επίσης την υποστήριξή τους στην Τουρκία, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» τους και καταδικάζοντας την επίθεση, αρχίζοντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε «συγκλονισμένος». Η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα καταδίκασαν επίσης την επίθεση.

Η Άγκυρα υπήρξε το θέατρο πολλών επιθέσεων το 2015-2016 την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι Κούρδοι αυτονομιστές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στην τελευταία από αυτές, τον Μάρτιο του 2016, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην κεντρική συνοικία Κιζιλάι, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 125. Η ευθύνη για την επίθεση αποδόθηκε στην TAK, μια μικρή ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK.

Τον Οκτώβριο του 2015, μια επίθεση μπροστά στον κεντρικό σταθμό της Άγκυρας η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στο ΙΚ προκάλεσε τον θάνατο 109 ανθρώπων. Για την τελευταία επίθεση που καταγράφηκε στο τουρκικό έδαφος στις 13 Νοεμβρίου 2022, σε εμπορική αρτηρία της Κωνσταντινούπολης (έξι νεκροί, 81 τραυματίες), δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης αλλά αποδόθηκε από τις αρχές στο PKK.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στη Βηρυτό ο στρατιωτικός ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο Άνταμ Αντνάν αλ Οθμάν, αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας του Ισλαμικού Τζιχάντ στον Λίβανο, σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Πλήγματα κατά της Χεζμπολά σε όλο τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πραγματοποιεί βομβαρδισμούς σε στόχους της Χεζμπολά σε όλο τον Λίβανο, ως αντίποινα για προηγούμενα πυρά της οργάνωσης, τονίζοντας ότι ήταν προετοιμασμένος για τέτοια σενάρια.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Δύο νεκροί σε επίθεση σε βάση φιλοϊρανικής οργάνωσης

Τουλάχιστον δύο μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σε ιρακινή βάση στο Νότιο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης. Άλλη πηγή κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κάλεσμα σε Ιράν να σταματήσει τη στήριξη σε Χαμάς και Χεζμπολάχ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει τη στήριξη σε Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι στις συνομιλίες με ΗΠΑ. Τόνισε τη «ειδική ευθύνη» της Γερμανίας για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Αντι-Χαμάς οργάνωση ανέλαβε δολοφονία αστυνομικού στη Χαν Γιούνις

Παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για δολοφονία υψηλόβαθμου αστυνομικού της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, με τη Χαμάς να κατηγορεί «συνεργάτες του Ισραήλ» για την επίθεση.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Πέντε αστυνομικοί νεκροί σε ενέδρα από Ταλιμπάν

Πέντε Πακιστανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα με εκρηκτικά και πυροβολισμούς στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν Πακιστάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν οκτώ δράστες.