ΓΔ: 1460.81 0.59% Τζίρος: 33.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:53:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Ρουμανία στέλνει στρατεύματα για να ενισχύσει την KFOR στο Κόσοβο

Το Βουκουρέστι στέλνει «άγημα επιπέδου λόχου» στα στρατεύματα επιβολής της ειρήνης της KFOR, μετά την απόφαση της δυτικής συμμαχίας να ενισχυθούν, ανέφερε ο Ρουμάνος πρεσβευτής στο NATO, ο Νταν Νεκαλέσκου.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα αναπτύξει περίπου εκατό στρατιωτικούς για να ενισχυθεί η ειρηνευτική δύναμη του NATO στο Κόσοβο, όπου οι εντάσεις με τη Σερβία έχουν αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα.

Το Βουκουρέστι στέλνει «άγημα επιπέδου λόχου» στα στρατεύματα επιβολής της ειρήνης της KFOR, μετά την απόφαση της δυτικής συμμαχίας να ενισχυθούν, ανέφερε ο Ρουμάνος πρεσβευτής στο NATO, ο Νταν Νεκαλέσκου, μέσω X (του πρώην Twitter).

Την Παρασκευή, ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δήλωσε έτοιμος να ενισχύσει τις δυνάμεις της KFOR, για να «αντιμετωπιστεί η κατάσταση» αφού Κοσοβάρος Αλβανός αστυνομικός σκοτώθηκε την 24η Σεπτεμβρίου σε ενέδρα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων πολλών κοινοτήτων. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της κοσοβάρικης αστυνομίας και βαριά οπλισμένη σερβική ομάδα, με τέσσερα μέλη αυτής της τελευταίας να χάνουν τη ζωή τους.

Επρόκειτο για μια από τις σοβαρότερες εξάρσεις της βίας στο Κόσοβο τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως η Σερβία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με το Κόσοβο, αφού την Παρασκευή έκανε λόγο περί ανάπτυξης δυνάμεων «άνευ προηγουμένου» από πλευράς Βελιγραδίου.

Η Βρετανία, άλλο μέλος του NATO, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αναπτύξει περίπου 600 στρατιωτικούς της στο Κόσοβο για να ενισχυθεί η KFOR.

Η Σερβία αρνείται πάντα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, με πληθυσμό κατά πλειονότητα αλβανικό, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα σε κοσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες και σερβικές δυνάμεις, που τερματίστηκε έπειτα από εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO. Η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή επέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Την έχουν αναγνωρίσει μια εκατοστή χώρες.

Στο Κόσοβο, που μετρά συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους, κυρίως Αλβανούς Κοσοβάρους, ζουν περίπου 120.000 πολίτες που δηλώνουν Σέρβοι.

Αρκετοί Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο εθνικό και θρησκευτικό λίκνο της πατρίδας τους. Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου παραμένει γενικά πιστή στο Βελιγράδι.

Εξαιτίας της κλιμάκωσης, η KFOR αποφάσισε να ενισχυθεί, επαναφέροντας το σύνολο των δυνάμεών της περί τους 4.500 στρατιωτικούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Οικονομικές απώλειες από την μερική ένταξη στον Χώρο Σένγκεν

Τα αποτελέσματα της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν δεν είναι εφάπαξ, αλλά θα ενταθούν με βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα σε βάρος του ηγέτη της ακροδεξιάς στη Ρουμανία για εκλογική απάτη

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρει ότι ένας ηγέτης κοινοβουλευτικού κόμματος προέτρεψε τους υπαλλήλους του να πλαστογραφήσουν υπογραφές ώστε να βοηθήσουν έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο σε κάθε τομέα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο επικεντρώθηκαν στον στόχο της αύξησης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τους.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

H ΕΕ ανησυχεί για το κλείσιμο γραφείων σερβικής τράπεζας στο Κόσοβο

«Η ΕΕ προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ» τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της.