ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Venezuela-Juan Guaido
Φωτο: Shutterstock

Ένταλμα σύλληψης του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό, στη Βενεζουέλα

Σε στελέχη της εισαγγελίας δόθηκε εντολή να «εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και να υποβάλουν αίτημα στην Ιντερπόλ για να εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση ώστε να πληρώσει για τα εγκλήματά του».

Το γραφείο του εισαγγελέα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, κάτι χωρίς προηγούμενο, και ζήτησε επίσης να εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση - διεθνές ένταλμα σύλληψης - της Ιντερπόλ σε βάρος του, στη βάση στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα της δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο.

Σε στελέχη της εισαγγελίας δόθηκε εντολή να «εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και να υποβάλουν αίτημα στην Ιντερπόλ για να εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση ώστε να πληρώσει για τα εγκλήματά του», ανέφερε ο εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ.

Εξόριστος στις ΗΠΑ, ο πρώην «μεταβατικός» πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορείται μεταξύ άλλων από το Καράκας για προδοσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία.

Ο κ. Γκουαϊδό «χρησιμοποίησε πόρους της PdVSA», της γιγαντιαίας δημόσιας επιχείρησης Petróleos de Venezuela, προκαλώντας «ζημίες σχεδόν ίσες με ή μεγαλύτερες από 19 δισ. δολάρια», σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε «αποκαλύψεις» που έκανε ο Τύπος βάσει στοιχείων που προσκομίστηκαν σε «ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ».

Άλλοτε πρόεδρος της Βουλής, ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2019 «μεταβατικός πρόεδρος» της Βενεζουέλας, μετά την επανεκλογή του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018.

Ο κ. Γκουαϊδό, στην προσπάθειά του να εκδιώξει από την εξουσία τον κ. Μαδούρο, βασίστηκε κυρίως στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον, που επέβαλε ομοβροντία κυρώσεων στο Καράκας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προειδοποιεί για επικείμενες επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών στη Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά διακινητών ναρκωτικών στη Βενεζουέλα και σε ξηρά, όχι μόνο στη θάλασσα, ενώ κλιμακώνεται η ένταση με το Καράκας και ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στόχος οι ναρκέμποροι στη Βενεζουέλα άμεσα, όχι μόνο στη θάλασσα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ σύντομα θα επιχειρούν κατά διακινητών ναρκωτικών στη Βενεζουέλα και στο έδαφος, όχι μόνο στη θάλασσα. Από τον Σεπτέμβριο, έγιναν πάνω από 20 χτυπήματα σε ταχύπλοα, με τουλάχιστον 83 νεκρούς.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Απειλείται το διεθνές δίκαιο από τις ΗΠΑ, λέει ο εισαγγελέας

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τις επιθέσεις κατά φερόμενων ναρκοσκαφών σε Καραϊβική και Ειρηνικό απειλούν το διεθνές δίκαιο. Πάνω από 20 σκάφη καταστράφηκαν, με 83 νεκρούς από τον Σεπτέμβριο.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα κατηγορεί τις ΗΠΑ για ψευδείς δικαιολογίες επέμβασης

Η Βενεζουέλα καταδικάζει ως "γελοίο ψέμα" την απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν το Καρτέλ των Ήλιων τρομοκρατική οργάνωση, θεωρώντας ότι πρόκειται για πρόφαση στρατιωτικής επέμβασης, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σύσταση αποφυγής ταξιδιών στη Βενεζουέλα λόγω επιδείνωσης ασφάλειας

Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να αποφεύγουν ταξίδια στη Βενεζουέλα, επικαλούμενη επιδείνωση της ασφάλειας, ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Καραϊβική και κινδύνους για ταξιδιώτες υπό το αυταρχικό καθεστώς Μαδούρο.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Ανησυχία για ανάπτυξη ΗΠΑ στη Βενεζουέλα – Επαφή με Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Καραϊβική, κοντά στη Βενεζουέλα, και ανακοίνωσε πως θα θέσει το ζήτημα στον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.