ΓΔ: 1459.82 0.52% Τζίρος: 44.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απαγορευτικός ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων συνιστά συλλογική τιμωρία επισήμανε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ.

Η πλήρης πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, που ανακοίνωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επεσήμανε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Ο ύπατος αρμοστής ανέφερε ότι «κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο να επιβληθεί πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».

Ο Τουρκ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τις καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομερών σφαγών που διαπράχθηκαν από μέλη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων». Κάλεσε τις οργανώσεις αυτές να «απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τους αμάχους που έχουν αιχμαλωτίσει και συνεχίζουν να κρατούν».

«Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε. Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το γραφείο του, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει «θύματα μεταξύ των αμάχων».

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν πλήξει κτίρια με κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συγκροτημάτων με πύργους, καθώς και σχολεία και κτίρια του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να προκληθούν απώλειες μεταξύ αμάχων, δήλωσε ο ίδιος.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών στοιχείων παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», δήλωσε ο Τουρκ.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε χθες την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» της Λωρίδας της Γάζας, κατά την τρίτη ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ από το παλαιστινιακό έδαφος η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέα επιδρομή των IDF έγινε κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ μέσα στη Γάζα

«Η τοποθεσία αυτή ήταν η κρυψώνα και η λειτουργική υποδομή για επιθέσεις κατά των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) από την οποία, έπαιρναν εντολές ένοπλοι που δρούσαν στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ελεύθερο εμπόριο με την Παλαιστινιακή Αρχή σε ένδειξη υποστήριξης

«Η συμφωνία είναι μια απτή συνεισφορά σε ένα οικονομικά βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο μπορεί να ζει ειρηνικά και αρμονικά με τους γείτονές του», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.