ΓΔ: 2212.52 0.22% Τζίρος: 167.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:41
σημαία Τουρκίας θάλασσα
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Έτοιμη δηλώνει η Τουρκία να στείλει βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση προκειμένου να πραγματοποιήσουν την αποστολή που θα τους ανατεθεί δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους που επλήγησαν από τη σύγκρουση, η οποία εστιάζεται στη Γάζα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να παραδοθεί η βοήθεια αυτή υπό τις παρούσες συνθήκες, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύπλοκη. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να παραδοθεί η βοήθεια εκεί. Αλλά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν την αποστολή που θα τους ανατεθεί για να παραδώσουν βοήθεια εκεί», είπε ο αξιωματούχος αυτός στους δημοσιογράφους.

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η κανονικότητα των υπηρεσιών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα τόνισε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση η αιγυπτιακή προεδρία.

Στην επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ενημέρωσε τον Σούνακ για τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αιγύπτου να ασκεί πιέσεις για ηρεμία και για απόλυτη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί αιματοκύλισμα, το τίμημα του οποίου θα πληρώσουν περισσότεροι αθώοι και οι επιπτώσεις του οποίου θα επεκταθούν σε ολόκληρη την περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η πλήρης πολιορκία της Γάζας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και ελέγχει το βασικό σημείο εξόδου για τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν εκεί.

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διεκολύνει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά έχει επίσης τονίσει την αντίθεσή της στο να εξωθούνται οι κάτοικοι της Γάζας να περάσουν το σύνορο αυτό.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει προβεί σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροί του δεν θα υπάρξει χαλάρωση του πλήρους αποκλεισμού της Γάζας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Μαζική πορεία υπέρ της Γάζας με παλαιστινιακές σημαίες

Δεκάδες χιλιάδες, κατά την αστυνομία έως 500.000, διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Γάζας. Συμμετείχαν 400+ οργανώσεις, με διοργανωτή τον Μπιλάλ Ερντογάν, και συγκέντρωση στη γέφυρα Γαλατά.
Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Μαζική πορεία υπέρ της Γάζας με παλαιστινιακές σημαίες

Δεκάδες χιλιάδες, κατά την αστυνομία έως 500.000, διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Γάζας. Συμμετείχαν 400+ οργανώσεις, με διοργανωτή τον Μπιλάλ Ερντογάν, και συγκέντρωση στη γέφυρα Γαλατά.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη δύναμη σταθεροποίησης στη Γάζα, με στόχο τον διαχωρισμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα σύνορα, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ.
Πανοραμική Γάζας πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες για το σχέδιο Τραμπ στη Ντόχα

Τουρκική αντιπροσωπεία θα λάβει μέρος στη διαμεσολαβητική ομάδα που θα συζητήσει στο Κατάρ το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, με τη Χαμάς να δεσμεύεται να εξετάσει το σχέδιο υπεύθυνα, σύμφωνα με την Ντόχα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ερντογάν – Αμπάς στην Άγκυρα με έμφαση στις διμερείς σχέσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε τον Μαχμούντ Αμπάς στην Άγκυρα, σε μια συνάντηση με έντονο διπλωματικό βάρος και αναφορές στις σχέσεις Άγκυρας–Παλαιστίνης.