ΓΔ: 1447.15 0.09% Τζίρος: 48.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:20:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο; Shutterstock

Η Nokia θα περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας

Η εταιρεία στοχεύει σε εξοικονόμηση μεταξύ 800 εκατομμυρίων ευρώ και 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2026 και το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει σε έναν οργανισμό με 72.000 έως 77.000 υπαλλήλους.

Σε μια νέα προσπάθεια μείωσης του κόστους, ο φινλανδικός όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia δήλωσε την Πέμπτη ότι θα περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας, αφού οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο, λόγω των πωλήσεων εξοπλισμού επόμενης γενιάς 5G.

Η Nokia και η ανταγωνίστρια Ericsson έχουν παλέψει με την επιβράδυνση της ζήτησης για εξοπλισμό 5G σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν μέρος της αδυναμίας με υψηλότερες πωλήσεις στην Ινδία, μια αγορά χαμηλού περιθωρίου κέρδους.

Η Nokia στοχεύει σε εξοικονόμηση μεταξύ 800 εκατομμυρίων ευρώ (842 εκατομμύρια δολάρια) και 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2026, προθεσμία μέχρι την οποία επιδιώκει να επιτύχει μακροπρόθεσμο σχέδιο συγκρίσιμου λειτουργικού περιθωρίου κέρδους τουλάχιστον 14%. Το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει σε έναν οργανισμό με 72.000 έως 77.000 υπαλλήλους, από 86.000 σήμερα, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Η Nokia αναμένει να δράσει γρήγορα στο πλαίσιο του προγράμματος, με τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση μέσα στο έτος 2024 και άλλα 300 εκατ. ευρώ το 2025».

Η Ericsson, η οποία έχει επίσης απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους φέτος, δήλωσε την Τρίτη ότι η αβεβαιότητα που επηρεάζει τις δραστηριότητές της θα συνεχιστεί μέχρι το 2024.

«Ενώ οι καθαρές πωλήσεις μας κατά το τρίτο τρίμηνο επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, αναμένουμε να δούμε μια πιο φυσιολογική εποχιακή βελτίωση στις δικτυακές μας δραστηριότητες κατά το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Pekka Lundmark.

Οι τριμηνιαίες συγκρίσιμες καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν στα 4,98 δισ. ευρώ από 6,24 δισ. ευρώ πέρυσι, χάνοντας την εκτίμηση για 5,67 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της LSEG.

Η Nokia θα προχωρήσει σε ένα πιο λιτό εταιρικό κέντρο, προστατεύοντας παράλληλα τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, και δίνοντας μεγαλύτερη λειτουργική αυτονομία στις επιχειρηματικές μονάδες, όπως ανέφερε.

«Η αναπροσαρμογή της βάσης κόστους είναι ένα απαραίτητο βήμα για την προσαρμογή στην αβεβαιότητα της αγοράς και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς μας», δήλωσε ο Lundmark.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποχώρησε και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος από την Tesla του Έλον Μασκ

Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων έχει περικόψει θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον οργανισμό, στοχεύοντας σε μείωση του προσωπικού κατά περίπου 20%, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.
mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Περικοπές θέσεων εργασίας για την Tesla ετοιμάζει ο Έλον Μασκ 

Οι επενδυτές έχουν καλέσει όλο και περισσότερο τον Μασκ να επικεντρωθεί περισσότερο στο μάρκετινγκ, καθώς η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων EV έχει επιβραδυνθεί και περισσότεροι ανταγωνιστές έχουν εισέλθει στην αγορά
google, artificial intelligence
ΔΙΕΘΝΗ

Απόλυση 28 εργαζομένων της Google για μια σύμβαση με το Ισραήλ

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την ακύρωση μιας σύμβασης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που λέγεται Project Nimbus, για υπηρεσίες απομακρυσμένων υπολογιστών (cloud) που παρέχονται στον ισραηλινό στρατό και την κυβέρνηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο γενικός διευθυντής της Google ανακοίνωσε νέες περικοπές θέσεων εργασίας

Στις αρχές του 2023, η Google έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που προέβλεπε την κατάργηση περίπου 12.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, ήτοι λίγο πάνω από το 6% του δυναμικού της, προκειμένου να το προσαρμόσει έπειτα από δύο χρόνια φρενήρους ανάπτυξης στη μετά την πανδημία εποχή.
Panama
ΔΙΕΘΝΗ

Παναμάς: Η FQM θέλει να προχωρήσει στην κατάργηση 7.000 θέσεων εργασίας

Η καναδική εταιρεία δικαιολόγησε το αίτημα αυτό επικαλούμενη το γεγονός πως «οι αποκλεισμοί δρόμων» το τελευταίο διάστημα την υποχρέωσαν να «αναστείλει προσωρινά την παραγωγή» στο μεταλλείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Gucci: Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας

«Το γραφείο design είναι η καρδιά του Gucci, όπου εργάζονται οι σχεδιαστές και μόδιστροι, εδώ γεννιούνται όλες οι συλλογές. Πρόκειται για την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία του», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τσιάρα Τζιανότι, συνδικαλιστική εκπρόσωπος του οίκου.