ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Ενεργοποιήθηκε από ΕΕ ο μηχανισμός πολιτικών κρίσεων λόγω Μ. Ανατολής

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστηρίζει τη γρήγορη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο της ΕΕ για μείζονες και περίπλοκες κρίσεις.

Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προχώρησε σήμερα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού για την πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR) σε πλήρη λειτουργία λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η λειτουργία παρακολούθησης IPCR είχε ήδη ενεργοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Ο IPCR είναι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του Συμβουλίου. Υποστηρίζει τη γρήγορη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο της ΕΕ για μείζονες και περίπλοκες κρίσεις, φέρνοντας σε επαφή κράτη μέλη, θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων σχετικών εξωτερικών παραγόντων, όπως ο ΟΗΕ και τρίτες χώρες. Η ενεργοποίηση του IPCR θα υποστηρίξει τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης και τις προσπάθειες συντονισμού.

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους. «Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υπό το βάρος μιας ενδεχόμενης ήττας η Χαμάς εξετάζει ανακωχή με Ισραήλ

Η Χαμάς εξετάζει πρόταση που προβλέπει τρεις φάσεις και στην αρχή θα υπάρξει ανακωχή έξι εβδομάδων όπου και θα απελευθερωθούν έως και 300 Παλαιστίνιοι σε αντάλλαγμα για 40 Ισραηλινούς ομήρους.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οι ΥΠΕΞ Ισραήλ και Παλαιστίνης

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε στους 27 έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως επιπλέον 25 εκατ. θα διατεθούν για τους κατοίκους της Γάζας και υπογράμμισε πως η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρου που θα εγγυάται μια διαρκή και ισχυρή ροή βοήθειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σ. Μισέλ: Να διασφαλιστεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απεύθυνε έκκληση στη Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων χωρίς προϋποθέσεις, και σημείωσε τον κίνδυνο που υπάρχει για να κλιμακωθεί η ένταση στη Μ. Ανατολή.