ΓΔ: 2143.17 0.24% Τζίρος: 231.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Lloyd-Austin-ypourgos-Amynas-USA
Φωτο: ΑΠΕ

Όστιν: Αν διευρυνθεί η σύγκρουση στη Γάζα θα εμπλακούμε στρατωτικά

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ 'Οστιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης» ή «χώρας» που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», χωρίς ωστόσο να αναφέρει το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο 'Οστιν δήλωσε στο δίκτυο ABC News απευθυνόμενος σε «αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι 'μην το κάνετε'. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή». «Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε», σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο, προειδοποίησε περαιτέρω ο Όστιν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδήλωση στο Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μαζικές συγκεντρώσεις μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης

Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις, ύστερα από κάλεσμα των αρχών για μαζική κινητοποίηση ενόψει έντασης με Ισραήλ και ΗΠΑ, κρατώντας σημαίες και προσευχόμενοι σε σημεία όπου πρόσφατα έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ κατά χωρών ΝΑΤΟ: Απέρριψαν το αίτημά του για βοήθεια έναντι Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ανόητο λάθος» τη στάση χωρών του ΝΑΤΟ που δεν βοηθούν τις ΗΠΑ για τα Στενά Χορμούζ, τα οποία έχει αποκλείσει το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν τις έχει ανάγκη αλλά θα έπρεπε να στηρίζουν.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο Τζόζεφ Κεντ με αιχμές για τον πόλεμο στο Ιράν

Ο Τζόζεφ Κεντ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας ΗΠΑ, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, δηλώνοντας ότι το Ιράν δεν αποτελούσε άμεση απειλή και αφήνοντας αιχμές για πιέσεις από το Ισραήλ.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας

Ο Τζόζεφ Κεντ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, παραιτήθηκε, τονίζοντας ότι το Ιράν δεν αποτελεί άμεση απειλή, σε επιστολή του προς τον Τραμπ, που δημοσιοποίησε στην πλατφόρμα X.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση Τεχεράνης για προβοκατόρικες επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ίσως εξαπολύσουν προβοκατόρικες επιθέσεις, κατηγορώντας ψευδώς το Ιράν. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι ιρανικές δυνάμεις δηλώνουν ανοιχτά κάθε πραγματικό στόχο που πλήττουν.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Η Μαδρίτη αποκλείει εμπλοκή σε αποστολή στο Στενό Χορμούζ

Η Ισπανία αρνείται να συμμετάσχει σε στρατιωτική αποστολή στο Στενό του Χορμούζ, θεωρώντας παράνομο τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν, ενώ απαγόρευσε τη χρήση βάσεων από αμερικανικά αεροσκάφη.