ΓΔ: 2374.48 0.08% Τζίρος: 326.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μπαράκ Ομπάμα πορτρέτο
Ο Μπαράκ Ομπάμα σε δυναμική στιγμή κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας.

Ομπάμα: Κάποιες ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ

O Αμερικανός πρώην τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, ζητώντας να αναγνωριστεί ότι και οι Παλαιστίνιοι ζούσαν επίσης επί γενιές σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Κάποιες από τις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, όπως η διακοπή παροχής στη Λωρίδα της Γάζας νερού και τροφίμων, ενδέχεται «να σκληρύνουν τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές» και να αποδυναμώσουν τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ, εκτίμησε χθες, Δευτέρα, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε άρθρο του στον ιστότοπο Medium.

Σε ένα σπάνιο σχόλιο για μια εξελισσόμενη κρίση στην εξωτερική πολιτική ο Ομπάμα επεσήμανε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική αγνοεί το ανθρώπινο κόστος του πολέμου «τελικά ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ».

«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό (στη Γάζα) απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, ενδέχεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές, να πλήξει τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ, να παίξει το παιχνίδι των εχθρών του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», εκτίμησε ο Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Επανέλαβε εξάλλου την στήριξή του προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αν και κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να ακολουθεί στρατηγικές που συμμορφώνονται «με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των νόμων που έχουν στόχο να αποφεύγεται, με κάθε δυνατό τρόπο, ο θάνατος και τα δεινά άμαχων πληθυσμών».

«Καθώς στηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τη μάχη του εναντίον της Χαμάς έχει σημασία», υπογράμμισε ο Ομπάμα. «Ήδη χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον βομβαρδισμό της Γάζας, πολλοί από τους οποίους παιδιά».

Εξάλλου ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος στο άρθρο του, που εκτείνεται σε περίπου 1.000 λέξεις, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, ζητώντας «να αναγνωριστεί ότι και οι Παλαιστίνιοι ζούσαν επίσης επί γενιές σε αμφισβητούμενες περιοχές», ενώ παράλληλα επέκρινε τους Ισραηλινούς εποίκους ότι καταλαμβάνουν παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ομπάμα είχε κάποια συνεννόηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προτού δημοσιεύσει το άρθρο αυτό.

Οι απόψεις του στο άρθρο είναι αντίστοιχες με τη στάση που είχε κρατήσει στη διάρκεια της προεδρίας του, όταν στήριζε τη λύση των δύο κρατών. Από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του ο Ομπάμα κράτησε αυστηρή στάση στο θέμα των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία.

Εξάλλου το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάτι που ωστόσο απέτυχε.

Οι σχέσεις του Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν επίσης τεταμένες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ειρήνη Ισραήλ-Λιβάνου εφικτή χωρίς τη Χεζμπολάχ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε πως Ισραήλ και Λίβανος θα είχαν ειρήνη αν δεν υπήρχε η Χεζμπολάχ, τονίζοντας ότι είναι το βασικό εμπόδιο και πως χωρίς το Ιράν δεν θα υπήρχε Χεζμπολάχ.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Λιβάνου στην Ουάσινγκτον υπό ένταση

Οι πρεσβευτές Ισραήλ και Λιβάνου στις ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για νέο γύρο συνομιλιών, ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, παρά τις δεσμεύσεις για παύση πυρός από τις δύο πλευρές.
Μπενιαμίν Νετανιάχου
ΔΙΕΘΝΗ

Επικρίσεις κατά Νετανιάχου μετά τη δήλωση Τραμπ για επίθεση στη Βηρυτό

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου δέχεται σφοδρές εσωτερικές επικρίσεις μετά την ανακοίνωση Τραμπ πως Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός, σε μια περίοδο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται υπό εκλογική πίεση και χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου σε Τραμπ: Θα χτυπήσουμε Βηρυτό αν συνεχίσει η Χεζμπολάχ

Ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Τραμπ πως θα χτυπήσει «τρομοκρατικούς» στόχους στη Βηρυτό εάν συνεχίσουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Οι IDF θα επιχειρούν στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ δηλώνει υπέρ κατάπαυσης πυρός αν αποχωρήσουν Ισραηλινοί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρώτη έμμεση επικοινωνία Αμερικανού προέδρου με τη Χεζμπολάχ

Ο Τραμπ δήλωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τη Χεζμπολάχ, που δεσμεύτηκε να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, υπό τον όρο ότι δεν θα βομβαρδιστεί η Βηρυτό. Πρώτη φορά γίνεται τέτοια επαφή.