ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της ΕΕ

Οι δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την μείωση των εκπομπών αερίου διοξειδίου του άνθρακα και οι μεταφορές βρέθηκαν στο επίεκντρο των ευρωπαίων υπουργών.

To κρίσιμο ζήτημα των μεταφορών και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα μας έχει υποστηρίξει διαχρονικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ολιστική πολιτική της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως το έπραξε και στις προδιαγραφές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα ελαφρά και βαρέα οχήματα.

Σημείωσε, δε, ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, τα όποια μέτρα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές θα πρέπει να υλοποιηθούν με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική πλευρά αποσκοπούν στην αποτελεσματική λειτουργία των διαμετακομιστικών/πολυτροπικών μεταφορών (multimobility), δηλαδή, τη διασύνδεση των λιμένων με τους σιδηροδρόμους και τους αυτοκινητόδρομους, και τη δημιουργία και λειτουργία εμπορευματικών κέντρων.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως, σ' ό,τι αφορά τις εκπομπές στον τομέα των αερομεταφορών, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα συμβάλλουν στην επίσπευση της χρήσης των βιοκαυσίμων, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, εκτός από περιβαλλοντικό όφελος και νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Συμβουλίου, και πέρα από τις συνομιλίες που είχε με ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, 'Αντριου Μακ Ντάουελ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις για να αυξηθούν οι στόχοι της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος οχτώ ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν από τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο Φρανς Τίμερμας να αυξηθεί στο 55% ο στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.