ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Ε. Μακρόν: Η Γαλλία κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Το 2022 καταγράφηκαν στη χώρα 234.000 αμβλώσεις, οι περισσότερες της τελευταίας τριακονταετίας.

Με βασικό στόχο να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα που θα κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τη δυνατότητα της εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η σχετική πρόταση είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο του Κράτους. Η συνταγματική αναθεώρηση θα αφορά το άρθρο 34 του γαλλικού Συντάγματος και θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ασκείται «η ελευθερία της γυναίκας, που είναι εγγυημένη, να επιλέγει μια εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης της».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα γίνει μέσω δημοψηφίσματος αλλά μέσω της λεγόμενης διαδικασίας του Συνεδρίου των Βερσαλλιών, δηλαδή της κοινής απόφασης Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας. Στη Γαλλία ο πρώτος νόμος για την εθελούσια διακοπή της κύησης υπερψηφίστηκε το 1975, επί προεδρίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν και με υπουργό Υγείας τη Σιμόν Βέιλ.

Το 2022 καταγράφηκαν στη Γαλλία 234.000 αμβλώσεις, οι περισσότερες της τελευταίας τριακονταετίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκλιξμάν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Ραφαέλ Γκλιξμάν, με στόχο να «ανορθώσει» τη χώρα και να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία απέναντι στη ριζοσπαστική αριστερά και την άκρα δεξιά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα επισπεύσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και να μεσολαβήσει σε συμμάχους για πυραύλους Patriot, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μετά το ρωσικό πλήγμα στην Κρίβι Ριχ.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μακρόν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Κυριακή και Δευτέρα

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επισκέπτεται τη Γαλλία για την τελετή λήξης του E-Sports World Cup, όπου θα συναντηθεί με τον Μακρόν για να συζητήσουν περιφερειακά θέματα και να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.