ΓΔ: 2333.76 -0.04% Τζίρος: 46.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:41
Καπιτώλιο ΗΠΑ
Φωτογραφία Shutterstock

Σχέδιο νόμου για βοήθεια μόνο στο Ισραήλ κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι

Oι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν νομοσχέδιο που προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση μόνο για το Ισραήλ, αψηφώντας το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προωθηθεί έκτακτο πακέτο δαπανών για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν χθες Δευτέρα σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ταυτόχρονα μείωση του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής εφοριακής υπηρεσίας (IRS), πρόταση που αναγγέλλεται σφοδρή σύγκρουση με τους Δημοκρατικούς, που ελέγχουν τη Γερουσία.

Σε μια από τις πρώτες μείζονες πολιτικές κινήσεις του μετά την εκλογή του Μάικ Τζόνσον στον θώκο του προέδρου του σώματος, οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν νομοσχέδιο που προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση μόνο για το Ισραήλ, αψηφώντας το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προωθηθεί έκτακτο πακέτο δαπανών για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν, καθώς και για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο κ. Τζόνσον, που είχε ταχθεί κατά της χορήγησης περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία προτού εκλεγεί «speaker» την περασμένη εβδομάδα, έχει πει πως θέλει να διαχωριστεί η χρηματοδότηση του Κιέβου από αυτή στο Ισραήλ. Έχει αξιώσει περισσότερη λογοδοσία για τα ποσά που διατέθηκαν στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Το Ισραήλ είναι ξεχωριστό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Τζόνσον στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, εκφράζοντας την πρόθεσή του «να διαχωρίσουμε» τα ζητήματα της χρηματοδότησης του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο συνδέοντας την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και την αντίδραση σε φυσικές καταστροφές με περικοπές σε άλλες δαπάνες», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ρόζα ΝτεΛάουρο, το πιο υψηλόβαθμο μέλος των Δημοκρατικών στην επιτροπή του σώματος που είναι αρμόδια για τις πιστώσεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ κατηγόρησε εξάλλου σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους πως «πολιτικοποιούν την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν δεν χωράει ούτε συζήτηση.

Για να γίνει νόμος, κάθε κείμενο πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, τη Γερουσία και κατόπιν να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν, κάτι που μοιάζει απίθανο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η επιτροπή κανονισμών (σ.σ. νομοθετικού έργου) της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να εξετάσει το ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο αύριο Τετάρτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Axios: Ισραήλ και Σαουδική Αραβία στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες για Ιράν

Σύμφωνα με το Axios, αξιωματούχοι από Ισραήλ και Σαουδική Αραβία βρίσκονται στις ΗΠΑ για επαφές για το Ιράν, ενώ ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτικές επιλογές και το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει.
Ομιλία στο World Economic Forum
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Νταβός η πρέσβης ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Συνάντηση με Ισραηλινό πρέσβη

Στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία για ενέργεια και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο καλεί κινεζικές εταιρείες να αποφεύγουν λογισμικό ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από εγχώριες εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λογισμικό κυβερνοασφάλειας αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση σε ΗΠΑ για αντίποινα - 116 νεκροί σε διαδηλώσεις

Η Τεχεράνη απειλεί να πλήξει Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Τραμπ τονίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τους διαδηλωτές στο Ιράν.