Η Athens Flying Week 2025 ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας τις πύλες της στη γνωστή αεροπορική βάση της Τανάγρας. Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα αλλά και μοναδικές εμπειρίες αλληλεπίδρασης με τον αεροπορικό κόσμο.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές και νέες «εκπλήξεις» της φετινής Athens Flying Week.
Ο σμηναγός (Ι) Δημήτρης Γκρορίδης, Safety Observer της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων F-16 «Ζευς», τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Η Athens Flying Week αποτελεί τη μεγαλύτερη αεροπορική εκδήλωση στην Ελλάδα, κατορθώνοντας κάθε χρόνο να προσελκύει χιλιάδες θεατές». Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημαντικότητα της εκδήλωσης στην προώθηση του αεροπορικού ιδεώδους και τη διασύνδεση της Πολεμικής Αεροπορίας με το ευρύ κοινό.
Όπως δήλωσε ο κ. Γκρορίδης, η παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση του δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας πως «οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν από κοντά τις πραγματικές δυνατότητες των αεροσκαφών».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους νεαρούς επισκέπτες, με τον σμηναγό να σημειώνει πως για όσα παιδιά οραματίζονται μια σταδιοδρομία στην Αεροπορία, η Athens Flying Week μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης και ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος, η ομάδα «Ζευς» θα συμμετέχει με τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Block 30, προσφέροντας στο κοινό της Τανάγρας ένα ιδιαίτερο θέαμα, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή της διοργάνωσης.
Η συμμετοχή των Rafale & το εκπαιδευτικό έργο
Το δικό του στίγμα έδωσε ο υποσμηναγός (Ι) Αναστάσιος Θεμελής, χειριστής αεροσκαφών Rafale της 332 Μοίρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε το Athens Flying Week ως έναν «θεσμό που ανοίγει τις πόρτες της αεροπορίας στο ευρύτερο κοινό» και εξέφρασε τη χαρά του που η εκδήλωση φιλοξενείται για ακόμα μια χρονιά στην Τανάγρα – τη βάση των Rafale.
Ο κ. Θεμελής ανέφερε ότι η συμμετοχή και η άμεση επαφή με τους επισκέπτες, ιδίως τους μικρούς φίλους, είναι ιδιαίτερα συγκινητική για τα πληρώματα. Υπογράμμισε ακόμη πως η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να είναι πάντα κοντά στον κόσμο, υπηρετώντας διαρκώς τον ελληνικό λαό.
Σχετικά με τα Rafale, επισήμανε πως η εκπαίδευση των πιλότων έχει ολοκληρωθεί και το αεροσκάφος έχει ενσωματωθεί πλήρως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιώντας όλο το φάσμα αποστολών με άριστα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, «πρόκειται για ένα φανταστικό αεροσκάφος, φιλικό προς τον χρήστη και ιδιαίτερα αποδοτικό στις επιχειρήσεις».
Ειδικές επιχειρήσεις & παραδοσιακές επιδείξεις
Ο υπολοχαγός της Αεροπορίας Στρατού Θεοδόσιος Μακρόπουλος, χειριστής του επιθετικού ελικοπτέρου Apache, αναφέρθηκε στην περσινή συμμετοχή του και αποκάλυψε ότι φέτος αναλαμβάνει τον ρόλο του «διαγγελέα», στόχος του οποίου είναι η ουσιαστική επαφή και ενημέρωση του κοινού για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελικοπτέρων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φετινή συνεργασία με τη Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων και τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων, προσφέροντας παράλληλα με τη demo επίδειξη ελικοπτέρων μια συνδυαστική παρουσίαση που υπόσχεται αυξημένη θεαματικότητα.
Επιχειρώντας για εκπαίδευση και έμπνευση
Τέλος, ο σμηναγός (Ι) Βασίλειος Ντιντής, μέλος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «Δαίδαλος» της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, τόνισε πως αποστολή της ομάδας είναι η εκπαίδευση των νέων Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης νέων σταδιοδρομιών στην Αεροπορία.
Φέτος, η ομάδα «Δαίδαλος» συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Όπως σημείωσε ο κ. Ντιντής, «επιθυμία μας είναι να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική επέτειο μαζί με όλο τον κόσμο που μας τιμήσει με την παρουσία του στην Athens Flying Week».