ΓΔ: 2283.73 1.09% Τζίρος: 308.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:42
Αλέξης Πατέλης
Φωτο: Αλέξης Πατέλης. Credit: Dimitris Kapantais / SOOC

Παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή»

Ο Αλέξης Πατέλης, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Η Μεγάλη Επιστροφή», τόνισε πως η μεγάλη επιστροφή είναι επίτευγμα της Ελλάδας. Επεσήμανε τη σημασία των σωστών προσώπων και των μεταρρυθμίσεων για την οικονομική πρόοδο.

Σε κεντρική εκδήλωση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών, τραπεζικών στελεχών και πλήθους προσκεκλημένων, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αλέξη Πατέλη, πρώην προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, με τίτλο «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας».

Ο Αλέξης Πατέλης υπογράμμισε πως «η Μεγάλη Επιστροφή δεν είναι του Πατέλη, αλλά της Ελλάδας», τονίζοντας ότι πλέον στο εξωτερικό αναγνωρίζουν την πρόοδο της χώρας. Χαρακτήρισε το βιβλίο του «πατριωτικό και γραμμένο ως θρίλερ» και σημείωσε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε πολλές δοκιμασίες και κοιτάει πλέον μπροστά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει το δικό του σχέδιο.

Αναφερόμενος σε κρίσιμες συναντήσεις με επενδυτές το 2019, ο κ. Πατέλης τόνισε πως ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, σωστό δημοσιονομικό μείγμα και μεταρρυθμίσεις, με κατάλληλα στελέχη στις κατάλληλες θέσεις. Για τον τραπεζικό κλάδο, επισήμανε τη σημασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το 2021, που συνέβαλε στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όσον αφορά την περίοδο της πανδημίας, σημείωσε ότι αποτέλεσε ευκαιρία για τη δημιουργία ελαστικού δημοσιονομικού πλαισίου. Παράλληλα, ανέδειξε τη συμβολή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων στη βελτίωση της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι «στις αγορές κρίνεσαι στα δύσκολα» και επισήμανε πως μετά τις εκλογές του 2023, οι διεθνείς οίκοι προχώρησαν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, ο πραγματικός πατριωτισμός μετριέται με αποτελεσματικότητα και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της χώρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε το βιβλίο «εξαιρετικό» και σημείωσε ότι ο Αλέξης Πατέλης βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Τόνισε τη σημασία της εμπιστοσύνης, της αποκατάστασης της αξιοπιστίας και των μεταρρυθμίσεων για την πολιτική οικονομία, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει μάθει να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες και αποτελεί πλέον αξιόπιστο εταίρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στουρνάρας στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, ενώ επισήμανε ότι η χώρα από ουραγός έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια στη διεθνή σκηνή.

Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, σημείωσε ότι η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές έχει αποκατασταθεί, με την πολιτική σταθερότητα και τη συνέπεια πράξεων και λόγων να μετατρέπουν την αδυναμία σε ανθεκτικότητα. Υπογράμμισε ακόμη πως η πρόοδος είναι κυρίως αποτέλεσμα οργάνωσης και πως η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει πλέον εδραιωθεί διεθνώς.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρέα Βιτάλη τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την καλλιέργεια πολιτικής συνείδησης, ενώ ο συντονιστής της εκδήλωσης, Μάκης Προβατάς, το χαρακτήρισε ως «βιβλίο οικονομικής αναφοράς».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη, καθώς και εκπρόσωποι του τραπεζικού και επιχειρηματικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Έβρο την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο τον Έβρο, με στάσεις σε συνοριακό σταθμό, περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, εγκαταστάσεις τεχνολογίας και το εργοτάξιο της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μητσοτάκης ή χάος δεν ισχύει, μόνο οι ολιγάρχες χάνουν

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη στο Kontra, αμφισβήτησε τις «κατακτήσεις» που επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει πολιτική αλλαγή. Άσκησε έντονη κριτική για τις δηλώσεις Θεοχάρη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου online

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη συνταγματική αναθεώρηση, με προτάσεις για θεσμούς πιο σύγχρονους, διαφανείς και ανθεκτικούς, και ανέδειξε στόχο τη συναίνεση. Η πρόταση θα παρουσιαστεί εντός Μαρτίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αυριανές δραστηριότητες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 12:00 στην παρουσίαση υπηρεσιών Hellenic Heritage στην Εθνική Πινακοθήκη και στις 17:00 θα δώσει συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy».
Κώστας Ζαχαριάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης: Ο Μητσοτάκης παραβίασε το συμβόλαιό του με τους πολίτες

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης παραβίασε επανειλημμένα το τετραετές «συμβόλαιο» με τους πολίτες και τόνισε ότι η κοινωνία το αντιλαμβάνεται και σύντομα θα αντιδράσει.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Λαμβάνουμε σοβαρά τις συστάσεις ΕΕ για το κράτος δικαίου

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αυτοδυναμία παραμένει εφικτός στόχος, αλλά θα σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το πρώτο κόμμα θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα.