ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
karkinos
Shutterstock

Κίνδυνος να αυξηθούν κατά 47% τα περιστατικά καρκίνου μέχρι το 2040

Μελέτη προβλέπει οτι το 2040 θα διαγνωστούν 28,4 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού εμφάνισε τα περισσότερα νέα περιστατικά μέσα στο 2020.

Περίπου ο ένας στους πέντε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει κάποιον καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο ένας στους οκτώ άνδρες και η μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν. Ο καρκίνος παραμένει βασική αιτία θανάτου σε κάθε χώρα του κόσμου, ενώ για πρώτη φορά ο καρκίνος του μαστού είναι πια η συχνότερα διαγνωσμένη μορφή της νόσου, «εκθρονίζοντας» τον καρκίνο των πνευμόνων, ο οποίος, πάντως, παραμένει η αιτία των περισσότερων θανάτων.

Αυτά προκύπτουν από την «Παγκόσμια Στατιστική Καρκίνου 2020», που έδωσαν στη δημοσιότητα από κοινού η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Το 2020 διαγνώστηκαν 19,3 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου διεθνώς και υπήρξαν σχεδόν δέκα εκατομμύρια θάνατοι. Πρώτος σε αριθμό νέων διαγνώσεων πέρυσι ήταν ο καρκίνος του μαστού με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις (ποσοστό 11,7% των συνολικών καρκίνων) και ακολούθησαν ο καρκίνος των πνευμόνων (11,4%), του παχέος εντέρου (10%), του προστάτη (7,3%) και του στομάχου (5,6%).

Ο καρκίνος των πνευμόνων παραμένει η Νο 1 αιτία θανάτου από καρκίνο, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θύματα πέρυσι ή ποσοστό 18% των συνολικών θανάτων από καρκίνο. Ακολουθούν σε θανάτους ο καρκίνος του εντέρου (9,4%), του ήπατος (8,3%), του στομάχου (7,7%) και του μαστού (6,9%). Περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων σχετίζονται με το κάπνισμα, συνεπώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «CA: A Cancer Journal for Clinicians», επεσήμαναν ότι τα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες αυξάνονται κυρίως στις χώρες όπου έως τώρα τα ποσοστά της νόσου ήταν σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον. Αυτό έχει ως συνέπεια την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, την αναβολή στη γέννηση παιδιού, τον μικρότερο αριθμό γεννήσεων και τον ολοένα σπανιότερο θηλασμό, παράγοντες που λειτουργούν συνδυαστικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη προβλέπει ότι 28,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου θα διαγνωστούν το 2040, μία αύξηση 47% σε σχέση με το 2020, κάτι που αναμένεται να ασκήσει πίεση στα συστήματα υγείας αρκετών χωρών. Παραμένει άγνωστη η επίπτωση που θα έχει η πανδημία Covid-19 στα περιστατικά και στους θανάτους από καρκίνο, εξαιτίας των ήδη παρατηρούμενων καθυστερήσεων στη διάγνωση και στις αντικαρκινικές θεραπείες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα 101 κλινών του Νοσοκομείου Κοζάνης, που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας. Εκεί φιλοξενούνται πλέον χειρουργικός και παθολογικός τομέας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα η αναβάθμιση των δομών του ΕΣΥ στην Κοζάνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, τονίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης του ΕΣΥ και ανακοινώνοντας νέα ογκολογική μονάδα στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
ΕΤΒΑ βιομηχανική περιοχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκστρατεία ΕΑΕ στα 27 επιχειρηματικά πάρκα ΕΤΒΑ Θεσσαλονίκης

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διαθέτει πλέον ειδικά συνεργεία στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ, προωθώντας την πρόληψη στους εργαζόμενους, με την έναρξη να σηματοδοτείται από πρωτότυπη συναυλία στο πάρκο της Σίνδου.
εγκέφαλος και χάπια
ΔΙΕΘΝΗ

Πάρκινσον: 22,8 δισ. ευρώ τον χρόνο το κόστος για την Ευρώπη

Το κόστος της νόσου Πάρκινσον άγγιξε τα 22,8 δισ. ευρώ το 2019 στην Ευρώπη, ενώ το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 28,8 δισ. ευρώ. Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών, γεγονός που πιέζει τα συστήματα υγείας και φροντίδας.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί και 51 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Β. Μακεδονία

Ένας 72χρονος άνδρας από τα Σκόπια είναι το έκτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, καθώς κατέληξε μετά από 15 ημέρες νοσηλείας. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 51, με τα περισσότερα στην περιοχή των Σκοπίων.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν έξι άτομα για εκρηκτικό μηχανισμό σε σπίτι στη Λευκάδα

Έξι άτομα συνελήφθησαν για σύσταση συμμορίας και παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών, καθώς κατηγορούνται για ανάμειξη σε αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε σπίτι στη Λευκάδα τον Ιανουάριο 2026. Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες περιοχές.