ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πώς γιόρταζαν την Πρωτομαγιά στην Αθήνα στη διαδρομή του χρόνου

Ο Μίλτος Γ. Λιδωρίκης που γεννήθηκε στο Κροκύλειο Φωκίδος το 1871 και υπήρξε θεατρικός συγγραφέας μας ταξιδεύει στην Πρωτομαγιά των Αθηναίων στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Σε μια Αθήνα που από σήμερα Πρωτομαγιά, όπως και πολλές άλλες πόλεις του κόσμου, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα γυρίζει σελίδα, καθώς καταργούνται όλα σχεδόν τα μέτρα κατά της πανδημίας, οι Αθηναίοι, όσοι έχουν παραμείνει και οι επισκέπτες της πόλης βρίσκονται ήδη στα πάρκα, τις πλατείες αλλά και τις κοντινές παραλίες που ήδη έχουν γεμίσει. 

Πώς όμως καλωσόριζαν την Πρωτομαγιά η Αθηναίοι στις αρχές του περασμένου αιώνα; Ποιες συνήθειες έχουν παραμείνει στο πέρασμα των δεκαετιών; 

Ο Μίλτος Γ. Λιδωρίκης, που γεννήθηκε στο Κροκύλειο Φωκίδος το 1871 και υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και πολιτικός της γενιάς του 1890, μέσα από τα απομνημονεύματα που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Ασύρματος» τον Μάρτιο του 1940 και περιλαμβάνονται στο βιβλίο των εκδόσεων Polaris με τίτλο «Μίλτος Λιδωρίκης: Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» μεταφέρει εικόνες.

«Την παραμονή της Πρωτομαγιάς το βράδυ και ολόκληρον την άλλην ημέρα, δεν έμενε κανείς σπίτι του. Διά τας Αθήνας γιόρταζαν τα Πατήσια, η Κολοκυνθού, τα Σεπόλια, οι Αμπελόκηποι και όλα τα περβόλια. Οι επίγειοι λουλουδένιοι παράδεισοι όλων αυτών των προαστίων εδέχοντο τους λατρευτάς της φύσεως, τους ποθούντας να ζήσουν και ν' αναπνεύσουν στο ανοιξιάτικο περιβάλλον, τους ευδαίμονας εραστάς, όπως το λέει ο ποιητής, τους ζητούντας να δρέψουν ναρκίσσους, ανύπαρκτους, όμως, τότε στα περβόλια της Aττικής»

Ο Μίλτος Λιδωρίκης αναφέρεται στην Αθήνα των νεανικών του χρόνων και περιγράφει την ηθογραφική, πολιτειακή και κοινωνική ιστορία από τα 1880 έως τα 1930, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και όλες τις λεπτομέρειες της ελληνικής ζωής. Κάνει συγκρίσεις για τις πέντε δεκαετίες μεταξύ του 1880 και 1930. «Τι γινόταν άλλοτε την Πρωτομαγιά γύρω από την πρωτεύουσα και τι γίνεται τώρα; Τώρα τίποτε, αφού και πολλές φορές αναβάλλεται. 'Αλλοτε, όμως, εόρταζαν όλοι. από τας 6 το βράδυ της παραμονής έως τη νύκτα της πρώτης ημέρας του μηνός, φαγοπότι, χορός, τραγούδια όπου περβόλι, περβολάκι, μάνδρα, ύπαιθρο μ' ένα δενδράκι. Εθεωρείτο, δε, γρουσουζιά να μη κρεμάσει κανείς Μάη στη θύρα ή στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Η μεταφορά του κόσμου εις τας εξοχάς με τα κατάφορτα από λουλούδια και ανθρώπους τραμ, αμάξια πάσης μορφής, κάρα, σούστες, βιζαβί, λεωφορεία, έδιδε μια ξεχωριστή ζωήν στην πόλη.

Η αθηναϊκή κοινωνία εσυνήθιζε τότε να εορτάζει στα ιδιωτικά περβόλια, όπως θαυμάσια ήσαν του Ανδρέα Αυγερινού, του Καλλιγά, του Καλλιφορνά, του Βουγά, του Aκσουρλή, του Γελαδάκη και άλλα στα Πατήσια και στα Σεπόλια. Εις τον Πύργον της Βασιλίσσης, την ιστορικήν και αριστουργηματική αυτήν εξοχήν του Παχή, νυν Σερπιέρη, συνεκεντρούτο ό,τι εκλεκτόν είχεν η ημετέρα κοινωνία και εν μέσω θαλλούσης φύσεως εχόρευαν και διήρχοντο ώρας ονειρώδους ευχαριστήσεως. Εις τον κήπον του Aναργύρου στα Σεπόλια γινόταν μεγάλο και δυνατό γλέντι. Στο περιβόλι του Καντόρου, γεμάτο ρόδα και άνθη, περνούσαν μια αληθινή Πρωτομαγιά οι φίλοι του ευγενούς ιδιοκτήτου, το όνομα του οποίου είχε συνδεθεί με την εξέλιξην της ανθοκομίας και καλλιεργείας εν Ελλάδι».

Ο Μίλτος Λιδωρίκης αναφέρεται και στην Πρωτομαγιά στην Κηφισιά που όπως τονίζει «έχει αφήσει εποχήν»  «Εις το ανθισμένον ύπαιθρον των επαύλεων εχόρευαν εκείνην την ημέραν από το πρωί έως το βράδυ. Ο αείμνηστος Θ. Δηλιγιάννης, πιστός πάντοτε, κάθε Πρωτομαγιά, μετέβαινε λίαν πρωί εις την εν Κηφισιά μικράν έπαυλήν του, όπου συνέτρωγε και παρέμενεν επί πολλάς ώρας μετά των οικείων του. Το απόγευμα, φέρων πάντοτε ωραιότατον ρόδον εις την κομβιοδόχην της γκρίζας ρεδιγκότας του, διέσχιζε τους μεγάλους δρόμους του προαστίου και έφθανε, πάντοτε συνοδευόμενος από πολλούς φίλους του και τον διευθυντήν του σιδηροδρόμου Πάνον Μπασιάκον, εις τον σταθμόν διά να επιστρέψει εις Αθήνας», αναφέρει στα απομνημονεύματα του.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Brent, WTI
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του Business Daily την περασμένη εβδομάδα (11/09 – 17/09)

Τα εντυπωσιακά κέρδη των ΕΛΠΕ και Μotor Oil εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού drone και το σχέδιο για επιδοτήσεις σχετικά με τη στέγαση των νέων, απασχόλησαν τους αναγνώστες του site την τελευταία εβδομάδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του BD την περασμένη εβδομάδα (14/08- 20/08)

Η επιλογή της κ. Ελ. Βρεττού για τη θέση της διευθ. συμβούλου της Attica Bank και τα οφέλη των αλυσίδων super market από την αύξηση της τουριστικής κίνησης ήταν μεταξύ των δημοφιλέστερων θεμάτων της ιστοσελίδας την προηγούμενη εβδομάδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του Business Daily την περασμένη εβδομάδα (07/08-13/08)

Ανάμεσα στα άρθρα που ξεχώρισαν οι αναγνώστες του site ήταν η δυναμική επάνοδος των McDonalds στην Ελλάδα, η απότομη αύξηση των ξενοδοχείων που διατίθενται από αγγελίες και η καθυστερημένη προσαρμογή της Vodafone στις νέες τεχνολογίες.