ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
patra_akinita
Φώτο: Shutterstock

Κέντρου Μελέτης για το Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών στην Πάτρα

Με την ολοκλήρωση του έργου, στο τέλος του 2025, δύο στοιχεία, το πατρινό καρναβάλι και ο Καραγκιόζης, με τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και ισχυρό φορτίο υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος.

Την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Κόμβος εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και την Δημιουργική Βιομηχανία» υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας - Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του, η σύμβαση αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Μελέτης για το Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών, στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας, το οποίο με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ και του Δήμου, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 4.799.700 ευρώ.
 
Με την ολοκλήρωση του έργου, στο τέλος του 2025, δύο στοιχεία, το πατρινό καρναβάλι και ο Καραγκιόζης, με τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και ισχυρό φορτίο υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος, θα αποτελέσουν το αντικείμενο του Κέντρου Μελέτης για το Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών. Το πατρινό καρναβάλι, με μακρά παράδοση, αποτελεί τη μεγαλύτερη και την παλαιότερη καρναβαλική εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες, διεθνώς. Για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί σημαντικότατο αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο.
 
Τόσο το Καρναβάλι, όσο και ο Καραγκιόζης αποτελούν πολιτιστικά αγαθά με σπουδαία παράδοση στη χώρα, ενώ η έρευνα και η μελέτη τους, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των απασχολούμενων δημιουργικά με αυτά, μέσω των εργαστηρίων του νέου κόμβου, θα αποτελέσει πόλο έλξης για δημιουργούς, εντός και εκτός Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ώσμωση σημαντικών γνώσεων και δεξιοτήτων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στην έκθεση, 70 έργα τέχνης από τη Συλλογή, διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε παράλληλη παρατήρηση με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Θεατρική Σκηνή Πολυχώρου Αθηναΐς: Il Postino - Ο Ταχυδρόμος του Νερούδα

Η παράσταση είναι βασισμένη στο λογοτεχνικό μυθιστόρημα του βραβευμένου Χιλιανού συγγραφέα Αντόνιο Σκαρμέτα, σε σκηνοθεσία του Μίκαελ Ζάϊμπέλ και την πρεμιέρα να πραγματοποιείται την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μεσολόγγι: Έργο ιστορικής αξίας η αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων

Το έργο, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον δήμο, εργασίες για την άρση των βλαβών της περίφραξης, με λιθοβολή, μεταλλικά κιγκλιδώματα και σπονδυλωτές λίθινες κολώνες στη νότια και δυτική πλευρά.