ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Burn-out-ergasia
Φωτο: Shutterstock

kariera.gr: To burnout η πιο ανησυχητική τάση για τους Έλληνες εργαζόμενους

Σύμφωνα με την έρευνα για την καταπολέμηση του burnout, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης από τον εργοδότη.

Το burnout, η τετραήμερη εργασία, το wellbeing και η ψυχική υγεία καθώς και το πώς γίνονται αντιληπτά από τους Έλληνες εργαζόμενους ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης έρευνας μέσω LinkedIn, που πραγματοποίησε το kariera.gr. Μέσα από περισσότερες από 18.000+ απαντήσεις, τα Insights του kariera.gr ρίχνουν φως στην ψυχολογία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες για το αν έχουν βιώσει burnout και τι το προκάλεσε, 42% των ερωτηθέντων απαντούν «καθόλου work - life balance», 36% επισημαίνει την έλλειψη υποστήριξης, 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% λέει πως δεν έχει βιώσει burnout.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, για την καταπολέμηση του burnout, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης από τον εργοδότη, ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας. (4.542 απαντήσεις συνολικά)

Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν οι εργαζόμενοι. 

Ερωτηθέντες σχετικά με το πόσο ευαισθητοποιημένους θεωρούν τους εργοδότες απέναντι στο burnout, το wellbeing και θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, μόλις 8% απαντούν «όλο και περισσότερο», ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Μάλιστα αν προσθέσουμε σε αυτό και τις...χλιαρές απαντήσεις («θεωρητικά ναι, πρακτικά δεν») με 39%, διαπιστώνουμε ότι σε συντριπτικό ποσοστό 92% οι Έλληνες εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι εργοδότες δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τι συμβαίνει με την ψυχολογία τους. 

Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το αν η εταιρεία που δουλεύουν υποστηρίζει το wellbeing τους, πάνω από 70% απαντούν αρνητικά. 43% απαντά «wellbeing, τι είναι αυτό;» ενώ 31% επισημαίνει την καλή πρόθεση χωρίς αποτέλεσμα, επιλέγοντας «θα ήθελε, αλλά δεν». Παρ'όλα αυτά είναι θετικό ότι σε ποσοστό 26% απαντούν πως υποστηρίζεται με πολλούς τρόπους. 

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση της ψυχικής τους υγείας στη δουλειά, οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν την ανάγκη οριοθέτησης. «Θα θέτω όρια και θα λέω ΟΧΙ», απάντησαν σε ποσοστό 70%, ενώ ακολούθησαν σε 16% το να φεύγουν στην ώρα τους, σε 9% να ζητούν βοήθεια πιο συχνά και σε 6% να κάνουν πιο συχνά διαλείμματα.

Τέλος, αν ζητούσαν ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη, απαντούν πως θα ήθελαν ψυχική υγεία (49%), αλλά και λεφτά (35%) και δουλειά (13%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πάνω από 105.000 συνεντεύξεις εργασίας στις Ημέρες Καριέρας του kariera.gr

Κατά τη διάρκεια του διήμερου event, οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά εκπροσώπους 101 κορυφαίων εταιρειών διαφόρων κλάδων και πραγματοποίησαν περισσότερες από 105.000 συνεντεύξεις εργασίας.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το νέο του μουσείο στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε ο Όμιλος ΟΤΕ

Το νέο μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

EY Ελλάδος: Δίπλα στον ΣΕΠΕ για το Εθνικό Τουρνουά για scaleups τεχνολογίας

Το Παγκόσμιο Τουρνουά Scaleups του WITSA, προσφέρει τη δυνατότητα για σύνδεση των παγκόσμιων ηγετών της τεχνολογίας επιτρέποντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτοπόρων της τεχνολογίας.
Intrum-Ergazomenoi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Intrum Hellas: Υπογραφή δεύτερης Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Με την υπογραφή της σύμβασης επιβεβαιώνεται η σταθερή δέσμευση και στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας στη δημιουργία και λειτουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που σέβεται τους εργαζόμενους της.