ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kl_nafpaktou
Μονάδα της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου.

Κλ. Ναυπάκτου: Εξωστρέφεια και ποιότητα, αντίβαρα στη δυσμενή συγκυρία

Η εταιρεία επενδύει σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να παράγει νήματα υψηλής ποιότητας, με τα οποία απευθύνεται σε πελάτες υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα του 2024 αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης.

Η διατήρηση της βιωσιμότητας και η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με ευρωπαϊκά brand names, σε συνδυασμό με την διαχείριση των ζημιών που προκλήθηκαν στα εκκοκιστήρια Σοφάδων από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias αποτελούν τις προτεραιότητες της διοίκησης των Κλωστηρίων Ναυπάκτου στην τρέχουσα συγκυρία.

Όπως σημειώνει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Πολύχρονος, η εταιρεία καλείται να διαχειριστεί τις μεγάλες αποθεματοποιήσεις που προέκυψαν από την κάμψη της ζήτησης, με αποτέλεσμα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το εργοστάσιό της να λειτουργεί σε καθεστώς μειωμένης παραγωγικής δυναμικότητας.

«Ο κλάδος αντιμετωπίζει μείωση της ζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους σε μη ανελαστικές προϊοντικές κατηγορίες, προκειμένου να αντισταθμίσουν τον υψηλό πληθωρισμό», επισημαίνει ο κ. Πολύχρονος, σημειώνοντας ότι και το τρέχον εξάμηνο θα ακολουθήσει την δυναμική του πρώτου, με το έτος συνολικά να κλείνει με ζημιές κι ενδεχομένως και μικρή μείωση του τζίρου, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής.

«Προοπτικές βελτίωσης των συνθηκών δεν διαφαίνονται νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με βάση και την πορεία των παραγγελιών», υπογραμμίζει ο κ. Πολύχρονος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, με την παραγωγή τόσο στην γειτονική Τουρκία όσο όμως και στο μακρινό Βιετνάμ, να εμφανίζει κάμψη της δυναμικότητας της σε ποσοστό έως και 50%, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση της ζήτησης.

Σημαντικό αντιστάθμισμα στις δυσκολίες της συγκυρίας αποτελεί το εξωστρεφές προφίλ των Κλωστηρίων Ναυπάκτου, καθώς σε ενοποιημένο επίπεδο οι εξαγωγές συνεισφέρουν έως και το 80% του τζίρου του ομίλου. Η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με μεγάλα ευρωπαϊκά brands τα οποία ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν πρώτες ύλες που παράγονται με πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας, με βάση την βιωσιμότητα και την κυκλικότητα των προϊόντων.

«Υλοποιούμε εξειδικευμένα προγράμματα παραγωγής νημάτων με ιχνηλασιμότητα προκειμένου να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό, στρατηγική που εκτιμούμε ότι θα αποδώσει μακροπρόθεσμα, με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε με βάση τη χαμηλή τιμή», διευκρινίζει ο κ. Πολύχρονος, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί ως εγκεκριμένος προμηθευτής νημάτων υψηλής ποιότητας, με τις πρώτες παραγγελίες να αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 τόσο σε εταιρικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο καταγράφηκαν ζημίες, ύψους 406.875 ευρώ για την εταιρεία, έναντι κερδών 414.861 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και ύψους 865.382 ευρώ για τον όμιλο, έναντι κερδών 1,7 εκατ ευρώ πέρσι, απόρροια της μείωσης της ζήτησης και της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 9% το φετινό εξάμηνο συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας τα 5,93 εκατ ευρώ, ενώ και σε επίπεδα ομίλου ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 1%, διαμορφούμενος σε 9,54 εκατ ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vamvaki-bambaki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πνίγηκε» στη Θεσσαλία το 20% της εθνικής παραγωγής βαμβακιού

Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή και τις εξαγωγές από τις καταστροφικές πλημμύρες «βλέπουν» εκπρόσωπου του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου. Η Θεσσαλία συνεισφέρει το 40% της συνολικής ελληνικής παραγωγής.
textiles-klostes-sevk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πονοκέφαλος το νέο καθεστώς ΦΠΑ για εξαγωγικές εταιρείες ένδυσης

Ο ΣΕΠΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιρούνται από τη διαδικασία απαλλαγής από τον ΦΠΑ επί εισαγόμενων αγαθών, τα επανεξάγονται σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίλεκτος: Αυξημένες πωλήσεις στο 9μηνο, έντονη ανησυχία για τον κλάδο

Αναγκαία κρίνεται η χάραξη κλαδικής στρατηγικής για την προστασία της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας πανευρωπαϊκά, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να καταστεί διαχειρίσιμη η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίλεκτος: Μεγάλη αύξηση του τζίρου παρά την έντονη αβεβαιότητα

Κατά 50% αυξήθηκε ο τζίρος της κλωστοϋφαντουργίας την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2021. «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τα κόστη μας, πέραν μόλις μερικών εβδομάδων», τονίζει στο BD ο Ευριπίδης Δοντάς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης η Επίλεκτος, πίεση ανταγωνισμού από Τουρκία

Τι δηλώνει στο Business Daily ο επικεφαλής της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος για τη βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας και την ισχυροποίηση της τουρκικής βιομηχανίας στη διάρκεια της πανδημίας.