ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

JP Morgan: Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες και πώς μπορούν να ξεπεραστούν

Τι «είδαν» στην Αθήνα οι αναλυτές της JP Morgan και γιατί εκφράζουν αισιοδοξία για πτωχευτικό δίκαιο, αναβαλλόμενο φόρο, ρευστοποιήσεις μετοχών από το ΤΧΣ και για τα Coco's της Τρ. Πειραιώς.

Αισιόδοξη για την έκβαση θεμάτων που αποτελούν βασικές ανησυχίες «συστημικού» χαρακτήρα για την πορεία του τραπεζικού συστήματος εμφανίζεται η JP Morgan Cazenove, μετά τις επαφές που είχαν οι αναλυτές της με κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, καθώς και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Αθήνα.

Στην τελευταία και εξαιρετικά θετική έκθεσή του, ο οίκος επιχειρεί να καταγράψει τα πιθανότερα σενάρια για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων, που επηρεάζουν αρνητικά τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, όπως το αναποτελεσματικό δίκαιο για την αφερεγγυότητα, η διατήρηση αβεβαιότητας για την εποπτική στάθμιση κινδύνων των τίτλων του «Ηρακλή», η μεγάλη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φόρων στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών (ζήτημα χαμηλής ποιότητας κεφαλαίων), αλλά και το πώς θα αντιπαρέλθει η Τράπεζα Πειραιώς το ζήτημα με τα υπό όρους μετατρέψιμα ομόλογα, Coco's, που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα:

Σχετικά με δίκαιο για την αφερεγγυότητα, ο οίκος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, μετά τις επαφές του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης για τον τραπεζικό τομέα είναι να εισαχθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα ενοποιεί τα εννέα διαφορετικά σχετικά νομοθετήματα, θα βασίζεται στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και θα ενεργοποιηθεί στο τέλος Απριλίου. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως σημειώνει ο οίκος, είναι αισιόδοξοι ότι το νέο πλαίσιο θα αποτρέψει τη συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις πτωχευτικές διαδικασίες, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και των δανειστών της χώρας.

Για τη στάθμιση κινδύνου των τίτλων που θα εκδοθούν με το σχέδιο «Ηρακλής» και τη σχετική ανολοκλήρωτη συζήτηση με τον επόπτη (δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ο οίκος σημειώνει την αισιοδοξία αρμόδιων αξιωματούχων στην Αθήνα ότι, τελικά, οι τίτλοι θα έχουν μηδενική στάθμιση κινδύνου, κάτι που θια επιβεβαιωθεί όταν η Eurobank πάρει την έγκριση από την ΕΚΤ για την τιτλοποίηση Cairo, ως πρώτη τράπεζα που θα κάνει αίτηση υπαγωγής στο σχέδιο «Ηρακλής». Το ζήτημα της παροχής από την κυβέρνηση πρόσθετων εξασφαλίσεων, εκτιμά η JP Morgan, παραμένει ανοικτό, αλλά επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση του οίκου, δεν έχει υποβληθεί σχετικό επίσημο αίτημα.

Όσον αφορά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για ένα δεύτερο συστημικό σχέδιο, που θα εφαρμοσθεί παράλληλα με το σχέδιο «Ηρακλής» και θα αντιμετωπίσει με γρήγορο τρόπο και το πρόβλημα των αναβαλλόμενων φόρων (DTC), η JP Morgan σημειώνει ότι από την ΤτΕ είχε την πληροφόρηση πως οι προτάσεις της παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Όμως, από τις συζητήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης, η αντίληψη που σχημάτισαν οι αναλυτές είναι ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη βούληση για την προώθηση του σχεδίου, αν και αναγνωρίζεται η σημασία του θέματος με το DTC και υπάρχει η πρόθεση να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις μεσοπρόθεσμα. Όπως εκτιμά ο οίκος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία σταδιακή λύση του προβλήματος με το DTC και όχι σε μια δραστική αντιμετώπιση, όπως αυτή που προτείνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται, σύμφωνα με τον οίκο, και οι ευρωπαϊκές αρχές.

Σε μια άλλη ανησυχία συστημικού χαρακτήρα, δηλαδή σχετικά με το αν η προγραμματισμένη πώληση τραπεζικών μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ασκήσει πίεση στις τιμές των μετοχών, η JP Morgan εμφανίζεται καθησυχαστική, μετά τις επαφές της στο ΤΧΣ. Στην παρούσα φάση, το σχέδιο αποεπένδυσης, που έχει εγκριθεί από το 2018, προβλέπει μέτρα ενίσχυσης της αξίας των μετοχών των τραπεζών (εφαρμογή σχεδίου «Ηρακλής» κ.α.), ενώ ακολουθεί η προετοιμασία του χρονοδιαγράμμος πώλησης των μετοχών και, τέλος, η πώλησή τους.  Η JP Morgan σημειώνει ότι, όπως πληροφορήθηκε, η διαδικασία αποεπένδυσης θα γίνει τμηματικά και με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για κάθε τράπεζα, ενώ υπάρχει η εντύπωση ότι το ΤΧΣ δεν βιάζεται να πουλήσει, καθώς η κορυφαία προτεραιότητα είναι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Έτσι, πιθανολογείται ότι η διάρκεια ζωής του Ταμείου θα παραταθεί πέραν του 2022, ώστε να μετατεθεί στο μέλλον και η πώληση των μετοχών.

Σχετικά με τα Coco's ύψους 2,040 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει υπέρ του ΤΧΣ η Τράπεζα Πειραιώς και αποτελούν παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές, στο βαθμό που ενδέχεται να μετατραπούν σε μετοχές και να αραιώσουν έως και 50% τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, η JP Morgan εμφανίζεται καθησυχαστική. Σημειώνει ότι πράγματι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που είχε διατυπώσει σύσταση “underweight” για τη μετοχή στην προηγούμενη έκθεσή της, αλλά τώρα προχωρά σε διπλή αναβάθμιση σε “overweight”, επειδή άλλαξαν οι εκτιμήσεις της και προβλέπει ότι η τράπεζα θα καταφέρει να διατηρήσει τα εποπτικά κεφάλαια πάνω από τα ελάχιστα όρια για όλη την περίοδο των προβλέψεων, δηλαδή έως και το 2023, κάτι που σημαίνει ότι είναι πρόωρο να γίνει πρόβλεψη για μετατροπή των τίτλων σε μετοχές. Το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να ζητήσει μετατροπή σε μετοχές το 2022, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι στέρεη η δέσμευση του Ταμείου ότι δεν θα βρεθούν στο τραπέζι κινήσεις που θα ζημιώσουν τους ιδιώτες μετόχους, ενώ η διοίκηση της Πειραιώς έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να πληρώνει το κουπόνι στο μέλλον (αν δεν πληρωθεί για δύο συνεχόμενες φορές το κουπόνι, οι τίτλοι μετατρέπονται σε μετοχές). Το θέμα θα εξετασθεί ως το 2022 και ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση που έχει νόημα από στρατηγική άποψη: να γίνει μερική μετατροπή των Coco's σε πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (τίτλοι κατηγορίας Additional Tier 1) μέχρι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 700 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα Coco's, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να παραταθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Psaltis, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Ανταμοιβή των μετόχων με 30% του CET1 την τριετία 2024 - 2026

Μέρισμα 0,05 ευρώ θα διανεμηθεί από τα κέρδη του 2023, ενώ τα επόμενα χρόνια η απόδοση θα ανεβεί στο 30% των βασικών κεφαλαίων της τράπεζας. Προτεραιότητα η ανταμοιβή των μετόχων με μέρισμα και επαναγορές.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Πώς θα ανεβεί στο 50% η διανομή μερισμάτων από την Πειραιώς

Με διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, η Πειραιώς αναμένεται να επιτύχει το στόχο για διανομή 50% των κερδών. Σε λειτουργία φέτος η νέα ψηφιακή τράπεζα. Τελευταία εθελουσία το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τριάντα πρωταθλητές κερδών που «έγραψαν» EBITDA 13,4 δισ. το 2022

Υπερδιπλασίασαν τα κέρδη προ φόρων το 2022 οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες της χώρας. Πρώτες οι τράπεζες και τα διυλιστήρια. Ποιες ήταν οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη από τους έξι κλάδους της οικονομίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το θεαματικό turnaround στις τράπεζες: Το stress test και... τα μερίσματα

Πώς έφθασαν οι τράπεζες από τον καταστροφικό έλεγχο του 2015, που ανέδειξε κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ., στην επιτυχία του φετινού stress test, που ανοίγει τον δρόμο για διανομές μερισμάτων στους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με τις μηχανές... στο φουλ το ΤΧΣ για την πώληση τραπεζικών μετοχών

Σε διαρκή επικοινωνία με ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκεται το Ταμείο, ενώ προχωρά τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων. Προχωρά άμεσα η συναλλαγή για τη Eurobank, ποιο είναι το βασικό σενάριο για την Εθνική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα 6,3 δισ. που επανέφεραν δυναμικά τις τράπεζες σε κερδοφορία

Η μεγάλη μείωση των προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια έγινε το 2022 καταλύτης για την επιστροφή των τραπεζών στα κέρδη. «Βαρίδι» για το μέλλον οι ακριβές εκδόσεις ομολόγων άνω των 10 δισ., επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.