ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Servicers: Συναινετικές ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων άνω των 6 δισ. το 2023

Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2023 οι εταιρείες διαχείρισης διαχειρίζονταν δάνεια ύψους 91 δισ. (σύνολο απαίτησης) -εκ των οποίων 73 δισ. δεν περιλαμβάνονται πλέον σε τραπεζικούς ισολογισμούς-, και συναλλάσσονται με 2,4 εκατ. οφειλέτες.

Στην υλοποίηση συναινετικών λύσεων ρύθμισης για δάνεια συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ προχώρησαν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων το 2023, δάνεια που αφορούν περισσότερους από 140.000 δανειολήπτες. Μάλιστα το 83% των δανείων σε ρύθμιση περιλάμβανε και μερική διαγραφή οφειλής.

Αναλυτικά σύμφωνα με τον απολογισμό της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) στις 31.12.2023 οι 15 Εταιρείες-Μέλη της ΕΕΔΑΔΠ διαχειρίζονταν δάνεια ύψους €91 δισ. (σύνολο απαίτησης) -εκ των οποίων €73 δισ. δεν περιλαμβάνονται πλέον σε τραπεζικούς ισολογισμούς-, και συναλλάσσονται με 2,4 εκατ. οφειλέτες.

Μέσα στο 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης επέτειναν την προσπάθειά τους για επίτευξη συναινετικών λύσεων ρύθμισης με όλους τους δανειολήπτες. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023  προχώρησαν σε συναινετικές ρυθμίσεις προς αποπληρωμή συνολικού ύψους  €6,4 δισ.  για πάνω από 140.000 οφειλέτες, που θα τους επιτρέψουν σταδιακά να επανέλθουν σε οικονομική ομαλότητα και προοπτικά να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Η πλειονότητα των ρυθμίσεων αφορά δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια). Αναλυτικότερα, για το σύνολο του 2023, το ποσόν των €4,5 δισ. αφορά μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το €1,9 δισ. αφορά δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2023, το 83% των δανείων σε ρύθμιση περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής, αντικατοπτρίζοντας την έμφαση των Εταιρειών Διαχείρισης στην παροχή λύσεων με βάση την τρέχουσα εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΧΤΔΙΧ, σημειώνεται ότι κατά το 2023 έγιναν περισσότερες από 13.000 ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους €4,8 δισ., με τις Εταιρείες Διαχείρισης να εγκρίνουν 73% των σχετικών προτάσεων ρύθμισης, και την πλειοψηφία των αιτήσεων να αφορά σε οφειλές κάτω των €200.000.

Τέλος, σημειώνεται ότι σωρευτικά έως σήμερα, το ύψος δανείων που επέστρεψαν σε ‘κανονικότητα’ (καθεστώς ομαλής αποπληρωμής) μέσω της συμβολής των Εταιρειών Διαχείρισης, ανέρχεται σε περισσότερα από €40 δισ.

Παράλληλα με την επίτευξη ρυθμίσεων, τα στοιχεία του 2023 επιβεβαιώνουν το βασικό προσανατολισμό των Εταιρειών Διαχείρισης στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους οφειλέτες. Στο Δωδεκάμηνο του 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης:

  • Δέχθηκαν πάνω από 118.000 κλήσεις τον μήνα, κατά μέσο όρο, με το επίπεδο εξυπηρέτησης (service level) στα τηλεφωνικά κέντρα των Εταιρειών να αυξάνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεσοσταθμικά έναντι του 2022. Το επίπεδο εξυπηρέτησης (δηλαδή το ποσοστό εισερχομένων κλήσεων που απαντήθηκε εντός του επιθυμητού χρόνου των 20’’), κατέγραψε σταθερή ανοδική πορεία στη διάρκεια της χρονιάς και διαμορφώθηκε στην περιοχή του 90% για το μήνα Δεκέμβριο.
  • Επεξεργάστηκαν πάνω από 27.000 αιτήματα το μήνα (αύξηση 13% έναντι του 2022) απαντώντας σε κάθε ένα από αυτά εντός του πλαισίου που προδιαγράφεται από το κανονιστικό πλαίσιο (μέσοι όροι αριθμού αιτημάτων και χρόνου απόκρισης).
  • Ανταποκρίθηκαν σε περίπου 10.000 παράπονα πελατών, κυρίως αναφορικά με νομικά θέματα και θέματα πληροφόρησης.

Δείκτες εξυπηρέτησης Δεκέμβριος 2022-Δεκέμβριος 2023. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαναδειοδότηση της Quant από την Τράπεζα της Ελλάδος

Η επαναδειοδότηση ολοκληρώθηκε έπειτα από τον ενδελεχή έλεγχο των υποβληθέντων εγγράφων που πραγματοποίησε η Εποπτική Αρχή. Η Quant δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε τη διαδικασία εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας. 
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 70 δισ. τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers

Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, για τα υπό διαχείριση επιχειρηματικά δάνεια η αξία έφθασε στο επίπεδο των 22,9 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο, ενώ γι' αυτά των ελευθέρων επαγγελματιών διαμορφώθηκαν άνω των 9,1 δισ.
Panoysis, Panoyshw, doValue Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανούσης: Δάνεια περίπου 40 δισ. έχουν ρυθμιστεί τα τελευταία 5 χρόνια

O διευθύνων σύμβουλος της doValue τόνισε ότι οι servicers στην Ελλάδα διαχειρίζονται δάνεια που ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: Ρυθμίσεις δανείων 1,2 δισ. στο α' τρίμηνο και 15 δισ. από το 2022

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων στο πρώτο τρίμηνο αφορά δάνεια του νόμου Κατσέλη (1,1 δισ. ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες προήλθαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Ο απολογισμός των servicers για το πρώτο τρίμηνο