Φωτο: Shutterstock

Επενδύσεις... κατά ριπάς σε ακίνητα από την αμερικανική Hines

Ξενοδοχεία στην Κρήτη, μετατροπή του Odeon της Συγγρού σε ξενοδοχείο, εμπορικό πάρκο στο ακίνητο Μουζάκη, μετατροπή του Athens Heart σε εκπτωτικό κέντρο και σχέδια για το Βοτανικό από την αμερικανική Hines.

Στο σχεδιασμό και τη σταδιακή υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ σε πλήρη ανάπτυξη, προχωρά ο αμερικανικός όμιλος ακινήτων Hines. Η Ηines ήταν από τους πρώτους ξένους ομίλους, που διέγνωσαν τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το 2014 σπεύδει να δημιουργήσει ειδικό κλιμάκιο στελεχών στην Αθήνα, υπό τον κ. Πολ Γομόπουλο, προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τις σχετικές διασυνδέσεις, ώστε να εντοπίσει πιθανά ακίνητα-στόχους.

Σήμερα, το κλιμάκιο αυτό έχει ενισχυθεί σημαντικά και η Hines έχει σε εξέλιξη μια σειρά έργων ανακατασκευής, αλλά και ανάπτυξης ακινήτων, καθώς κατά την διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έχει κατορθώσει να ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις. Όπως αποδεικνύεται από τις μέχρι σήμερα κινήσεις του ομίλου, στο επίκεντρο βρίσκεται καταρχάς ο κλάδος της φιλοξενίας και του τουρισμού, αλλά κι εκείνος του retail.

Η πιο πρόσφατη κίνηση και ταυτόχρονα η πρώτη εκτός του λεκανοπεδίου αφορά στην απόκτηση τριών ξενοδοχείων στην Κρήτη, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια του ευρωβουλευτή κ. Μιχ. Κεφαλογιάννη. Όπως αποκάλυψε το BD πριν από λίγες εβδομάδες, το σχετικό ντιλ κυοφορούνταν επί μήνες και εν τέλει επιτεύχθηκε συμφωνία, αντί ποσού 61 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της εξαγοράς είναι ο όμιλος Cyan Group of Hotels, που περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων Apollonia Beach Resort & Spa (Ηράκλειο) και Sitia Beach City Resort & Spa (Σητεία), όπως επίσης και την τεσσάρων αστέρων μονάδα Santa Marina Beach Resort. Η Hines σχεδιάζει την επιπλέον δαπάνη 30 εκατ. ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εκσυχρονισμό των εν λόγω μονάδων.

Παράλληλα, λίγες εβδομάδες πριν εκπνεύσει το 2019, η Hines προχώρησε σε μια ακόμα σημαντική κίνηση, καθώς απέκτησε το κτίριο του πρώην Odeon Starcity στην Λ. Συγγρού, αντί 20 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, που πραγματοποίησε η Εθνική Leasing. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της Hines είναι να αλλάξει την χρήση του μέχρι πρότινος ψυχαγωγικού κέντρου, το οποίο είχε ως επίκεντρο τους πολυκινηματογράφους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιήσει την κομβική θέση του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σταθμούς ΜΕΤΡΟ και το ιστορικό κέντρο, προκειμένου να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο και με τον τρόπο αυτό να πλαισιώσει και το έτερο «φιλέτο», που έχει αποκτήσει στον άξονα της Λ. Συγγρού, το πρώην Ledra Marriott και νυν Grand Hyatt. Το εν λόγω ακίνητο είχε αποκτηθεί το 2017, σε συνεργασία με τον όμιλο Henderson, αντί ποσού 33 εκατ. ευρώ.

Νέο εμπορικό πάρκο

Σημαντικό είναι όμως και το επενδυτικό πρόγραμμα της Hines στον τομέα του retail. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης φάσης του εμπορικού πάρκου, που σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο οικόπεδο της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (συμβολή Λένορμαν με Λ. Κηφισσού).

Πρόκειται για την αξιοποίηση ακινήτου 24 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε στο τέλος του 2018 από τον όμιλο της Blackstone, που μέχρι τότε δρομολογούσε την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου. Το κόστος της εξαγοράς της έκτασης ανήλθε σε 7 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την λειτουργία 12.000 τ.μ. καταστήματος της αλυσίδας Leroy Merlin, ενώ η συνέχεια θα αφορά έτερο κατάστημα της αλυσίδας Lidl.

Ακόμα σημαντικότερη κρίνεται και η πρόσφατη κίνηση για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου Athens Heart, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Χαμοστέρνας. Το εν λόγω ακίνητο, που αναπτύχθηκε από την Pasal Development, πρόκειται να αλλάξει χρήση, καθώς θα μετονομαστεί σε Gazi Outlet και θα επαναλειτουργήσει ως εκπτωτικό κέντρο.

Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων και των επισκεπτών, καθώς φιλοδοξία της Hines είναι να προσελκύσει και ξένους επισκέπτες, λόγω της εγγύτητάς του με το Γκάζι και το Μεταξουργείο, περιοχές δηλαδή με σημαντικό αριθμό τουριστών. Το Gazi Outlet αναμένεται να εγκαινιαστεί σε περίπου 12 μήνες από σήμερα, δηλαδή στις αρχές του 2021.

Αναβίωση του σχεδίου για Βοτανικό

Εξελίξεις όμως θα πρέπει να αναμένονται και από το «μέτωπο» του Βοτανικού, όπου η Hines προσδοκά στην απεμπλοκή του ημιτελούς ακινήτου του εμπορικού κέντρου που είχε αναπτύξει ο όμιλος Βωβού, πριν την οικονομική του δυσπραγία. Για τον σκοπό αυτό, ο αμερικανικός όμιλος έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Alpha Bank, η οποία διαχειρίζεται το ακίνητο (με τη σύμφωνη γνώμη και του έτερου πιστωτή, της Τρ. Πειραιώς).

«Κλειδί» για την όλη υπόθεση θα αποτελέσει ουσιαστικά η ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την Διπλή Ανάπλαση, δηλαδή η κατασκευή (πέραν του εμπορικού) και του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με την παράλληλη αξιοποίηση του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας. Οι πρόσφατες κινήσεις του κ. Δημ. Γιαννακόπουλου, μεγαλομετόχου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ο οποίος ηγείται της σχετικής προσπάθειας, αφήνουν πάντως ένα περιθώριο αισιοδοξίας για την αναβίωση ενός από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στην Αττική. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Henderson Park και Hines: Αγορά 71.000 τ.μ. στη Βούλα για ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών

Η έκταση βρίσκεται στη Βούλα και, σύμφωνα με το σχεδιασμό των δυο εταιριών, θα δημιουργηθεί συγκρότημα 400 κατοικιών με κοινές υποδομές, ιδιωτικούς κήπους, πισίνες και υπηρεσίες ασφάλειας με στόχο την κατασκευή του εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην έκδοση δύο ομολογιακών δανείων έως 51 εκατ. ευρώ προχωρά η Trastor

Σκοπός της Trastor είναι να χρησιμοποιήσει τα δάνεια για την χρηματοδότηση της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας και για την εκπλήρωση γενικών επιχειρηματικών σκοπών.