Εκδήλωση ΣΒΕ για την εταιρική διακυβέρνηση

Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Στίλπωνα Νέστορα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestor Advisors Ltd, Corporate Governance Consutants, ο οποίος αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και τη σημασία τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εταιρική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Σύγχρονες Τάσεις και Βέλτιστες Πρακτικές», που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Στίλπωνα Νέστορα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestor Advisors Ltd, Corporate Governance Consutants, ο οποίος αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και τη σημασία τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Νέστωρ παρουσίασε τη διεθνή τάση αύξησης του αριθμού των ανεξάρτητων και μη εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του τα Διοικητικά Συμβούλια θα πρέπει να έχουν αρκετά εκτελεστικά μέλη ώστε να διασφαλίζεται η εκτελεστική ικανότητα της επιχείρησης και η ισορροπία μεταξύ γνώσης, ανεξαρτησίας και δύναμης.

Ο κ. Νέστωρ ολοκλήρωσε την παρουσίασή του αναφερόμενες στα EFG (Environmental, Social, Governance) κριτήρια και στην αυξανόμενη σημασία τους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Στον χαιρετισμό του ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό του αποτελεσματικού αλλά ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου. Επισήμανε ότι η εμπειρία έχει δείξει πως όταν το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από αξιόλογους ανθρώπους και υλοποιεί με αίσθημα ευθύνης τότε λειτουργεί ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την επιχείρηση. Έτσι, η επιχείρηση αποκτά κύρος και αξιοπιστία, και, κυρίως, της δίνεται η δυνατότητα να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, να αναπτύξει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να ανοίξει νέες αγορές.

Την εκτίμηση ότι εποπτικές αρχές, αγορά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε μια πραγματικότητα «πιο δύσκολη και πιο αυστηρή» σε ό,τι αφορά την Εταιρική Διακυβέρνηση, εισερχόμενες στη μεταβατική περίοδο, που θα σηματοδοτήσει το σχετικό νέο νομοθετικό πλαίσιο, διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, η β΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νατάσα Στάμου. Η κα Στάμου, παρουσιάζοντας τις κυριότερες επικείμενες αλλαγές, επισήμανε ότι «η αυτορρύθμιση (των εταιριών) από μόνη της δεν δούλεψε πολύ καλά στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι οι διατάξεις του νέου νόμου -ο οποίος συνιστά πλήρη αναθεώρηση του χρονολογούμενου από το 2002 αρχικού- είναι αρκετά αυστηρότερες και ότι δίδεται το στίγμα ότι δεν υπάρχει το περιθώριο και η πολυτέλεια να μην εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα καλές αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Οι νέες διατάξεις

Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις, που κομίζει ο νέος νόμος, θα αφορούν στο διοικητικό συμβούλιο των επιχειρήσεων, τόσο στη σύνθεση και συγκρότησή του, όσο και τις αναλυτικές αρμοδιότητες των μελών του και στα κριτήρια ανεξαρτησίας τους.

Μεταξύ των νέων διατάξεων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αυτή που αφορά τις ιδιότητες προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. «Για πρώτη φορά έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ιδιότητας του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «εάν ένα πρόσωπο κατέχει και τις δύο ιδιότητες, τότε θα πρέπει να υπάρχει στο διοικητικό συμβούλιο και ένα ανώτερο ανεξάρτητο μέλος», που θα εκφράζει τους υπολοίπους μετόχους και τους εργαζομένους. Έτερη σημαντική διάταξη αφορά τη βιωσιμότητα, καθώς οι εταιρείες υποχρεούνται να έχουν σχετική πολιτική, που θα δημοσιοποιούν.

«Αναμένουμε ένα κείμενο νόμου, που θα περιέχει εκσυγχρονιστικές διατάξεις, από τις οποίες θα φαίνεται ότι έρχεται άλλος αέρας» τόνισε, ενώ ερωτηθείσα αν προβλέπεται μεταβατική περίοδος (για την προσαρμογή των επιχειρήσεων), σημείωσε ότι αυτή αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον εξαμήνου, αλλά «ίσως χρειαστεί και παραπάνω».

Γιατί η Εταιρική Διακυβέρνηση έχει μεγάλη σημασία για τις οικογενειακές επιχειρήσεις

Τους πιθανούς επενδυτές, αλλά και τους ίδιους τους μετόχους μιας οικογενειακής επιχείρησης, ενδιαφέρει η οργάνωση του τρόπου διοίκησής της, όπως επισήμανε κατά την ομιλία της η Ξένια Καζόλη, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) και συνιδρύτρια του Corporate Governance Hub.

Αφού υπενθύμισε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 70% του συνόλου των επιχειρήσεων παγκοσμίως (περίπου 60% στην Ευρώπη και 80% στην Ελλάδα), αλλά το 95% αυτών δεν επιβιώνει για να περάσει στην τρίτη γενιά,  σημείωσε ότι η Εταιρική Διακυβέρνηση τις αφορά για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών, η πρόσβαση σε κεφάλαια και το ύψος του κόστους χρηματοδότησης, η ομαλή διαδικασία της διαδοχής, η αξιοκρατία στη διοίκηση (“Family versus Business”), η χάραξη ορθής στρατηγικής, οι αποφάσεις για τα μερίσματα και οι συναλλαγές με τα συνδεδεμένα μέλη. «Η καλύτερη ίαση είναι η πρόληψη. Κι όσο δύσκολη και αν είναι η άσκηση της ενδοσκόπησης, πρέπει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μέσω της ΕΔ οι επιχειρήσεις εκτός από το σχεδιασμό της δομής, θα πρέπει να σχεδιάσουν το πλάνο διαδοχής, τους διοικητικούς ρόλους και θέσεις και την πολιτική αμοιβών.

Οι επενδυτές «ποντάρουν» στο ESG

Στο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θέματα ESG (εταιρικής διακυβέρνησης, κοινωνικά και περιβαλλοντικά), τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα, την προοπτική και την αξία μιας επιχείρησης, αναφέρθηκε από την πλευρά της η Tάνια Μπιζούμη, σύμβουλος του Ομίλου ATHEΧ. Όπως είπε, το ESG έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ικανότητα της εταιρίας να παράγει κέρδη μακροπρόθεσμα, τοποθετώντας την σε καλύτερη θέση λειτουργικά, τόσο έναντι των ενδιαφερόμενων μελών της, όσο και των επενδυτών, που αναζητούν ολοένα και περισσότερο επιχειρήσεις με το συγκεκριμένο προφίλ για να επενδύσουν.

Άρα οι εταιρείες που είναι διαφανείς και δίνουν έμφαση στα θέματα ESG, φροντίζοντας να δημοσιοποιούν τις πρακτικές τους, βελτιώνουν τις οικονομικές προοπτικές τους. Γι΄αυτό άλλωστε, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο δημοσιεύουν -όπως είπε- μη χρηματοοικονομικές εκθέσεις, εναρμονιζόμενες με τις αρχές του ESG, ενώ υπενθύμισε τους άξονες του σχετικού σχεδίου που κατήρτισε η Κομισιόν.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κα Μπιζούμη στον πλήρη οδηγό δημοσιοποίησης πληροφορίας ESG, που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΧΑ, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα χρήσιμο «μπούσουλα» για όσες εταιρείες -εισηγμένες και μη- θέλουν να εφαρμόσουν πρακτικές ESG. Όπως διευκρίνισε, ο οδηγός βοηθά τις επιχειρήσεις, αναλόγως και του μοντέλου λειτουργίας τους, να αντιληφθούν σε ποιους τομείς χρειάζεται να κινηθούν και να προσδιορίσουν επιμέρους θέματα. Υπενθύμισε δε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών συμμετέχει στην πρωτοβουλία Sustainable Stock Exchanges Initiative, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις , στο δρόμο της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από τον Σωκράτη Λαζαρίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα ενώ οι συμμετέχοντες ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΒΕ: Το 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων πλήττεται από την πανδημία

Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) το 25% των μεταποιητικών επιχειρήσεων έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Μεγάλες επιπτώσεις σε τζίρο (-60%), ρευστότητα και επενδύσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οριζόντια στήριξη επιχειρήσεων με κριτήριο την πτώση του κύκλου εργασιών ζητάει ο ΣΒΕ

O ΣΒΕ προτείνει να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα υποστηριχθούν, η πτώση κύκλου εργασιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή ΦΠΑ στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος αποφάσισε η ΑΑΔΕ

Δικαίωση του ΣΒΕ για τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του στο ζήτημα της επιστροφής του ΦΠΑ που καταβλήθηκε για ανεξόφλητα τιμολόγια των προμηθευτών της «Μαρινόπουλος ΑΕ», με απόφαση της ΑΑΔΕ.