ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε διψήφιους ρυθμούς η αύξηση μεγεθών της Microsoft Ελλάδος το 2023

Στα 67,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, αυξημένος κατά 17,13% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Στα 9,16 εκατ. τα EBITDA που ενισχύθηκαν κατά 19,74%.

Σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της Microsoft Ελλάδος το 2023, με την εταιρεία να στοχεύει ακόμα ψηλότερα για το 2024 και στη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς που κατέχει. Την ίδια ώρα η εταιρεία βρίσκεται στην τελική ευθεία να ξεκινήσει τη μεγάλη επένδυσή της στα data center.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών για τη χρήση Ιούνιος 2022-Ιούνιος 2023 ανήλθε στα 67,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 17,13% έναντι των 57,4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Ο αυξημένος κύκλος εργασιών οδήγησε και στην άνοδο των EBITDA που διαμορφώθηκαν στα 9,16 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 19,74% από τα 7,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 9,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22,95% από τα 7,6 εκατ. ευρώ της περιόδου 2021-2022. Στα 7,07 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η καθαρή κερδοφορία, έναντι των 5,67 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η εταιρεία, «οι εξελίξεις κατά την διάρκεια του 2023, με την αλλαγή των συνθηκών εργασίας μετά την πανδημία, αλλά και με τις τεράστιες τεχνολογικές παρεμβάσεις στην καθημερινή δραστηριότητα, καθώς και το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον έχουν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα όπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων στη χώρα και στο εξωτερικό» και αναφέρει πως για την νέα οικονομική χρήση 2023 – 2024 στοχεύει με βάση τις γενικότερες εκτιμήσεις της στην βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών αλλά και στην ταυτόχρονη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά.

Μπαίνουν οι μπουλντόζες για τα data center

Έως τις αρχές Απριλίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες για την υλοποίηση των data center στα Σπάτα με την επένδυση να αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2028, με την κα Ανδρονοπούλου να σχολιάζει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου πως «δεν ανακοινώνουμε το χρονοδιάγραμμα για την πορεία της κατασκευής, γιατί η Ελλάδα είναι ένα άλλο πράγμα. Η εμπειρία έχει δείξει πως σε 3-4 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση». 

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αφορά  στη δημιουργία συγκροτήματος τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Data Centers) στο νομό Αττικής, με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών cloud (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365 and Power Platform), και αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει ενταθεί στο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων ενώ είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση με μεγάλη θέρμη, καθώς αποτέλεσε το deal που σηματοδότησε την αλλαγή πίστας για την Ελλάδα στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις 

Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft θα προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου, βάσει του επενδυτικού φακέλου που υποβλήθηκε, ανέρχεται σε 976,168 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κεφαλαιουχικές δαπάνες 746,549 εκατ. ευρώ για την αγορά των οικοπέδων, την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και λειτουργικές δαπάνες, 229,62 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα οκταετίας (δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης). 

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας και θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα. Το πρώτο data center έκτασης 10.000 τμ θα κατασκευασθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, και θα είναι δυναμικότητας 19,2 MW και θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 στρ. από τη συνολική έκταση των 85 στρ. στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Το δεύτερο και το τρίτο data center θα ανεγερθούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του δήμου Κρωπίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-TERNA-PANAGIOTOPOULOS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε RENCO - ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του 1ου Data Center της Microsoft, 100 εκατ.

Tο κατασκευαστικό αντικείμενο που αντιστοιχεί στη σύμβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου Data Center.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Κώστας Λουκάς αναλαμβάνει σημαντική διευθυντική θέση στη Microsoft

Ο κ. Λουκάς θα έχει τον ρόλο του Περιφερειακού Γενικού Διευθυντή για τον Κεντρικό Δημόσιο Τομέα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ). Το ΕΜΕΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Microsoft.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Συνεργασία με Microsoft για αξιοποίηση των αγορών μέσω κάρτας

Η νέα εφαρμογή με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα λειτουργεί ως προσωπικός σύμβουλος με βάση τις αγοραστικές συνήθειες των πελατών και θα ειδοποιεί αντίστοιχα για καλύτερες προσφορές και ευκαιρίες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Microsoft: Σε πλήρη εξέλιξη οι επενδύσεις και οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, τόσο η επένδυση μέσω των data centers (DCs) όσο και η πρωτοβουλία GR for Growth είναι σε πλήρη εξέλιξη και συνεχίζονται κανονικά.