ΓΔ: 1451.43 -1.37% Τζίρος: 59.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:35:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ενισχύει την παρουσία του ο όμιλος Φουρλή με αύξηση των επενδύσεων

Στα 25 - 30 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί φέτος η επενδυτική δαπάνη του ομίλου, ενώ προχωρά η απο-ενοποίηση της Trade Estates. Οι επιδόσεις των δραστηριοτήτων λιανικής κινήθηκαν άνω του μέσου όρου της αγοράς το πρώτο τρίμηνο.

Αισιοδοξία για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου Φουρλή το τρέχον έτος εξέφρασε η διοίκηση της εισηγμένης, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών και εκπροσώπων των ΜΜΕ, με αφορμή τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του, για την χρονιά που πέρασε.

Το 2024 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τον όμιλο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του, κ. Βασίλης Φουρλής, με το πρώτο τρίμηνο να καταγράφεται αύξηση πωλήσεων και κερδών, παρά την σημαντική επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο λιανεμπόριο ειδικά το πρώτο δίμηνο του έτους. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, τόσο η δραστηριότητα των αθλητικών ειδών όσο και του οικιακού εξοπλισμού εξακολουθούν να κερδίζουν μερίδια στην αγορά, ενώ ικανοποιητικές κρίνονται οι επιδόσεις του πρώτου έτους λειτουργίας της νέας δραστηριότητας του κλάδου υγείας κι ευεξίας, μέσα από την ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων Holland & Barrett. Ο όμιλος σχεδιάζει να αυξήσει φέτος τα επενδυτικά του κονδύλια, σε 25 με 30 εκατ. ευρώ, από 17,6 εκατ ευρώ πέρσι, καθώς πρόκειται για μία πολύ σημαντική χρονιά περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του στην αγορά.

Έτσι, από αυτές τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ποσό περί των 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την ανακαίνιση των καταστημάτων κυρίως της ΙΚΕΑ, ενώ 10 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την προσθήκη των δύο νέων σημείων σε Πάτρα και Ηράκλειο, στο μέσον του τρέχοντος έτους και του 2025 αντίστοιχα. Ακόμη 4 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας ενώ 3 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει η περαιτέρω επέκταση του εμπορικού πάρκου στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου και θα προστεθούν νέοι ενοικιαστές πριν το τέλος του καλοκαιριού. Σε 2 εκατ ευρώ ανέρχονται επίσης οι επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της Η&Β, αποκλειστικά στην Ελλάδα φέτος, συμπεριλαμβανομένων και shop-in-shop σε χώρους των σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, κατόπιν της σύναψης σχετικής συμφωνίας, με το Ελληνικό και την Θεσσαλονίκη να αποτελούν τους πρώτους σταθμούς άμεσα. Περαιτέρω, το πλάνο ανάπτυξης της αλυσίδας συμπεριλαμβάνει την Ρουμανία και την Βουλγαρία το 2025, έτος κατά το οποίο η νέα δραστηριότητα θα καταστεί κερδοφόρα.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των αθλητικών ειδών, η θετική μεταβολή των εσόδων πέρσι κατά 6,3% -εξαιρουμένων των εταιρειών που πωλήθηκαν, The Athlete’s Foot και Intersport Turkey- κρίνεται ιιδιαίτερα ικανοποιητική, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο  του ομίλου, κ. Δημήτρη Βαλαχή, καθώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει ενταθεί. Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της αλυσίδας Intersport συγκαταλέγονται τόσο οι στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας με κολοσσούς των αθλητικών ειδών όπως η Nike και η Adidas, όσο και η αναγνωρισιμότητα του brand αλλά και η 20ετής πλέον παρουσία της στην ελληνική αγορά. Από την πλευρά της, η διευθύντρια Επενδυτικών Σχέσεων, κα Έλενα Παππά, τόνισε ότι το πρόγραμμα ανακαινίσεων παλαιότερων καταστημάτων της αλυσίδας έχει πλέον ολοκληρωθεί ενώ υπογράμμισε τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε Ρουμανία και Βουλγαρία το τρέχον έτος.

Έχοντας προχωρήσει στο άνοιγμα τεσσάρων σημείων Intersport την χρονιά που πέρασε (ενός στην Ρουμανία και τριών στην Ελλάδα),  αλλά κι έχοντας μειώσει σημαντικά τα αποθέματα βελτιώνοντας παράλληλα το cash flow, ο όμιλος προσανατολίζεται πλέον στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού καταστήματος της Intersport φέτος, ενώ δεν αποκλείει το άνοιγμα νέων σημείων κυρίως στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Βουλγαρία υπερέβησαν τις προβλέψεις ανάπτυξης τη χρονιά που πέρασε,  με την ελληνική αγορά να συνεισφέρει το 60% της καταγραφόμενης επιτάχυνσης.

Αντίστοιχα, η δραστηριότητα του οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ) είχε θετικές επιδόσεις τη χρονιά που πέρασε, με αύξηση τζίρου κατά 11,.6% συγκριτικά με το 2022, ενώ σε 14% ανήλθε η θετική μεταβολή για τις αγορές πλην της χώρας μας. Η ΙΚΕΑ απολαμβάνει την κυρίαρχη θέση στην αγορά, έχοντας επιτύχει την βελτίωση των λειτουργικών της δαπανών καθώς και την αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα της. Τρία νέα σημεία θα προστεθούν στο δίκτυο της, σε Πάτρα κι Ηράκλειο μέσα στους επόμενους μήνες και το Ελληνικό το 2027. Ένα κατάστημα ΙΚΕΑ λειτούργησε επίσης στο τέλος του 2023 στην Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος διατηρεί τον στόχο του για έσοδα ύψους 750 εκατ ευρώ και περιθώριο κέρδους ΕΒΙΤ 8% μέχρι το τέλος του 2026 -προθεσμία που επαναπροσδιορίστηκε εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας- ενώ στις προτεραιότητες του συμπεριλαμβάνεται και η περαιτέρω μείωση του δανεισμού του, αξιοποιώντας κυρίως ίδια κεφάλαια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του τα επόμενα έτη. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός του ομίλου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, αγγίζοντας τα 84,8 εκατ ευρώ στο τέλος του 2023 από 102,5 εκατ ευρώ δώδεκα μήνες πριν.

Μέχρι τη λήξη του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η απο-ενοποίηση της Trade Estates από τον όμιλο Φουρλή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος που αυτό θα γίνει -μέσω carve-out, με placement ή και συνδυασμό των δύο. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Φουρλής, η ολοκλήρωση του διαχωρισμού θα είναι θετική για τους μετόχους, καθώς θα καταστεί πιο διάφανη και προφανής η αξία των δραστηριοτήτων λιανικής του ομίλου. Επισημαίνεται ότι η Trade Estates ολοκλήρωσε μία πολύ σημαντική χρονιά, αυξάνοντας την μικτή εκτιμώμενη αξία της κατά 65%, σε 477 εκατ. ευρώ, και την καθαρή αξία ενεργητικού της κατά 41%, σε 298 εκατ. ευρώ, προχωρώντας και στην δημόσια εγγραφή της στο ΧΑ. Σταθερό στόχο αποτελεί η αύξηση της μικτής αξίας του χσρτοφυλακίου ακινήτων της Trade Estates σε 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027.

Στα σημαντικά ορόσημα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται η εξαγορά του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, Smart Park στα Σπάτα, αλλά και η καθιέρωση της νέας συνεργασίας με την InterIKEA, στις αρχές του έτους, για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς κέντρου διανομής στην Ελλάδα, επενδύοντας στην τεχνογνωσία του ομίλου στα logistics κι υποστηρίζοντας περαιτέρω την μελλοντική του κερδοφορία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή σε διψήφια ανάπτυξη βλέπει για το 2024 ο όμιλος Φουρλή

Κοντά στα 30 εκατ. ευρώ θα επενδύσει φέτος ο όμιλος για την επέκταση των αλυσίδων του αλλά και την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport. Μειώσεις τιμών σε δημοφιλή προϊόντα της σουηδικής αλυσίδας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έπιασε τους στόχους ο όμιλος Φουρλή, τι προβλέπεται για το 2024

Η διαχείριση των λειτουργικών δαπανών και η μείωση του δανεισμού αποτελούν τις προτεραιότητες του ομίλου φέτος. Σε προχωρημένο επίπεδο οι εργασίες για το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Πάτρα, έξι πλέον τα σημεία της Holland & Barrett.
ΙΚΕΑ - The Mall Athens
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Φουρλή: Οι πυλώνες ανάπτυξης στα ακίνητα και τη λιανική

Επενδύσεις σε εμπορικά πάρκα και κέντρα logistics μέσω της Trade Estates, τέλος έτους ή αρχές του 2023 η δημόσια εγγραφή. Τα νέα καταστήματα Holland & Barrett και οι κινήσεις για IKEA και Intersport. Πώς θα κινηθούν τα μεγέθη.