ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Oikonomou-Pagkrhtia
Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, Επικεφαλής, Shipping Finance, Pancreta Bank. Γεν. Τμ. Αναπλ. Τραπεζικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας

Οικονόμου: Η πράσινη ατζέντα οδηγεί την χρηματοδότηση της ναυτιλίας

Όπως τόνισε ο επικεφαλής, Shipping Finance, Pancreta Bank, οι ελληνικές τράπεζες - όπως και η Pancreta - δίνει οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή σύγχρονων πλοίων.

Στη μεγάλη μετάβαση προς την πράσινη ατζέντα και στον τομέα της ναυτιλίας αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, Επικεφαλής, Shipping Finance, Pancreta Bank, Γεν. Τμ. Αναπλ. Τραπεζικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κύριος Οικονόμου τόνισε ότι είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι η πράσινη ατζέντα οδηγεί και την οικονομική χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Οι τράπεζες προσφέρουν δάνεια και ευκαιρίες για να στηρίξουν κίνητρα -φιλικά προς το περιβάλλον - και σε αυτόν τον τομέα. Αυτά τα δάνεια έρχονται και με ορισμένους όρους προσφοράς όπως ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής , χαμηλότερα περιθώρια και εκπτώσεις, με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών αερίου.

Ο κύριος Οικονόμου υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες - όπως και η Pancreta - δίνει οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή σύγχρονων πλοίων. Ουσιαστικά συνδέουν – όπως είπε- τις διευκολύνσεις που παρέχονται με τις εκπομπές ρύπανσης του πλοίου. «Όσο λιγότερο μολύνει το πλοίο, τόσο μεγαλύτερο το περιθώριο διευκόλυνσης που δίνουμε» τόνισε. Μέχρι όμως οι τράπεζες να λάβουν κεφαλαιακή ελάφρυνση για τέτοιου είδους υποδομές το κέρδος είναι μέτριο, παραδέχθηκε. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να δώσουν την απαραίτητη ελάφρυνση του κεφαλαίου που χρειάζεται, υπογράμμισε. Υπάρχουν τριάντα τράπεζες σε όλο τον κόσμο που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο και κρατούν περισσότερο από 50% της ναυτιλιακής χρηματοδότησης παγκοσμίως.

Η ναυτιλία πρέπει να επενδύσει σε νέα πλοία και σε σύγχρονη τεχνολογία. Υπάρχει όμως ακόμα ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μία συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ΕΕ το υποστηρίζει γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να αναλάβουν μόνες τους τόσα πολλά ρίσκα.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κέλλυ Γερακούδη, Assistant Professor in Shipping Management, Deree.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Pagkritia-Vartholomeos-Antonis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια: Στα 90,8 εκατ. τα κέρδη προ φόρων, 65% πάνω οι καταθέσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, κ. Αντώνης Μ. Βαρθολομαίος σημείωσε: «Η σημαντική κερδοφορία που καταγράψαμε για το 2023 αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση των στρατηγικών επιλογών και του σχεδιασμού μας».
businessdaily-Pagkritia-Vartholomeos-Antonis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια: Το COBALT Personal Banking σε δέκα επιπλέον καταστήματα

Οι πελάτες COBALT έχουν πρόσβαση σε επιλεγμένα καταστήματα του Δικτύου της Παγκρήτιας, σε διακριτούς χώρους, ενώ διατηρούν το δικαίωμα για αποκλειστικές τιμολογήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες της Τράπεζας.
businessdaily-Pagkritia-Trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο υποκατάστημα στην Τρίπολη δημιούργησε η Παγκρήτια Τράπεζα

Το νέο κατάστημα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης παρέχει σύγχρονη και φιλική τραπεζική εξυπηρέτηση, ενισχύοντας την παρουσία της Τράπεζας στην Πελοπόννησο, μια περιφέρεια με σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον.