ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

GREGY: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για την επιλογή των μελετητών

Η δημοσίευση των προσκλήσεων συνιστά την επόμενη φάση στην ανάπτυξη του “GREGY” με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του μεγάλου αυτού εθνικού, αλλά και ευρωπαϊκού έργου.

Η εταιρεία Elica Mediterranean Electrical Interconnection S.M. S.A., μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης “GREGY”, δημοσίευσε τις δύο πρώτες διακηρύξεις για την υποβολή ενδιαφέροντος για τις οριστικές μελέτες του έργου. 

Οι δύο πρώτες προσκλήσεις δημοσιεύθηκαν τόσο στο διεθνή, όσο και στον ελληνικό Τύπο, καθώς και στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.elicagroup.gr και αφορούν καταρχήν τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης». 

Υπενθυμίζεται πως το έργο “GREGY” έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που περιλαμβάνει μια σύνδεση HVDC, δυναμικότητας 3.000 MW, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η δημοσίευση των προσκλήσεων συνιστά την επόμενη φάση στην ανάπτυξη του “GREGY” με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του μεγάλου αυτού εθνικού, αλλά και ευρωπαϊκού έργου. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι ένα ενεργειακό άλμα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στη Μεσόγειο και μια αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς είναι η 31η Μαΐου 2024.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Deal με 2 ομίλους για κατασκευή υπεράκτιου αιολικού

Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για το πάρκο ισχύος 216MW που θα εγκατασταθεί στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και γίνεται η μοναδική μέτοχος της «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.».
businessdaily-FSRU Alexandroupolis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ε. Κοπελούζου: Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη του FSRU Αλεξανδρούπολης

Με την υλοποίηση της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοίγει ο δρόμος και την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του, τόνισε η πρόεδρος του ΔΣ της GASTRADE και ιδρύτρια μέτοχος της εταιρείας.
Terna-omilos-Kopelouzou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε Τέρνα Ενεργειακή, όμιλο Κοπελούζου οι πρώτες άδειες για πιλοτικά υπεράκτια

Οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο ΑΔΜΗΕ με ELICA για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Στόχος είναι ο EETC, η ELICA και ο ΑΔΜΗΕ να συμμετέχουν με 33,3% στη μετοχική σύνθεση, ενώ προβλέπεται ότι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να προχωρήσει, σε συνεργασία με την ELICA, σε πρόσθετες μελέτες για έργα υποδομής εσωτερικής μεταφοράς που ενδέχεται να απαιτηθούν.
kopelouzos sisi aigyptos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση είχε ο Δ. Κοπελούζος με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν κατά βάση η υλοποίηση έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.