ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε κερδοφορία επανήλθε ο όμιλος Φουρλή με ώθηση από IKEA και Intersport

Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν σε 57,5 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο κέρδους να βελτιώνεται φέτος σε 47,1%. Θεαματικά αυξημένα είναι τα κέρδη EBITDA, κατά 156% συγκριτικά με πέρσι.

Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη του ομίλου Φουρλή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τα ενοποιημένα έσοδα να ενισχύονται κατά 4,7%, αγγίζοντας τα 122 εκατ ευρώ, από 116,6 εκατ ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και τον όμιλο να επανέρχεται σε κερδοφορία σε επίπεδο προ φόρων.

Η θετική εξέλιξη προήλθε κυρίως από την δραστηριότητα στην αγορά του επίπλου μέσω της ΙΚΕΑ αλλά και των αθλητικών ειδών μέσω της αλυσίδας Intersport, ενώ ικανοποιητικές κρίνονται και οι επιδόσεις της νεότερης δραστηριότητας στον χώρο της ευεξίας, μέσω της αλυσίδας Holland & Barrett. Σημαντική ώθηση προσέφερε επίσης στον όμιλο και Trade Estates, η οποία αύξησε τα έσοδά της το υπό εξέταση διάστημα κατά 68,8% συγκριτικά με πέρσι, χάριν στην εξαγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park.

Ειδικότερα, σε επίπεδο ομίλου τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν σε 57,5 εκατ ευρώ, από 51,8 εκατ ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με το περιθώριο κέρδους να βελτιώνεται φέτος σε 47,1%, από 44,4% πέρσι. Θεαματικά αυξημένα είναι τα κέρδη EBITDA, κατά 156% συγκριτικά με πέρσι, στα 6,5 εκατ ευρώ, από 2,6 εκατ ευρώ, με το αντίστοιχο λειτουργικό περιθώριο να αυξάνεται σε 5,4% το φετινό τρίμηνο από 2,2% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 2,7 εκατ ευρώ, από ζημίες ύψους 1,3 εκατ ευρώ το περσινό τρίμηνο, ενώ οι ζημίες σε επίπεδο μετά φόρων περιορίστηκαν σε 2,5 εκατ ευρώ φέτος, από 4,3 εκατ ευρώ πέρσι. Η βελτίωση στο επίπεδο των καθαρών αποτελεσμάτων αποδίδεται στην μείωση του πληθωρισμού καθώς και την σαφή δέσμευση της διοίκησης στην μείωση του λειτουργικού κόστους. 

Οι εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν επίσης κέρδη σε επίπεδο EBITDA συνολικού ύψους 0,8 εκατ ευρώ, το φετινό τρίμηνο, έναντι ζημίων ύψους 0,3 εκατ ευρώ πέρσι, ενώ και οι λειτουργικές ζημίες μειώθηκαν κατά 25%, σε 3 εκατ ευρώ φέτος, από 4 εκατ πέρσι. Ενισχυμένη είναι επίσης η συνεισφορά των ηλεκτρονικών πωλήσεων του ομίλου, αποτελώντας το υπό εξέταση διάστημα το 17% του συνολικού τζίρου, από 14% πέρσι. 

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του ομίλου ανά δραστηριότητα, η λιανική συνεισέφερε συνολικά έσοδα 116,2 εκατ ευρώ το φετινό πρώτο τρίμηνο, από 112 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με τις πωλήσεις της ΙΚΕΑ να ενισχύονται κατά 4,6%, αγγίζοντας τα 78,2 εκατ ευρώ το υπό εξέταση διάστημα. Οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα μάλιστα ενισχύθηκαν κατά 6%, το φετινό τρίμηνο σε σχέση με πέρσι, αποτελώντας το 56% του συνόλου, με τις διεθνείς δραστηριότητες να αυξάνονται κατά 3% σε ετήσια βάση.

Τα κέρδη EBITDA της ΙΚΕΑ αυξήιθηκαν κατά 95,8% το υπό εξέταση διάστημα, αγγίζοντας τα 3.8 εκατ ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,8 εκατ ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του νέου καταστήματος στην Πάτρα, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται για το τέλος του έτους, ενώ ακόμη δύο ΙΚΕΑ θα λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη τριετία, σε Ηράκλειο και το Ελληνικό. 

Σε ό,τι αφορά την Intersport, ο τζίρο της βελτιώθηκε κατά 1,1% το φετινό τρίμηνο, αγγίζοντας τα 37,5 εκατ ευρώ, από 37 εκατ ευρώ πέρα, ενώ τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν και 2,3%, σε 16,1 εκατ ευρώ, από 15.7 εκατ ευρώ πέρσι. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα επηρεάστηκε από τον ασυνήθιστα θερμό χειμώνα, αλλά και την εποχικότητα της πασχαλινής περιόδου -που φέτος δεν συμπεριλαμβάνεται στην περίοδο- με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα προ φόρων να είναι ζημίες ύψους 3,1 εκατ ευρώ, έναντι ζημίων 2,8 εκατ ευρώ πέρσι.

Η αλυσίδα μετράει 112 καταστήματα, εκ των οποίων τα 61 βρίσκονται στην Ελλάδα. Μέσα στο τρέχον έτος, προστέθηκαν 4 νέα σημεία, 2 εγχώρια και 2 στην Ρουμανία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιότερων καταστημάτων, κυρίως σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Θετικότερα είναι πάντως τα μηνύματα για την εξέλιξη των πωλήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, χάριν στην μείωση του πληθωρισμού αλλά και την μείωση του κόστους. 

Σε ό,τι αφορά την Holland & Barrett, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 0,4 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο φέτος, από 0.1 εκατ ευρώ πέρσι, με το ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας να συνεισφέρει το 17% των εσόδων κατά τους πρώτους εννέα μήνες λειτουργίας του. Το περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε σε 50.9% από 50,.2% πέρσι, με τα αποτελέσματα EBITDA να ανέρχονται σε ζημίες 0,5 εκατ ευρώ, έναντι ζημίων 0,4 εκατ ευρώ πέρσι. Σήμερα λειτουργούν 6 συνολικά καταστήματα Η&Β, με ακόμη 4 να προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέσα το πρώτο εξάμηνο του έτους. 

H Trade Estates τέλος, είχε αυξημένα έσοδα κατά 68,8% το πρώτο τριμηνο, με τα κέρδη EBITDA να ενισχύονται κατά 61%, ενώ η μεικτή αξία των ακινήτων ανήλθε σε 477 εκατ ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024 και η καθαρή σε 302,7 εκατ ευρώ. Μέχρι το 2027, η εισηγμένη θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 700 εκατ ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή σε διψήφια ανάπτυξη βλέπει για το 2024 ο όμιλος Φουρλή

Κοντά στα 30 εκατ. ευρώ θα επενδύσει φέτος ο όμιλος για την επέκταση των αλυσίδων του αλλά και την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport. Μειώσεις τιμών σε δημοφιλή προϊόντα της σουηδικής αλυσίδας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύει την παρουσία του ο όμιλος Φουρλή με αύξηση των επενδύσεων

Στα 25 - 30 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί φέτος η επενδυτική δαπάνη του ομίλου, ενώ προχωρά η απο-ενοποίηση της Trade Estates. Οι επιδόσεις των δραστηριοτήτων λιανικής κινήθηκαν άνω του μέσου όρου της αγοράς το πρώτο τρίμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έπιασε τους στόχους ο όμιλος Φουρλή, τι προβλέπεται για το 2024

Η διαχείριση των λειτουργικών δαπανών και η μείωση του δανεισμού αποτελούν τις προτεραιότητες του ομίλου φέτος. Σε προχωρημένο επίπεδο οι εργασίες για το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Πάτρα, έξι πλέον τα σημεία της Holland & Barrett.
ΙΚΕΑ - The Mall Athens
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Φουρλή: Οι πυλώνες ανάπτυξης στα ακίνητα και τη λιανική

Επενδύσεις σε εμπορικά πάρκα και κέντρα logistics μέσω της Trade Estates, τέλος έτους ή αρχές του 2023 η δημόσια εγγραφή. Τα νέα καταστήματα Holland & Barrett και οι κινήσεις για IKEA και Intersport. Πώς θα κινηθούν τα μεγέθη.