ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:26:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Επιστροφή σε διψήφια ανάπτυξη βλέπει για το 2024 ο όμιλος Φουρλή

Κοντά στα 30 εκατ. ευρώ θα επενδύσει φέτος ο όμιλος για την επέκταση των αλυσίδων του αλλά και την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport. Μειώσεις τιμών σε δημοφιλή προϊόντα της σουηδικής αλυσίδας.

Περαιτέρω σταδιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων του αναμένει μέσα στο 2024 ο όμιλος Φουρλή, επιστρέφοντας μέχρι την λήξη του έτους σε διψήφια ανάπτυξη, σε συνέχεια ενός τριμήνου που κατέγραψε επιστροφή σε κερδοφορία και ικανοποιητική αύξηση εσόδων σχεδόν 5%. Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Βαλαχής κατά την χθεσινή ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, το έτος σηματοδοτεί την σταθερή προσήλωση της διοίκησης στην υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται η διεύρυνση της παρουσίας του στην αγορά της λιανικής, μέσα από τις τρεις δραστηριότητες που αναπτύσσει -έπιπλα, αθλητικά και είδη ευεξίας- καθώς και την αποκόμιση υπεραξίας από την συμμετοχή του στην ΑΕΕΑΠ Trade Estates.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στα θετικά νέα του πρώτου τρίμηνου της τρέχουσας χρήσης συμπεριλαμβάνεται η μείωση του δανεισμού του ομίλου κατά 20 εκατ ευρώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητική την αύξηση των εσόδων του κατά 4,7% σε σχέση με πέρσι, δεδομένου του δύσκολου κλίματος στην λιανική τους πρώτους μήνες του έτους. Ο κ. Βαλαχής εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του έτους συνολικά, διαβλέποντας ήδη θετική τάση κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης. Ο όμιλος επένδυσε συνολικά 4 εκατ ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τις τρεις δραστηριότητες λιανικής, ενώ επιπρόσθετα η Trade Estates δαπάνησε 4,1 εκατ ευρώ το ίδιο διάστημα, κυρίως για την ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου της Πάτρας.

Συνολικά για το τρέχον έτος, τα επενδυτικά κεφάλαια του ομίλου θα κυμανθούν μεταξύ 28 και 30 εκατ ευρώ, κονδύλια στα οποία συμπεριλαμβάνεται η επένδυση για την κατασκευή των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Ηράκλειο και Πάτρα, συνολικού ύψους 11 εκατ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2025, ενώ το κατάστημα της Πάτρας αναμένεται να παραδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Περαιτέρω, μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσει το ανακαινισμένο κατάστημα ΙΚΕΑ στο ανανεωμένο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, στο οποίο θα προστεθούν τρεις νέοι μισθωτές, μεταξύ των οποίων και η αλυσίδα Holland & Barrett. Ως προς την τελευταία, ο όμιλος αναθεωρεί την στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου της, προκρίνοντας την συνεργασία του με τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, για την λειτουργία καταστημάτων Η&Β στους χώρους τους, και παράλληλα προετοιμάζει την είσοδο του στην αγορά της Ρουμανίας. Σημειώνεται ότι το δίκτυο της αλυσίδας μετράει 6 σημεία ενώ ακόμη 4 θα προστεθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου, εκ των οποίων τα δύο θα είναι εντός καταστημάτων ΑΒ.

Ο όμιλος δατηρεί την δέσμευση του στην βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και μέσα από το ηλεκτρονικό κανάλι, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση και τις υπηρεσίες της Trade Logistics ειδικά σε ό,τι αφορά την ΙΚΕΑ. Η χώρα μας είναι top performer στο διεθνές δίκτυο της σουηδικής αλυσίδας, συνεισφέροντας μάλιστα το 66% των εσόδων του ομίλου κι όπως σημείωσε η Διευθύντρια Επενδυτικών Σχέσων του ομίλου, κ. Έλενα Παππά, η αύξηση των πωλήσεων της αλυσίδας κατά 6% αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε αύξηση όγκου. Η ίδια τόνισε μάλιστα ότι η ΙΚΕΑ δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών το τελευταίο έτος, ενώ αντιθέτως έχει κάνει μειώσεις τιμών σε επιλεγμένους κωδικούς δημοφιλών προϊόντων της.

Τέλος, ως προς την Intersport, η κα Παππά υπογράμμισε ότι ο θερμός χειμώνας επηρέασε τις πωλήσεις της κι έφερε ζημίες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως η κερδοφορία της ενισχύεται ήδη το τρέχον διάστημα και οι προβλέψεις για το έτος είναι πολύ θετικές. Ο όμιλος επικεντρώνεται πλέον στην ανακαίνιση παλαιότερων καταστημάτων της αλυσίδας στην Ρουμανία, έχοντας ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα στην χώρα μας κι έχοντας προσθέτει 4 νέα σημεία στο δίκτυο της, από τις αρχές του έτους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύει την παρουσία του ο όμιλος Φουρλή με αύξηση των επενδύσεων

Στα 25 - 30 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί φέτος η επενδυτική δαπάνη του ομίλου, ενώ προχωρά η απο-ενοποίηση της Trade Estates. Οι επιδόσεις των δραστηριοτήτων λιανικής κινήθηκαν άνω του μέσου όρου της αγοράς το πρώτο τρίμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έπιασε τους στόχους ο όμιλος Φουρλή, τι προβλέπεται για το 2024

Η διαχείριση των λειτουργικών δαπανών και η μείωση του δανεισμού αποτελούν τις προτεραιότητες του ομίλου φέτος. Σε προχωρημένο επίπεδο οι εργασίες για το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Πάτρα, έξι πλέον τα σημεία της Holland & Barrett.
ΙΚΕΑ - The Mall Athens
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Φουρλή: Οι πυλώνες ανάπτυξης στα ακίνητα και τη λιανική

Επενδύσεις σε εμπορικά πάρκα και κέντρα logistics μέσω της Trade Estates, τέλος έτους ή αρχές του 2023 η δημόσια εγγραφή. Τα νέα καταστήματα Holland & Barrett και οι κινήσεις για IKEA και Intersport. Πώς θα κινηθούν τα μεγέθη.