ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Ethniki-Asfalistiki
Φωτο: Εθνική Ασφαλιστική

Ζημιές 36 εκατ. για την Εθνική Ασφαλιστική το 2023 λόγω έκτακτων χρεώσεων

Επιβαρύνσεις που ξεπέρασαν τα 85 εκατ. προκάλεσε το παλαιό χαρτοφυλάκιο υγείας, ενώ υψηλό ήταν και το κόστος της κακοκαιρίας Daniel.

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 36 εκατ. ευρώ εμφάνισε στη χρήση 2023 η Εθνική Ασφαλιστική, κυρίως επειδή ενέγραψε έκτακτες ζημιές από το παλαιό χαρτοφυλάκιο υγείας, που περιλαμβάνει προϊόντα ζωής με εγγυημένες αποδόσεις και ισόβιες καλύψεις υγείας, τα οποία, όπως σημειώνει η εταιρεία, «δεν αναμένεται να συνεισφέρουν στη μελλοντική κερδοφορία».

Ειδικότερα, η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε το 2023 από κερδοφορία προ φόρων ύψους 70,2 εκατ. ευρώ σε ζημιές ύψους 36,1 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια, η ασφαλιστική έχει ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 100,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα από τα 92,8 εκατ. του 2022.

Όπως εξηγεί η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις, οι έκτακτες επιβαρύνσεις στα αποτελέσματα ήταν 136,3 εκατ. και προήλθαν από το παλαιό χαρτοφυλάκιο υγείας, την κακοκαιρία Daniel και τα έξοδα μετασχηματισμού. Ειδικότερα,

  • Το μακροχρόνιο χαρτοφυλάκιο υγείας λόγω αύξησης συχνότητας ζημιών και πληθωριστικών πιέσεων το 2023 οδήγησε σε προσαρμογή εμπειρίας και αναθεώρηση εκτιμήσεων με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών ύψους €85,4 εκατ.
  • Οι συνολικές επισυμβάσες ζημιές του Ομίλου από την κακοκαιρία Daniel υπολογίστηκαν σε €60,1 εκατ. στο τέλος 2023. Μετά την αφαίρεση του μεριδίου των αντασφαλιστών, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση της προμήθειας από τους αντασφαλιστές η επίπτωση στην ιδία κράτηση του Ομίλου περιορίστηκε σε €11,9 εκατ.
  • Τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα υπολογισμένα σε €39,0 εκατ. περιλαμβάνουν κόστη μετασχηματισμού τα οποία αποτελούνται από συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάπτυξη νέων συστημάτων πληροφορικής και απόσυρση παλιών. Μέρος των εξόδων μετασχηματισμού αποτελεί και το κόστος οικειοθελούς αποχώρησης υπολογιζόμενο σε €14,2 εκατ.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ασφαλίστρων, η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης των εργασιών της το 2023. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις,

  • Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Ομίλου και της Εταιρίας για το έτος 2023 ανήλθαν σε €773,1 εκατ. και €734,3 εκατ. αντίστοιχα, αυξημένα κατά 11,8% και 12,0% σε σύγκριση με το 2022.
  • Το 2023 το πλήθος των νέων πελατών της Εταιρίας αυξήθηκε κατά 133 χιλ. σε 1,72 εκατ. σε σύγκριση με το 2022, με τον δείκτη cross-selling να διαμορφώνεται στα 1,2 συμβόλαια ανά πελάτη.
  • Ο Όμιλος κι η Εταιρία στοχεύουν στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη του νέου χαρτοφυλακίου το οποίο αυξήθηκε κατά 16,1% και 16,8% σε επίπεδο Ομίλου κι Εταιρίας αντίστοιχα.
ethniki_asfalistiki2023
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το κροατικό θαύμα στις τηλεπικοινωνίες, η Telekom και ο νέος CEO στον ΟΤΕ

Το ράλι επενδύσεων της Hvartski Telekom που έφερε την Κροατία πολύ μπροστά από την Ελλάδα στα σύγχρονα δίκτυα οπτικής ίνας. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν. Στοίχημα του Κ. Νεμπή οι επενδύσεις 3 δισ. του ΟΤΕ.
larco
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hellenic Nickel: Ιδρύθηκε νέα εταιρεία για την επόμενη ημέρα της ΛΑΡΚΟ

Την εταιρεία ίδρυσαν με συμμετοχή 50-50 ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η AD Holdings από το Λιχτενστάιν. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο διοικητικό συμβούλιο. Ποιες δραστηριότητες θα έχει.
businessdaily-Karavias-Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Σε μετρητά το μέρισμα φέτος, εξετάζεται buyback από το 2025

Πάνω από 9 σεντς το μέρισμα που θα καταβληθεί φέτος, ενώ το 2025 και το 2026 ο συντελεστής διανομής θα αυξηθεί σταδιακά προς το 50% και θα εξετασθεί το ενδεχόμενο μέρος της ανταμοιβής να δοθεί με επαναγορά μετοχών.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλου: Η Πειραιώς μοιράζει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια

Ο CEO της Τρ. Πειραιώς ανέφερε ότι έχει ήδη σταλεί στην ΕΚΤ το αίτημα για έγκριση μερίσματος 80 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023 και τόνισε ότι και για το 2024 ο συντελεστής διανομής θα διατηρηθεί στο 25% των κερδών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ράλι ανάπτυξης από τον ασφαλιστικό κλάδο: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Η σύγκλιση με την Ευρώπη ανοίγει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο και έχει προσελκύσει ισχυρά ξένα κεφάλαια. Δυναμική αύξηση ασφαλίστρων και τη φετινή χρονιά. Πονοκέφαλος οι φυσικές καταστροφές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο χορός των deals στις ασφάλειες: Νέο σκηνικό με είσοδο ξένων κεφαλαίων

Πώς πέρασε σταδιακά στον έλεγχο διεθνών κεφαλαίων και ασφαλιστικών ομίλων ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Συμφωνία - κλειδί τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Ποια άλλα μεγάλα deals έγιναν.