ΓΔ: 905.76 0.02% Τζίρος: 26.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Orang Grove

Orange Grove: Ολλανδική ώθηση στις ελληνικές startup

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το Orange Grove ανήκει στην ολλανδική πρεσβεία και έχει συνεργαστεί με πάνω από 180 ομάδες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες ή νεοφυείς επιχειρήσεις στην Αθήνα. Τώρα, επεκτείνεται στην περιφέρεια.

Το Orange Grove βάζει «πλώρη» για νέα startup το 2020, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε νέους επιχειρηματίες και σε ιδέες εκτός Αθηνών. Σε μια οικονομία με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό προβλημάτων το 2020, τα οποία θέτουν σε δοκιμασία την ενέργειά τους και την όρεξη για δουλειά.

Από το 2013, το Orange Grove, που ανήκει στην ολλανδική πρεσβεία, έχει συνεργαστεί με πάνω από 180 ομάδες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες ή νεοφυείς επιχειρήσεις στην Αθήνα. Παρέχει υπηρεσίες που αφορούν στην καθοδήγηση τους, τη δικτύωση και την επιμόρφωση, με την βοήθεια ξένων και Ελλήνων εθελοντών μεντόρων, που προέρχονται από το startup οικοσύστημα ή τον corporate χώρο.

Από το σύνολο, 15-20 ομάδες συνέχισαν την πορεία τους και κέρδισαν χρηματοδότηση από επενδυτές, όπως τα venture capital ή άλλες πηγές, εξηγεί η Αλεξάνδρα Σαρμά, General Manager του Orange Grove, σε δηλώσεις της στο Business Daily.

«Κάποιοι έχουν φύγει για το εξωτερικό, αλλά πρόκειται για έναν μικρό αριθμό. Στόχος μας είναι να τους κρατήσουμε στην Ελλάδα. Από το σύνολο των startup που έχουν περάσει από εμάς στην Αθήνα, ένα 20% έχει πλέον μια σταθερή πηγή εσόδων, δηλαδή μπορούν να κρατηθούν», τονίζει η κ. Σαρμά.

Συνήθως έρχεται κανείς σε επαφή με το Orange Grove μέσα από incubations rounds, προγράμματα στα οποία οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υποστήριξη για την ιδέα τους, το επιχειρηματικό πλάνο, κλπ. Μέσα από τα προγράμματα αυτά θα επωφεληθούν από τα workshops, bootcamps και άλλες δραστηριότητες, που διοργανώνει το Orange Grove για μια σειρά από θέματα, όπως τα λογιστικά θέματα, η στρατηγική και τα soft skills. Η συμμετοχή για τα startup είναι δωρεάν, αρκεί να περάσουν από μια αξιολόγηση του Orange Grove.

Από το 2019, έγινε μια αλλαγή στην προσέγγιση του Orange Grove και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε περιοχές εκτός Αθηνών.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις εκτός Αθηνών που δεν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη. Θα οργανώσουμε δράσεις σε περισσότερες πόλεις, όπως στη Λαμία και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην Πάτρα, όπου από το 2017 ήδη λειτουργούμε έναν χώρο Orange Grove», υπογραμμίζει η κ. Σαρμά. Για το 2020, προγραμματίζονται δραστηριότητες και στην Μεσσηνία.

Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα startup, συγκαταλέγονται τα λογιστικά θέματα και οι δουλειές των νέων επιχειρηματιών. Στην κορυφή, όμως, είναι η σύσταση της σωστής ομάδας.

«Στο εξωτερικό συνήθως αφήνουν τις δουλειές τους για να ασχοληθούν με την επιχείρηση, ενώ στην Ελλάδα κρατάνε την πρωινή εργασία. Αυτό δεν τους αφήνει να συγκεντρωθούν στην νέα επιχείρηση όσο θα ήθελαν, οπότε καθυστερεί να προχωρήσει η ανάπτυξη της», τονίζει η κ. Σάρμα.

«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η δημιουργία μιας σωστής ομάδας. Δεν είναι η ιδέα που καθορίζει την επιτυχία της επιχείρησης, αλλά κατά πόσο υπάρχει η κατάλληλη ομάδα για να τα καταφέρει. Είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους τόσο εμείς, όσο και οι υποψήφιοι επενδυτές», προσθέτει η ίδια.

Το 2019, για πρώτη φορά έβαλαν και τους έφηβους στο «παιχνίδι», διοργανώνοντας ένα πρόγραμμα για επιχειρηματίες από 15- 18 ετών. Θα ακολουθήσει ένα ακόμα, που λέγεται Junior Squeezy, τους επόμενους μήνες.

«Συμμετείχαν με απίστευτες ιδέες. Φέραμε ειδικούς να μας εξηγήσουν κάποιες από τις ιδέες που μας παρουσίασαν, όπως μία για το cryptocurrency. Επίσης, υπήρχε μια άλλη ωραία ιδέα για βραχιολάκια με GPS για άτομα που πάσχουν από άνοια», επισημαίνει η κ. Σάρμα. «Είναι μια γενιά γεμάτη αυτοπεποίθηση, μια γενιά που δεν μεγάλωσε με το όνειρο ζωής να είναι μια θέση στο δημόσιο», καταλήγει η ίδια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μόνο την Αλβανία περνάει η Ελλάδα στη χρηματοδότηση των startup

Σε διεθνή έρευνα για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών φαίνεται ότι η Ελλάδα είχε το 2020 την 31η θέση ανάμεσα σε 32 χώρες, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να «ζεσταθούν» οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες.
startups-Ellada-oikonomia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επτά ελληνικές startups στη λίστα με τις 1.000 κορυφαίες στην Ευρώπη

Τι αποκαλύπτει η λίστα των Financial Times με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups για την πρόοδο του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών εταιρειών. Ξεχωρίζει η Spotawheel, που βρίσκεται στην 41η θέση της Ευρώπης.