ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Attica

Καλό πρώτο δίμηνο για τα Attica, πίεση στις πωλήσεις tax free

Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου έγινε αισθητή στα πολυκαταστήματα Attica η κάμψη των πωλήσεων tax free, λόγω μειωμένης προσέλευσης τουριστών. Αύξηση τζίρου και κερδοφορίας το 2019.

Βελτιωμένα μεγέθη κατέγραψαν τα Αττικά Πολυκαταστήματα κατά τη χρήση του 2019, επιτυγχάνοντας ενίσχυση τζίρου και κερδών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 183,7 εκατομμύρια ευρώ το 2019, έναντι 181,3 εκατομμύρια το 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων (μετά την λογιστική επιβάρυνση της εφαρμογής των προτύπων IRFS) άγγιξαν τα 12,3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 12,1 εκατομμυρίων το προηγούμενος έτος.

Σημαντικά ενισχυμένα είναι τα κέρδη EBITDA, διαμορφούμενα σε 31 εκατομμύρια ευρώ το 2019, έναντι 19 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, ενώ και τα κέρδη μετά φόρων βελτιώθηκαν σε 9,7 εκατ. έναντι 8,3 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρήση. Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας αξιολογείται ως ιδιαιτέρως θετική, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. 

Σημειώνεται ότι στις 15 Μαρτίου ξεκινούν κι επισήμως οι εργασίες επέκτασης του πολυκαταστήματος Attica στο CityLink, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο, ενώ σε διαρκή εξέλιξη βρίσκεται η διεύρυνση της γκάμας των ειδών που είναι διαθέσιμα στο οn line κατάστημα attica. 

Σε ό,τι αφορά το πρώτο δίμηνο του 2020, η εξέλιξη των πωλήσεων των πολυκαταστημάτων κρίνεται εξίσου θετική, ενώ μόλις το τελευταίο δεκαήμερο έχει φανεί μία μείωση των πωλήσεων tax free, απόρροια της μειωμένης προσέλευσης ξένων τουριστών -κυρίως Κινέζων- λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του covid-19.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις στο Attica του κέντρου της Αθήνας ενισχύθηκαν κατά 5% φέτος, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο, το πολυκατάστημα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall είχε αύξηση τζίρου κατά 1,2%, βελτιωμένο τζίρο κατά 2% κατέγραψε το Attica στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης, ενώ αύξηση πωλήσεων κατά 5,6% είχε το πολυκατάστημα επί της οδού Τσιμισκή το φετινό δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, συγκριτικά με πέρσι. Συνολικά, ο όμιλος παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 3,6% στο ξεκίνημα του 2020, συγκριτικά με πέρσι. 

Σε κάθε περίπτωση, στις προβλέψεις της διοίκησης για την εξέλιξη των μεγεθών φέτος υπάρχει πρόβλεψη για την επίδραση της εξάπλωσης της κορωνοϊού, καθώς αναμένεται σχετική κάμψη στην συνεισφορά των πωλήσεων tax free μέσα στην άνοιξη κι ανάκαμψη από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από σχετική σύγκριση μεγεθών με το προηγούμενο ξέσπασμα της επιδημίας του SARS το 2002 και φυσικά διατυπώνονται με κάθε επιφύλαξη, δεδομένου ότι παραμένει ακόμη άγνωστη η εξέλιξη της φετινής επιδημίας. 

Σε γενικές γραμμές πάντως, πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντική επίδραση της μείωσης των ξένων επισκεπτών στο εμπόριο, δεδομένου μάλιστα ότι -σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue- οι Κινέζοι συνεισφέρουν το 42% των συνολικών πωλήσεων tax free στην χώρα μας. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίεση από την πανδημία στα Attica, ισχυρές επιδόσεις από το e-shop

Σε υψηλά επίπεδα οι πωλήσεις του β' δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, μετά τη σημαντική υποχώρηση του 2020. Θεαματική αύξηση των εσόδων από το e-shop κατά 155%, μετά τον εμπλουτισμό της γκάμας προϊόντων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριπλασιασμός ηλεκτρονικών πωλήσεων για τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Η εκτίναξη των μεγεθών του ηλεκτρονικού καταστήματος του ομίλου αποδίδεται στην στροφή των καταναλωτών στο ψηφιακό κανάλι και στον εμπλουτισμό της προϊοντικής γκάμας. Στο -30% η πτώση πωλήσεων για το 2020.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πανδημία πηγαίνει πίσω τα έργα επέκτασης του Attica

Η παύση μέρους της δραστηριότητας στη μόδα καθυστερεί και την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού καταστήματος atticadps, το οποίο θα άρχιζε αυτές τις ημέρες την περαιτέρω επέκταση των διατιθέμενων ειδών του.