ΓΔ: 814.53 -0.07% Τζίρος: 26.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:08:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ένα fund - κυνηγός ευκαιριών θέλει να εξαγοράσει την Forthnet

Τη σοβαρότητα της πρότασης από το Duet Private Equity Fund για την Forthnet καλούνται να αξιολογήσουν οι πιστώτριες τράπεζες, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη.

Νέα τροπή παίρνει το εγχείρημα πώλησης της Forthnet, μετά την απόσυρση ενδιαφέροντος της Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη, καθώς επανήλθε στο προσκήνιο το επενδυτικό fund Duet και κατέθεσε στις πιστώτριες τράπεζες πρόταση εξαγοράς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης.

«Η πρόταση αφορά στην απόκτηση ομολογιακών δανείων, μετατρέψιμων ομολογιών και μετοχών. Η πρόταση τελεί υπό όρους και η διαδικασία αξιολόγησής της εναπόκειται στις τράπεζες, χωρίς συμμετοχή της εταιρείας στη διαδικασία αυτή», αναφέρει η Forthnet στην ανακοίνωσή της.

Η πρόταση της Duet Private Equity ακολουθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την αρχιτεκτονική της πρότασης Μαρινάκη, ενώ ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσφέρεται κατά τι υψηλότερο τίμημα από τα 41 εκατομμύρια της Alter Ego. Ειδικότερα, η προσφορά του βρετανικού Fund περιλαμβάνει «κούρεμα» δανειακών υποχρεώσεων και παραμονή των τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των χρεών της Forthnet που είναι να εξαγοραστούν αγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, μέσω του οποίου, εάν ο αγοραστής εξασκήσει τα δικαιώματα του, θα ελέγξει  από 32% έως 40%.

Μετά την υποβολή της πρότασης, τη στάση τους καλούνται να καθορίσουν οι τράπεζες, αφού αξιολογήσουν τη σοβαρότητά της. Υπενθυμίζεται πως οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet ελέγχουν και το 35% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου (Πειραιώς 13,6929%, Εθνική 11,01%, Alpha 7,69% και Attica 3%).

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις με την Duet Capital γίνονται υπό διαφορετικούς όρους αλλά και σε διαφορετική συγκυρία από αυτές που προηγήθηκαν με την Alter Ego, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί από μόνη της να επιφέρει καθυστερήσεις, ενώ οι τελευταίες διεργασίες για την δημιουργία της Liga TV μπορεί να αποδυναμώσουν ένα μεγάλο asset της εισηγμένης, το αθλητικό κομμάτι της NOVA.

Παράλληλα, ο νέος επίδοξος βασικός μέτοχος θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την πρόκληση των επενδύσεων που χρειάζονται να γίνουν στον τηλεπικοινωνιακό τομέα της Forthnet, οι οποίες κυμαίνονται από 50 έως 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Από την άλλη οι αλλαγές που θα επέλθουν στην τηλεπικοινωνιακή αγορά αν προχωρήσει η εξαγορά εξακολουθούν να κρατούν σε εγρήγορση των ανταγωνισμό, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η Forthnet, εφόσον αλλάξει ιδιοκτησία, θα πρέπει να μπει δυναμικά στην αγορά με προσφορές ως εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (MVNO), προκειμένου να πάρει μερίδιο γρήγορα. Η στάση που θα κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο από την Forthnet θα επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις στον κλάδο σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής και προσφορών.

Ο όμιλος της Duet Group είναι ένα επενδυτικό σχήμα, που από τις έως τώρα προσπάθειές του με την Praxia  και την Επενδυτική Τράπεζα φαίνεται ότι θέλει να πάρει θέση στην Ελλάδα. Το fund, με επικεφαλής τον Henry Gabay, αποτελεί όμιλο επενδύσεων χαρτοφυλακίου με θυγατρικές πολλές εταιρείες - διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Duet Private Equity που εμπλέκεται στη διαδικασία με τη Forthnet, Emerging Markets Investment Management, Duet Alternative Investments, Merit Capital και την Hill Street Limited.

Η Duet Private Equity ακολουθεί στρατηγική αναζήτησης επενδυτικών ευκαιριών σε αναδυόμενες αγορές. Τον Απρίλιο του 2019, εξαγόρασε από την ισπανική Naturgy την Gas Natural Fenosa, εταιρεία διαχείρισης του μεγαλύτερου μέρους των ενεργειακών δικτύων της Μολδαβίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πολεμικό κλίμα στην κινητή, έρχεται και τέταρτος παίκτης

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την εξαγορά της Forthnet, θα μπει από το φθινόπωρο στην αγορά ως εικονικός πάροχος κινητής. Ρίχνει τις τιμές ο τέταρτος παίκτης, όπως τονίζει η μελέτη της Rewheel για την Επ. Ανταγωνισμού.