ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πλ. Θράκης: Η μονάδα στην Σκωτία και οι κίνδυνοι του Brexit

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι στο χειρότερο σενάριο ενός άτακτου Brexit θα καταγράψει μία πρόσκαιρη υποχώρηση πωλήσεων και μεγεθών της τάξης του 20 - 30% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

Εναλλακτικές λύσεις και σενάρια για κάθε εξέλιξη στο θέμα του Brexit έχει επεξεργαστεί η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης. Η εταιρεία, που διαθέτει εργοστάσιο στη Σκωτία, είναι ίσως η πλέον εκτεθειμένη στον «βρετανικό κίνδυνο» ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α.

Η ισχυρή κεφαλαιακή της διάρθρωση και η διασπορά του κινδύνου εκτιμάται ότι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του ομίλου στη Βρετανία χωρίς να αναγκαστεί να προχωρήσει σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι στο χειρότερο σενάριο ενός άτακτου Brexit θα καταγράψει μία πρόσκαιρη υποχώρηση πωλήσεων και μεγεθών της τάξης του 20 - 30% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος στο α’ εξάμηνο 2019 είχε διαμορφωθεί στα 171,13 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα ενδέχεται να επηρεαστεί από την ισοτιμία στερλίνας / ευρώ (το εργοστάσιο και τα αποθέματα αποτιμούνται σε στερλίνες) και βέβαια τη ζήτηση όπως θα διαμορφωθεί.

Στο χειρότερο σενάριο, είτε θα μειωθεί η παραγωγή ώστε χρηματοοικονομικά να βρεθεί στο break even στη Σκωτία, είτε θα αναζητηθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής για το εργοστάσιο στη Σκωτία, είτε θα γίνουν κινήσεις μεγαλύτερης κεφαλαιακής στήριξης με εξωτερικό δανεισμό ή εταιρικό ομόλογο.

Στο λιγότερο άσχημο σενάριο, δηλαδή σε περίπτωση συντεταγμένου Brexit, η εταιρεία θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ομίλου ισχυροποιώντας άλλες μονάδες και διατηρώντας μικρότερες κατανομές στην παρουσία της στο Ην. Βασίλειο.  

Πάντως, παρά τη σχετικά σταθεροποιητική πορεία του ομίλου κατά το α’ εξάμηνο 2019 , η διοίκηση εκτιμά ότι τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα λειτουργικά κέρδη του β’ εξαμήνου 2019 θα είναι ελαφρώς βελτιωμένα έναντι των αντίστοιχων μεγεθών του 2018.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Η μονάδα στην Σκωτία και η... άμυνα στο Brexit

Η εταιρεία είναι ίσως η πλέον εκτεθειμένη στον «βρετανικό κίνδυνο» ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. Ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και διασπορά κινδύνου εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όλο και χαμηλότερα το κόστος δανεισμού για τον όμιλο Τιτάν

Η καλή συγκυρία στις αγορές και η μεταφορά της απώτερης έδρας του ομίλου Τιτάν στις Βρυξέλλες έχουν συμπιέσει στο 2,5% το κόστος δανεισμού, ενώ θα μειωθεί ακόμη χαμηλότερα με νέα έκδοση ομολόγων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις ύψους 700 εκατ. στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σχεδιάζει η Pyletech

Όπως αναφέρουν στην παρουσίαση του επενδυτικού τους σχεδίου, η Pyletech Shipyards και η Pyletech Industries θέλουν να δημιουργήσουν ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και βιομηχανικό τεχνολογικό κέντρο στον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank Equities: Στα 9,4 ευρώ η τιμή στόχος για την Πλαστικά Θράκης

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurobank Equities, οι προσπάθειες μετασχηματισμού της Πλαστικά Θράκης και το ισχυρό αποτύπωμα στο εξωτερικό θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα δυνατά οικονομικά στοιχεία του ομίλου το 2021.