ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ματαιώνεται ο «γάμος» Phillip Morris - Altria, σε κρίση η Juul

Οι δύο εταιρείες θα αφοσιωθούν στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση του IQOS στην ευρωπαϊκή αγορά, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Phillip Morris, Αντρέ Καλατζόπουλος.

«Ναυάγησε» το σχέδιο συγχώνευσης των δύο «αδελφών» εταιρειών, Phillip Morris και Altria, που αποφάσισαν να αφοσιωθούν στην κοινή προσπάθεια προώθησης του IQOS στην αμερικανική αγορά, μετά την άδεια κυκλοφορίας που έλαβε το προϊόν από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων.

Εξηγώντας γιατί εγκατέλειψε τις συνομιλίες, την έναρξη των οποίων είχαν αναγγείλει πρόσφατα οι δύο καπνοβιομηχανίες, ο Αντρέ Καλατζόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris, δήλωσε ότι μετά οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να εστιάσουν την προσπάθεια τους στην προώθηση του IQOS στις ΗΠΑ, «στο πλαίσιο του κοινού τους συμφέροντος για ένα μέλλον χωρίς κάπνισμα».

Η Phillip Morris, μητρική και της ελληνικής καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, είναι γνωστή διεθνώς από το σήμα του Marlboro και έχει τον έλεγχο των διεθνών δραστηριοτήτων της παλιάς ενιαίας καπνοβιομηχανίας, ενώ η Altria απευθύνεται μόνο στην αμερικανική αγορά και έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη διακίνησης του IQOS, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Phillip Morris.

Η Altria έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα στα προϊόντα ατμίσματος, με την εξαγορά της Juul, εταιρείας με το μεγαλύτερο μερίδιο στις ΗΠΑ σε αυτή την κατηγορία, και έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα, όπως όλες οι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με προϊόντα ατμίσματος, από τους διαδοχικούς θανάτους χρηστών στις ΗΠΑ.

Η Juul Labs έχει βυθιστεί σε κρίση, που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη μητρική Altria. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι σταματά κάθε διαφημιστική προβολή των προϊόντων της στις ΗΠΑ, ενώ απομακρύνθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, Κέβιν Μπέρνς, και αντικαταστάθηκε από άλλο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, τον Κ. Κρόσθουγεϊτ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα σοβαρά περιστατικά έχουν παρατηρηθεί μόνο στις ΗΠΑ και αφορούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ στην Ευρώπη, δεν έχει αναφερθεί κάτι ανάλογο. Η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν ρυθμίζει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει αυστηρούς περιορισμούς, μεταξύ άλλων, στην συγκέντρωση νικοτίνης και απαιτεί κοινοποίηση κάθε ενός προϊόντος στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Σημειώνεται ότι το IQOS δεν είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο καθώς δεν περιέχει υγρό. Πρόκειται για προϊόν που περιέχει καπνό και ανήκει στην κατηγορία των «Νέων Προϊόντων Καπνού», με τη διαφορά ότι λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό αντί να τον καίει και έτσι δεν παράγει καπνό σαν του τσιγάρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παπαστράτος και Nobacco ενώνουν δυνάμεις για προϊόντα μειωμένου κινδύνου

Η συμφωνία με τη NOBACCO θα βοηθήσει την Παπαστράτος να επιτύχει τον στόχο της για 1,5 εκατ. λιγότερους καπνιστές μέχρι το 2025, ενώ έχει δεσμευτεί μέχρι το 2023 το 75% των εσόδων της να προέρχεται από εναλλακτικά του τσιγάρου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Philip Morris: Πρόταση για εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας Vectura

Σε περίπτωση απόκτησης της Vectura, η PMI διεισδύει στους τομείς των καινοτόμων εισπνεόμενων προϊόντων και των σκευασμάτων που λαμβάνονται από το στόμα, ενώ επιταχύνεται η υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος.