ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Φόβοι για φιάσκο στη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Την αναβολή και της σημερινής γενικής συνέλευσης για τη μεταβίβαση στην ONEX αναμένεται ότι θα ζητήσει ο βασικός μέτοχος της Νεώριον Συμμετοχές, Νίκος Ταβουλάρης.

«Θολώνει» όλο και περισσότερο o μεγαλομέτοχος της Νεώριον Συμμετοχές, Ν. Ταβουλάρης, το τοπίο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για τα οποία υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τις 31 Μαρτίου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα διακοπείσας συνέλευσης της 12ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιήσει, για άλλη μια φορά, ως πρόσχημα την προσκόμιση επιπρόσθετων στοιχείων σχετικά με το business plan που θα ακολουθήσει η ONEX. Κίνηση η οποία είναι αντίθετη με τη δέσμευση που ανέλαβε εγγράφως έναντι των εργαζομένων στις 12 Μαρτίου, οπότε διακόπηκε η συνέλευση, να προχωρήσει σήμερα στη λήψη των αποφάσεων για μεταβίβαση του ποσοστού 46,3% που κατέχει εν συνόλω με την οικογένεια του, πράξη για την οποία έχει υπογράψει και προσύμφωνο τον Μάιο του 2019.

Ωστόσο, όπως τονίζουν κύκλοι της ONEX, εργαζόμενοι και λοιποί μέτοχοι, τα στοιχεία τα οποία ζητά ο Ν. Ταβουλάρης, όπως και το απαιτούμενο proof of Funds, υπάρχει διαβεβαίωση τόσο από την ONEX, όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι έχουν παραδοθεί εγκαίρως. Σημειώνουν δε ότι η γενική συνέλευση δεν είναι προϋπόθεση για να μεταβιβάσει ο Ν. Ταβουλάρης τις μετοχές του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του υποψήφιου αγοραστή έχει ήδη αποσταλεί απαντητική επιστολή στην οποία τονίζεται ότι όλα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί έχουν δοθεί. Επίσης, τονίζεται ότι επιπλέον στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν, καθώς εμπίπτουν στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού και του εταιρικού απορρήτου. Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι οι καθυστερήσεις και η παρελκυστική τακτική που ακολουθείται από την πλευρά Ταβουλάρη, ευνοεί τον ανταγωνισμό και δη την γείτονα Τουρκία, η οποία χτίζει θέση στον διεθνή κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής, όσο τα βασικά ναυπηγεία της χώρας μας δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι τις εξελίξεις παρακολουθεί και το υπουργείο Ανάπτυξης και υπάρχει δυσαρέσκεια, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδη, έχει δηλώσει ότι τα χρέη της εταιρείας μαζί με αυτά που οφείλει στο Πολεμικό Ναυτικό, ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, και έχει προειδοποιήσει ότι, εάν ο Νίκος Ταβουλάρης δεν συμφωνήσει στο σχέδιο εξυγίανσης, η εταιρεία θα κλείσει. Επιπρόσθετα ο ίδιος ο υπουργός  πρόσφατα παρουσίασε στο σωματείο εργαζομένων, το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου εξυγίανσης του ναυπηγείου Ελευσίνας και ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ της εταιρείας ONEX του κ. Ξενοκώστα και του βασικού μετόχου Ν. Ταβουλάρη.

Να σημειωθεί ότι αν δεν γίνει η γενική συνέλευση τότε η διαδικασία εκτροχιάζεται από την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για τις 31 Μαρτίου, οπότε τα μοναδικά έργα που εκτελεί το Ναυπηγείο της Ελευσίνας και αφορούν σε δύο τορπιλακάτους  του Πολεμικού Ναυτικού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Νεώριον, μητρικής της εταιρίας Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας, συγκλήθηκε στις 12 Μαρτίου με θέμα τη μεταβίβαση – εξυγίανσή της καθώς και τη μεταβίβαση των μετοχών της «Νεώριον ΑΕ Συμμετοχών».

Οι μετοχές τόσο της μητρικής, όσο και της θυγατρικής (ναυπηγεία Ελευσίνας), επρόκειτο να μεταβιβαστούν στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, του Π. Ξενοκώστα με την οποία από τα τέλη Μαϊου 2019 έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό για την απόκτηση των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX κατόπιν επικύρωσης του σχετικού σχεδίου εξυγίανσης από το αρμόδιο πολυμελές πρωτοδικείο βάσει του άρθρου 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Στόχος είναι τα Ναυπηγεία να μπουν σε καθεστώς εκκαθάρισης, αλλά παράλληλα όλες οι ενέργειες να γίνουν με την επιχείρηση εν λειτουργία, για να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και να παραδοθεί η παραγγελία του  Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμερικανικό σχέδιο «Τρίαινα»: Επένδυση 1,4 δισ. στα ναυπηγεία

Το σχέδιο της ONEX και της αμερικανικής DFC για τα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Οι φρεγάτες, η δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας και η κατάκτηση ισχυρής θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιμάνια: Το αμερικανικό σχήμα για Αλεξανδρούπολη - Καβάλα

Κοινοπραξία υπό την ομπρέλα της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, με συμμετοχή του fund Black Summit και ευρωπαϊκού λιμένα μπαίνει στο διαγωνισμό. Δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον η ONEX, αφοσιώνεται στα ναυπηγεία.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γρήγορες κινήσεις για εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνεται ο νομικός και οικονομικός έλεγχος που έχει ζητήσει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Σχεδιάζονται επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ναυπηγείου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη επένδυση στα Ναυπηγεία Σύρου για την αύξηση της δυναμικότητας

Σε αγορά νέας δεξαμενής προχωρά η ONEX Shipyards με δαπάνη 15 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία που... κάνουν ουρές. Στήριξη στα ναυπηγεία και από τους Έλληνες εφοπλιστές.