ΓΔ: 829.89 0.59% Τζίρος: 19.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Μεγάλη ελάφρυνση στην Εθνική με τροπολογία για τις συντάξεις

Η Εθνική Τράπεζα αποφεύγει οριστικά το σχηματισμό μεγάλου ύψους προβλέψεων για τις επικουρικές συντάξεις. Οι επικουρικές μειώνονται, αλλά με εφαρμογή των μειώσεων από το 2025 και μετά.

Μια εκκρεμότητα που απασχολούσε έντονα τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ιδιαίτερα ενόψει της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων για το 2019, διευθετείται οριστικά με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή και επιτρέπει στην τράπεζα να αποφύγει το σχηματισμό μεγάλου ύψους προβλέψεων για τις μελλοντικές της υποχρεώσεις για την κάλυψη των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, η τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής και πρώην δικαιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης της τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) εντάσσονται στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα e-ΕΦΚΑ για την καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων, κάτι που ήδη είχε γίνει με τον περυσινό νόμο Πετρόπουλου, αλλά τότε η ρύθμιση δεν είχε οριστικό χαρακτήρα, αφού υπήρχε η αίρεση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

Η οριστική ένταξη στον e-ΕΦΚΑ θα γίνει με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με όσα όριζε ο νόμος Πετρόπουλου για την ένταξη στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, που πλέον έχει ενοποιηθεί με τον ΕΦΚΑ. Καταργείται η υποχρέωση της τράπεζας να πληρώνει ετήσιες πρόσθετες εισφορές 40 εκατ. ευρώ για μια πενταετία, με το ποσό να επαναπροσδιορίζεται, όπως προέβλεπε ο παλαιός νόμος, στη λήξη της πενταετίας, με βάση αναλογιστική μελέτη.

Αντί γι' αυτή την υποχρέωση, που από την πλευρά της τράπεζας τονιζόταν ότι θα δημιουργούσε μεγάλο κόστος, λόγω της υποχρέωσης σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων με το λογιστικό πρότυπο IFRS-9, η νέα προτεινόμενη ρύθμιση ορίζει ότι η Εθνική θα πληρώνει ως το 2032 πρόσθετη εισφορά για την κάλυψη των επικουρικών συντάξεων ίση με το 12% των συνολικών μισθών του προσωπικού της. Με αυτό τον τρόπο, επειδή πρόκειται για μια τακτική ασφαλιστική εισφορά, η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να σχηματίσει πρόβλεψη και θα μπορέσει να παρουσιάσει «καθαρό» ισολογισμό για τη χρήση 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση αλλάζει και ο τύπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο νόμο Πετρόπουλο, με τρόπο που οδηγεί σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Όμως, οι συνταξιούχοι δεν θα δουν διαφορά για τα επόμενα χρόνια στις καταβολές, σε σχέση με όσα λαμβάνουν ήδη, που είναι περίπου 50% χαμηλότερα από τις παλαιές παροχές του ΛΕΠΕΤΕ, καθώς προβλέπεται στη ρύθμιση του υπουργού Εργασίας ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά τα ποσά που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό έως τα τέλη του 2024. Από αυτό το σημείο και μετά θα εφαρμοσθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ε. Χατζηιωάννου: Η επόμενη γενιά της Εθνικής Τράπεζας θα είναι γυναίκες

Σε ομιλία της στο Fin Forum, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας τόνισε τις δυσκολίες ανέλιξης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενθαρρυντικά σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Φωτεινή Ιωάννου, λιγότερα από το 20% των δανείων που είναι σε Moratoria θα οδηγηθούν σε default.
monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕ: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για την Εθνική ασφαλιστική

Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της θυγατρικής της έχουν ναυαγήσει για διάφορους λόγους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και η τρέχουσα διαδικασία αντιμετωπίζει προβλήματα.