Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης. Φωτό: ΑΠΕ.

Οριζόντια στήριξη επιχειρήσεων με κριτήριο την πτώση του κύκλου εργασιών ζητάει ο ΣΒΕ

O ΣΒΕ προτείνει να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα υποστηριχθούν, η πτώση κύκλου εργασιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με σημερινή του επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά να ληφθεί άμεσα απόφαση για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από τον ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται. 

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΒΕ προτείνει να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα υποστηριχθούν, η πτώση κύκλου εργασιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα. «Επί της ουσίας, ο «νέος» κατάλογος προτείνουμε να περιλαμβάνει και όσες επιχειρήσεις υπολειτουργούν, και, όχι μόνο όσες έκλεισαν αναγκαστικά» αναφέρει η επιστολή. 

Παράλληλα, ο ΣΒΕ προτείνει, μια τέτοια απόφαση της Κυβέρνησης να προβλέπει ρητές εξαιρέσεις για επιχειρήσεις που λειτουργούν απρόσκοπτα την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως τα super markets, τα φαρμακεία, κλπ.

Η συγκεκριμένη πρόταση προέκυψε διότι μετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τους «Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας» (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών, από μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια, οι οποίες, παρότι πλήττονται σοβαρά και ορισμένες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, δε συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο, άρα, δεν μπορούν να λάβουν τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης. 

Για τον ΣΒΕ, είναι προφανές ότι ο κατάλογος των ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκαν δημιουργεί προφανείς αδικίες, αφού σ’ αυτόν δε συμπεριλαμβάνονται κλάδοι της μεταποίησης, οι οποίοι πλήττονται καίρια και στους οποίους εντάσσονται δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που προμήθευαν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω της επιβολής των μέτρων, επιχειρήσεις που προμήθευαν υλικά για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει, επιχειρήσεις  που υπολειτουργούν λόγω κρουσμάτων κλπ.

Τέλος, με την εν λόγω επιστολή ο ΣΒΕ συγχαίρει την Κυβέρνηση για τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει στην έγκαιρη αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρωτοφανούς κρίσης, δεσμευόμενος ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια ώστε η χώρα, ενωμένη, να ξεπεράσει τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΒΕ: Το 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων πλήττεται από την πανδημία

Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) το 25% των μεταποιητικών επιχειρήσεων έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Μεγάλες επιπτώσεις σε τζίρο (-60%), ρευστότητα και επενδύσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση ΣΒΕ για την εταιρική διακυβέρνηση

Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Στίλπωνα Νέστορα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestor Advisors Ltd, Corporate Governance Consutants, ο οποίος αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και τη σημασία τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή ΦΠΑ στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος αποφάσισε η ΑΑΔΕ

Δικαίωση του ΣΒΕ για τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του στο ζήτημα της επιστροφής του ΦΠΑ που καταβλήθηκε για ανεξόφλητα τιμολόγια των προμηθευτών της «Μαρινόπουλος ΑΕ», με απόφαση της ΑΑΔΕ.