Φωτο: Cocomat

Αναβάλλονται τα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα

Ποιες μονάδες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στην πρωτεύουσα το Πάσχα αλλά αναβάλλουν τα εγκαίνια, μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων πόλης μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου.

Στο «πάγωμα» σειράς εγκαινίων νέων ξενοδοχειακών μονάδων προσανατολίζονται εκ των πραγμάτων πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, που σχεδίαζαν να επωφεληθούν από την επικείμενη περίοδο των εορτών του Πάσχα, ή την έλευση του καλοκαιριού. Παράλληλα, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις ξενοδοχείων που προχωρούν σε αναστολή εργασιών για την ανακατασκευή ή την ανακαίνισή τους, ή έχουν επηρεαστεί αρνητικά οι εργασίες για την μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε τουριστικά ακίνητα.

Το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων πόλης μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου ωθεί τις επιχειρήσεις του κλάδου σε αναπροσαρμογή των επενδυτικών τους σχεδίων, μεταθέτοντας εργασίες και πλάνα για την περίοδο του καλοκαιριού, ή και ακόμα πιο μετά, ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά. Άλλωστε, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, ακόμα κι αν η υφιστάμενη κατάσταση ξεπεραστεί μέχρι το τέλος Μαΐου, θεωρείται απίθανο να ανακάμψει η ροή επισκεπτών προς την Ελλάδα τους μήνες που θα ακολουθήσουν, καθώς ο φόβος μεγάλης μερίδας υποψήφιων τουριστών είναι δεδομένος. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης και ανάκτηση μέρους των ζημιών που θα υποστεί φέτος ο κλάδος, έχουν εναποτεθεί στους φθινοπωρινούς μήνες.

Τον Απρίλιο επρόκειτο να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, το νέο ξενοδοχείο «Selina Theatrou Athens» στην πλατεία Θεάτρου, από την ξενοδοχειακή διεθνή αλυσίδα Selina με έδρα το Ισραήλ, που διευθύνουν οι Ράφι Μουσέρι και Ντάνιελ Ρουνταβέσκ. Το νέο ξενοδοχείο θα φιλοξενηθεί σε ένα ανακαινισμένο κτίριο οκτώ ορόφων στην Πλατεία Θεάτρου 8, συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ., το οποίο θα διαθέτει 100 δωμάτια. Πλέον, η σχετική προθεσμία έχει μετατεθεί σε μελλοντικό χρόνο.

Χρονική καθυστέρηση θα υπάρξει και για τα εγκαίνια του Athens Town House, ενός μπουτίκ ξενοδοχείου 45 δωματίων, που θα διαχειρίζεται ο όμιλος Intracom Holdings. Πρόκειται για κτίριο που μισθώνεται από τον όμιλο από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, επί της οδού Κολοκοτρώνη 3 - 5. Η επένδυση για την ανακατασκευή του ακινήτου υπολογίζεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τον Μάιο επρόκειτο να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας Oniro του βρετανοκυπριακού ομίλου επενδύσεων Treppides Investments. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του 1896 στο Θησείο. Στο ακίνητο πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες αναστύλωσης και δομικής ενίσχυσης. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα διαμορφωθούν 19 πολυτελείς σουίτες και δωμάτια, με σημαντικό ατού τη θέα προς τον βράχο της Ακρόπολης από την πλειονότητα των δωματίων, ενώ διαθέτει κι εσωτερική αυλή με πισίνα.

Ανατροπή του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος υφίσταται και για άλλη μία μονάδα που σχεδιαζόταν στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής προχωρά η αναβίωση του Μεγάρου Αλμυράντη, ενός κτιρίου που παραμένει κενό από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, το ακίνητο ανήκει στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ως κληροδότημα της οικογένειας Αλμυράντη. Έχει εκμισθωθεί για τα επόμενα 25 χρόνια από τις αρχές του 2017 σε ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι πρόσφατα εξασφάλισαν την οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του ακινήτου και την μετατροπή του σε ένα μικρό boutique ξενοδοχείο, τεσσάρων αστέρων και 12 δωματίων.

Ερωτηματικά για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους υφίστανται πλέον και για μια σειρά άλλων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα το La Mirage στην Ομόνοια, που προωθείται από τον όμιλο Brown Hotels και επρόκειτο να εγκαινιαστεί το φετινό φθινόπωρο. Από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στο σχεδιασμό μονάδων, που ήταν προγραμματισμένες να λειτουργήσουν το 2021.

Στην σχετική λίστα περιλαμβάνονται το Moxy στο Σαρόγλειο Μέγαρο της οδού Σταδίου 65, που αναπτύσσεται από το σχήμα Dimand Real Estate-Prodea Investments σε κτίριο του ΜΤΣ, το NYX Athens στο κτίριο του πρώην Esperia Palace, επίσης στην οδό Σταδίου, που αναπτύσσεται από τον όμιλο Fattal Group, αλλά και το Athens Capital MGallery του ομίλου ΛΑΜΨΑ που θα λειτουργήσει στο κτίριο των πρώην κεντρικών γραφείων της Αγροτικής Τράπεζας στην Πλ. Συντάγματος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προ των πυλών μεγάλη συμφωνία μεταβίβασης πέντε ξενοδοχείων

Κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στο αμερικανικό fund H.I.G. Capital και τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της οικογένειας Κυπριώτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε Boutique Hotel μετατρέπεται η ερειπωμένη Οικία Αλμυράντη στο Σύνταγμα

Το νέο ξενοδοχείο - μπουτίκ θα διαθέτει 11 δωμάτια εκ των οποίων 5 σουίτες. Το project υλοποιεί η εταιρεία ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ, η οποία το 2016 πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την 25ετή μίσθωση του ακινήτου.