ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οριστικό το deal της Trastor για τα παλιά γραφεία του ΔΟΛ

Η αγοραπωλησία του εμβληματικού ακινήτου ολοκληρώθηκε από την Trastor στις αρχές Μαρτίου και ήδη υπάρχουν προσύμφωνα μίσθωσης. Με 15ετή σύμβαση leasing η χρηματοδότηση της συναλλαγής.

Μία από τις σημαντικότερες συναλλαγές στην αγορά ακινήτων για το 2020, προτού επιβληθούν τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα, αφορούσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του κτιρίου γραφείων, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ). Πρόκειται για ακίνητο που είχε περάσει υπό τον έλεγχο της Εθνικής Leasing και το οποίο απέκτησε η Trastor ΑΕΕΑΠ αντί ποσού 25 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη είχε πλειοδοτήσει σε σχετικό διαγωνισμό στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, ωστόσο η αγοραπωλησία για το κτίριο των 15.000 τ.μ. ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υφίστανται ήδη προσύμφωνα εκμίσθωσης με σημαντικές εταιρείες. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξεκινήσουν και οι εργασίες ανακατασκευής του εσωτερικού του κτιρίου, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα, για να καλύπτει τις ανάγκες των νέων χρηστών.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η χρηματοδότηση της συναλλαγής έγινε μέσω leasing, πρακτική, που όπως αναφέρουν στο Business Daily στελέχη του κλάδου, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται εκ νέου στην αγορά ακινήτων. Στην προκειμένη περίπτωση, υπεγράφη συμφωνία διάρκειας 15 ετών, με την Εθνική Leasing να παρέχει ένα μέρος της χρηματοδότησης του ακινήτου. Συγκεκριμένα, το 30% της αξίας του συμβολαίου, ή 7,5 εκατ. ευρώ, εκταμιεύτηκαν από την Trastor ως προκαταβολή, ενώ έχει προβλεφθεί κι ένα σημαντικό ποσό ως τελευταία δόση (balloon payment), στη λήξη της διάρκειας της σύμβασης leasing.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΕΕΑΠ εξοικονομεί ρευστότητα βραχυπρόθεσμα, χωρίς να χρειάζεται να εκταμιεύσει άμεσα ένα σημαντικό ποσό από τα διαθέσιμά της, ή τις πιστωτικές της γραμμές. Αντιθέτως, μπορεί πλέον να τις αξιοποιήσει και για νέες εξαγορές στο μέλλον, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε νέο δανεισμό σύντομα και να επιβαρύνει περαιτέρω τον δείκτη δανειακής της μόχλευσης. Όπως τονίζουν άνθρωποι του κλάδου, κατά το 2019 σημειώθηκαν κι άλλες ανάλογες συμφωνίες χρηματοδότησης σημαντικών συναλλαγών ακινήτων εισοδήματος, με την Εθνική Leasing να αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους παίκτες, κερδίζοντας μερίδια αγοράς.

Το ζητούμενο είναι πλέον να διατηρηθεί η δυναμική της τάσης αυτής και μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ρευστότητα στην αγορά ακινήτων και διευκολύνεται η ολοκλήρωση περισσότερων συναλλαγών, σε μια περίοδο που η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Ειδικά στην περίπτωση της Trastor, η οποία έχει πραγματοποιήσει δύο διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου σε διάστημα λίγων μηνών, στόχος είναι η διασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερης ρευστότητας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση για την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, από περίπου 230 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα (υπολογίζοντας και το νεοαποκτηθέν ακίνητο της οδού Μιχαλακοπούλου).

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Μαρτίου, η εισηγμένη πλειοδότησε για την απόκτηση ενός ακόμα κτιρίου γραφείων στην οδό Μιχαλακοπούλου 184, στη συμβολή με την οδό Ραψάνης. Η Trastor προσέφερε το ποσό των 17,1 εκατ. ευρώ για το ακίνητο, το οποίο μέχρι σήμερα μισθώνεται από την Τράπεζα Πειραιώς, πλην όμως ενδέχεται η τράπεζα να αποχωρήσει από αυτό το προσεχές διάστημα.  

Εκ των πραγμάτων βέβαια, η σημαντική μεγέθυνση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Trastor έχει αυξήσει σημαντικά και τις υποχρεώσεις της. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2019, ο δείκτης δανειακής μόχλευσης εμφανίζεται αυξημένος σε 47,3% επί της αξίας του χαρτοφυλακίου, έναντι 29,3% που ήταν στο τέλος του 2018. Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 95 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο δείκτης δανειακής μόχλευσης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά μόλις ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα κι εφόσον έχουν αυξηθεί παράλληλα και οι λειτουργικές ταμειακές ροές από τα υψηλότερα έσοδα από τις μισθώσεις. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.