ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρία μέτρα - κλειδιά για επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Παράταση της μείωσης ενοικίων, εξόφληση υποχρεώσεων σε 12 μήνες και επανεξέταση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων ζητεί ο εμπορικός κόσμος. Ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης χρειάζεται ο τομέας της ένδυσης.

Πρόσβαση σε ρευστότητα, προστασία των θέσεων εργασίας και διάθεση των αναγκαίων χρηματοδοτικών εργαλείων προς όλες τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν δοκιμαστεί κι αντέξει στην δεκαετή κρίση της ελληνικής οικονομίας ζητά επιτακτικά ο εμπορικός κόσμος, διαβλέποντας ότι η πανδημία θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Οι έμποροι ανησυχούν ότι η διαφαινόμενη κάμψη των καταναλωτικών δαπανών θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών τόσο ασφυκτικών που τα χρέη που μεταφέρονται τώρα για το φθινόπωρο, δεν θα είναι δυνατόν να αποπληρωθούν. Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες ένδυσης και υπόδησης έχουν υποστεί την μεγαλύτερη καθίζηση την εποχή της καραντίνας, με ανεξάρτητες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υποχώρηση πωλήσεων τουλάχιστον κατά 50% συγκριτικά με πέρσι. Ενόψει της δύσκολης κατάστασης και με δεδομένο ότι τρεις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξαναλειτουργήσουν όταν επανέλθει η ισορροπία, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να επεκταθεί το μέτρο της μείωσης κατά 40% στις μισθώσεις καθ' όλη την διάρκεια του 2020.

Επιπλέον, αίτημα του εμπορικού κόσμου αποτελεί η παροχή της δυνατότητας αποπληρωμής των όποιων οικονομικών εκκρεμοτήτων προκύπτουν το τρέχον διάστημα σε περίοδο έως και 12 μηνών, αλλά και η αναθεώρηση των επιβαρύνσεων που αφορούν στην φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος προκρίνει επίσης την ενίσχυση της λειτουργίας της αναπτυξιακής τράπεζας, ώστε να συνδράμει στην δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ, πάντα με στόχο να κατευθυνθούν οι χρηματοροές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δυσκολευτούν περισσότερο να εξασφαλίσουν πόρους που θα εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαιο είναι ότι η επόμενη ημέρα για το λιανεμπόριο δεν θα μοιάζει σε καμία περίπτωση με ό,τι έως σήμερα γνωρίζαμε, τόσο στην βάση της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών όσο και εξαιτίας του φόβου μόλυνσης που πλέον έχει καταλάβει σχεδόν όλους τους καταναλωτές στις καθημερινές τους συναλλαγές. Ανεξάρτητη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Wazir Advisors, προβλέπει πτώση της κατανάλωσης ενδυμάτων κατά 45% για φέτος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 40% στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέλιξη που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων έως και 274 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης

Ειδικά σε ότι αφορά τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης, υπόδησης αλλά και δέρματος, είναι προφανές ότι βρίσκονται μπροστά σε μία εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Η εποχικότητα των ειδών τους καθιστά το πλήγμα πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλους κλάδους δεδομένου ότι η παραγωγή της τρέχουσας περιόδου η οποία έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο της θα χαθεί, προκαλώντας οικονομική ζημία διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών. Επιπλέον, η έναρξη νέου παραγωγικού κύκλου, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο, προαπαιτεί σημαντική ρευστότητα, η οποία σήμερα απλώς δεν υφίσταται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης, κλωστοϋφαντουργίας κι υπόδησης πέτυχαν από το 2015 και μετά να σταθούν σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, επιτυγχάνοντας αύξηση εξαγωγών, διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά κι ενίσχυση του εγχώριου τζίρου. Σημειώνεται ότι το 2019 οι ελληνικές εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης-κλω/γίας ενισχύθηκαν κατά 30%, ενώ οι εξαγωγές βάμβακος αυξήθηκαν κατά 45% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Πλέον, η κρίση της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο ό,τι με τόσο κόπο επετεύχθη τα προηγούμενα χρόνια και καθιστά αναγκαία την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου κλαδικού προγράμματος στήριξης της βιομηχανικής ανασυγκρότησής τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων επανέφερε την H&M στην κερδοφορία

Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του εννεαμήνου υπήρξαν περίοδοι όπου 1.800 καταστήματα του ομίλου σε όλο τον κόσμο παρέμειναν κλειστά, οι πωλήσεις της H&M ενισχύθηκαν κατά 13% στις 142,1 δισ. σουηδικές κορώνες. Σε ποιες αγορές στοχεύει η εταιρεία.
inditex-fashion-shops
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανανέωση των καταστημάτων Inditex - Zara, δυναμική αύξηση του τζίρου

Σε ανακαίνιση και επέκταση του καταστήματος Zara στο Golden Hall προχώρησε ο ισπανικός όμιλος. Στο 80% του τζίρου του 2019 έχει φτάσει ο τζίρος το τελευταίο τετράμηνο, δηλώνει στο Business Daily ο διευθύνων σύμβουλος, Ηλίας Μάλαμας.
GAP
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα GAP - Banana Republic λόγω νομικών εμπλοκών

Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, εταιρείας που κατέxει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και ανάπτυξης των δυο εμπορικών σημάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Νέες επενδύσεις και πωλήσεις σε προ κρίσης επίπεδα για Ιούλιο - Αύγουστο

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο με νέα καταστήματα σε Ελλάδα - Βουλγαρία. Αναμένεται εξομάλυνση των συνθηκών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις. Τι είπε στους αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Kidscom: Αύξηση κερδών το 2020 με διπλάσιες ηλεκτρονικές πωλήσεις

Η εταιρεία, μέλος του ομίλου εταιρειών Καφούνη, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ανακαίνισε πλήρως το σύνολο των καταστημάτων λιανικής που διαθέτει, δημιουργώντας ένα νέο concept που συνδέει το φυσικό με το ηλεκτρονικό κατάστημα.